Βαρίδι που πνίγει την Ευρωζώνη αποτελεί πλέον η …Γερμανία! Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της BCA Research ,σε μια από τις τελευταίες εκθέσεις. Ο τίτλος της έρευνας; «Η Ευρωζώνη τα πηγαίνει καλύτερα από τη Γερμανία» .
Οι ειδικοί της BCA συγκρίνουν την αύξηση του ΑΕΠ μεταξύ 2021 και 2023 της ευρωζώνης, εξαιρουμένης της Γερμανίας, με εκείνη ολόκληρης της ευρωζώνης. Το αποτέλεσμα είναι συντριπτικό. Το ΑΕΠ της ευρωζώνη χωρίς τη Γερμανία έχει αυξηθεί σχεδόν τρεις φορές περισσότερο από τη Γερμανία από το 2021. «Από το πρώτο τρίμηνο του 2021 μέχρι σήμερα, το ΑΕΠ της Γερμανίας έχει αυξηθεί μόνο κατά 5,4%. Αν δεν υπήρχε αυτή η κακή απόδοση, το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα είχε αυξηθεί την τελευταία τριετία κατά 12,8%, αντί για το10,6% που κατεγράφη», επισημαίνουν οι ειδικοί της BCA.
Η κρίση που σαρώνει την πάλαι ποτέ ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας, βαραίνει την ευρωζώνη συνολικά, αφού η Γερμανία έχει το 30% του ΑΕΠ του ευρώ και είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των υπολοίπων 19 χωρών του ευρώ.
Και η νέα χρονιά δεν ξεκίνησε με καλά νέα για τη Γερμανία , η οποία για πρώτη φορά μετά από πάνω από μια δεκαετία θετικών ενδείξεων και αύξησης της παραγωγικότητας -εκτός του 2020- βρίσκεται με αρνητικό ΑΕΠ ,0,3%
Η οικονομία έχει «παραλύσει»
Δύο από τα σημαντικότερα ινστιτούτα οικονομικών ερευνών μείωσαν τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της Γερμανίας για το 2024, προκαλώντας περαιτέρω πλήγμα στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.
Το ινστιτούτο Ifo του Μονάχου μείωσε την πρόβλεψή του στο 0,2%, από την προηγούμενη εκτίμηση για 0,7% τον Ιανουάριο, επικαλούμενο την αδύναμη κατανάλωση και τα υψηλά επιτόκια.
Το ινστιτούτο IFW του Κιέλου μείωσε επίσης την πρόβλεψή του στο 0,1% από 0,9% προηγουμένως.
«Η οικονομία έχει παραλύσει», τονίζει ο αναλυτής του Ifo, Τόμο Φολμερσέουερ. «Αν κοιτάξεις τις έρευνες των εταιρειών για τα νοικοκυριά στη Γερμανία, αντιλαμβάνεσαι ότι η διάθεση είναι αρνητική και η αβεβαιότητα υψηλή», τονίζει ο Γερμανός οικονομολόγος και προσθέτει: «Η μείωση στην κατανάλωση, τα υψηλά επιτόκια, οι αυξήσεις των τιμών, τα κυβερνητικά μέτρα λιτότητας και η αδυναμία της παγκόσμιας οικονομίας συγκρατούν επί του παρόντος την οικονομία στη Γερμανία και οδηγούν τη χώρα σε μια άλλη χειμερινή ύφεση».
Τα «καλά» της λιτότητας
Τα στοιχεία αυτά δεν εξέπληξαν και πολύ τους Γερμανούς οικονομολόγους, καθώς αποτελούν φυσιολογική συνέπεια της ισχυρής ευθραυστότητας της γερμανικής οικονομίας.
Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου του Κιέλου, οι τιμές των κατοικιών στη Γερμανία γνώρισαν πέρυσι τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 60 ετών. Πιο μελανό σημείο είναι τα εμπορικά ακίνητα που έχουν συσσωρεύσει πτώση άνω του 16% από την κορύφωσή τους το 2022.
«Οι συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να περιορίσει τον πληθωρισμό , σε συνδυασμό με το υψηλό ενεργειακό κόστος λόγω του πολέμου στην Ουκρανία ,είχαν αναπόφευκτα ως αποτέλεσμα την περαιτέρω επιβράδυνση των επενδύσεων και της βιομηχανικής δραστηριότητας», εξηγούν στην Ναυτεμπορική, παράγοντες της αγοράς και προσθέτουν: «Σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο που βασίζεται στις εξαγωγές, οι δυσκολίες ενός τόσο σημαντικού παίκτη όπως η Γερμανία, αφορούν άμεσα όλη την ευρωζώνη».
Ο Ματιέ Σαβαρί, επικεφαλής οικονομολόγος της BCA Research για την Ευρώπη προειδοποιεί μάλιστα ότι αν το Βερολίνο επιλέξει ως αντίδοτο, τη λιτότητα, θα υπάρξει μείωση της ανάπτυξης στην οικονομία της Γερμανίας: «Η συγκράτηση των δαπανών θα αφαιρέσει 1,4% από το γερμανικό ΑΕΠ», προειδοποιεί.
Οι άνεμοι του πρόσφατου παρελθόντος, άλλαξαν κατεύθυνση και σαρώνουν πλέον τη Γερμανία τώρα. Αναλυτές όπως ο Κάρστεν Μπρζέσκι από την ING , επιμένουν ότι η Γερμανία πληρώνει κατά κάποιο τρόπο για τις χαμηλές επενδύσεις της για χρόνια, καθώς είχε προσκολληθεί στη λογική λιτότητας.
Τα πρώην PIGS οδηγούν
Το αντίθετο συμβαίνει όμως σε οικονομίες του Ευρωπαϊκού Νότου. Αυτή η «άλλη Ευρώπη», πέρα από τη Γερμανία , που περνά απαρατήρητη, απολαμβάνει μια αξιοσημείωτη οικονομική ανάκαμψη, με υψηλή και ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ και δημιουργία θέσεων εργασίας. Είναι η Ευρώπη που κάποτε οι Γερμανοί λοιδορούσαν ως «γουρούνια»-PIGS (Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα και Ισπανία).
Στις τελευταίες προβλέψεις που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να φανεί ότι η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ελλάδα και η Μάλτα, έχουν να επιδείξουν τέσσερα συνεχόμενα χρόνια έντονης οικονομικής ανάπτυξης, σε σύγκριση με την αστάθεια που παρουσιάζουν άλλα έθνη όπως η ίδια η Γερμανία και οι Κάτω Χώρες, που φλερτάρουν με την ύφεση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου,
Από τα πρώην PIGS, η Ισπανία συνεχίζει να έχει τις καλύτερες επιδόσεις: ο δείκτης PMI υπηρεσιών έφτασε στο 54,7 τον Φεβρουάριο, επιταχυνόμενος από το 52,1 τον Ιανουάριο.
Ακόμη και η Ιταλία φαίνεται να ξυπνάει. Ο δείκτης PMI των υπηρεσιών της Ιταλίας διαμορφώθηκε στο 52,2, από 51,2 τον Ιανουάριο. Η δραστηριότητα έχει ενισχυθεί τόσο από την ισχυρή εγχώρια ζήτηση όσο και από την αύξηση των παραγγελιών στο εξωτερικό, όπως εξηγεί η Oxford Economics.
Οι θέσεις εργασίας στον Νότο
Οι χώρες του Νότου λαμβάνουν δισεκατομμύρια ευρώ από ευρωπαϊκά κεφάλαια για επενδύσεις και βιώνουν μια σχεδόν συγχρονισμένη τουριστική έκρηξη. Όλα αυτά χωρίς να δημιουργούνται ανισορροπίες, προς το παρόν. Το πιο σημαντικό είναι ότι όλα τα παραπάνω αντικατοπτρίζονται στην αγορά εργασίας, η οποία τελικά είναι που επηρεάζει τους πολίτες με πιο απτό τρόπο.
«Η πρόσφατη πτώση του ποσοστού ανεργίας στα σημερινά ιστορικά χαμηλά του στη ζώνη του ευρώ, οφείλεται κυρίως στη σημαντική βελτίωση στην απασχόληση στην Ελλάδα και στην Ισπανία», επισημαίνουν οι ειδικοί. «Πριν από δέκα χρόνια, η ανεργία ήταν πάνω από 25% και στις δύο χώρες. Ένας στους τέσσερις ανθρώπους σε εργάσιμη ηλικία που ήθελε να εργαστεί, δεν μπορούσε να βρει δουλειά.
Ωστόσο, από τότε, η ανεργία σε αυτές τις χώρες μειώνεται σταθερά και σημαντικά», αναφέρει μάλιστα σε ανάλυσή της η Κεντρική Τράπεζα της Τσεχίας. «Το ίδιο, αν και ξεκινώντας από ένα πολύ χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας, συνέβη επίσης στην Πορτογαλία, την Κύπρο και την Κροατία.