Skip to main content

Bitcoin: Η τιμή απογειώθηκε – Τι θα συμβεί στη συνέχεια;

Το ράλι, τα ETFs και η θεωρία του ψηφιακού «χρυσού»

Για μια στιγμή, όλοι όσοι κατείχαν bitcoin έβγαλαν χρήματα. Στις 5 Μαρτίου το κρυπτονόμισμα σημείωσε υψηλό όλων των εποχών, λίγο πάνω από τα 69.000 δολάρια, πριν υποχωρήσει λίγο.

Το ρεκόρ επισφράγισε μια εντυπωσιακή επάνοδο από τις σκοτεινές ημέρες του Νοεμβρίου του 2022, όταν οι αυξήσεις των επιτοκίων κατέστρεφαν τη διάθεση για ρίσκο και το FTX, είχε μόλις χρεοκοπήσει. Η αγορά bitcoin εκείνη την εποχή έμοιαζε με έναν διασκεδαστικό και πρωτότυπο τρόπο για να σε «ληστέψουν», γράφει χαρακτηριστικά στο άρθρο του ο Economist.

Το bitcoin δεν σημειώνει ράλι μεμονωμένα: τα πάντα ανεβαίνουν. Τα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο βρίσκονται κοντά σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ. Το ίδιο και οι τιμές του χρυσού. Ακόμη και οι τιμές των ομολόγων ανεβαίνουν μετά από μια άθλια διετή περίοδο.

Καταλύτης όλων είναι ένας συνδυασμός της υπερβολικής προβολής της τεχνητής νοημοσύνης, της ευφορίας για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας και των προσδοκιών για τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής που αναμένεται να ακολουθήσει.

Παρόλα αυτά, το bitcoin τα πηγαίνει καλύτερα από τα περισσότερα assets.

Bitcoin: Νέο ρεκόρ στα 70.000 δολάρια εν μέσω ράλι των memecoins

Η δημιουργία των etfs

Στις 10 Ιανουαρίου η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ενέκρινε τις αιτήσεις 11 επενδυτικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των BlackRock και Fidelity, για τη δημιουργία διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων (ETFs) bitcoin, που θα διευκολύνουν τους καθημερινούς επενδυτές να αγοράζουν το κρυπτονόμισμα.

Αντί να δημιουργούν ψηφιακό πορτοφόλι σε εξειδικευμένο ανταλλακτήριο, να χρησιμοποιούν τραπεζικά εμβάσματα και τελικά να αγοράζουν bitcoin, οι χρήστες μπορούν απλώς να συνδεθούν στους χρηματιστηριακούς τους λογαριασμούς και να αγοράσουν ένα ETF.

Αυτοτροφοδότηση

Το ενεργητικό των δέκα μεγαλύτερων bitcoin ETFs ανέρχεται πλέον σε περίπου 50 δισ. δολάρια. Και η δραστηριότητα αυτή φαίνεται να είναι αυτοτροφοδοτούμενη: όσο περισσότερα χρήματα εισρέουν, τόσο πιο ψηλά πηγαίνει η τιμή, τόσο περισσότεροι άνθρωποι συζητούν για τα bitcoin etfs, τόσο περισσότερα χρήματα εισρέουν και ούτω καθεξής.

Το Bitcoin υπάρχει εδώ και 14 χρόνια. Ο έξυπνος μηχανισμός με τον οποίο πιστοποιείται και αναπτύσσεται δεν έχει παραβιαστεί ποτέ, πράγμα που σημαίνει ότι  δεν…πρόκειται να πάει πουθενά.

Ωστόσο, είναι πλέον προφανές ότι έχει αρκετά περιορισμένη χρήση, στην πραγματοποίηση συναλλαγών, καθώς περιορίζεται τόσο από το υψηλό κόστος όσο και από την αργή ταχύτητα των συναλλαγών. Όσοι προσπαθούν να αναπτύξουν εφαρμογές πάνω σε blockchains δεν το κάνουν -ούτε- με bitcoin. Με τη δημιουργία των etfs, το μέλλον του bitcoin φαίνεται να είναι ένα περιουσιακό στοιχείο και τίποτα περισσότερο.

«Μετά από το αρχικό κύμα ενδιαφέροντος, ποιες θα είναι οι αποδόσεις του;

Θα ήταν ανόητο να εξάγουμε συμπεράσματα από ολόκληρη την ιστορία του bitcoin, λέει ο Economist. Και εξηγεί :

Τα τελευταία 14 χρόνια το κρυπτονόμισμα έχει μεταμορφωθεί από μια ιδιόμορφη κυβερνοπάνκ ιδέα σε κάτι που πλησιάζει ένα mainstream χρηματοοικονομικό περιουσιακό στοιχείο.

Ωστόσο, οι πιο πρόσφατες εξελίξεις στην τιμή του μπορεί να δώσουν κάποιες ενδείξεις.

Οι μεταβλητές αλλά και η σταθερά του χρυσού

Υπάρχουν δύο θεωρίες.

Η μία είναι ότι παρότι οι αγορές ποντάρουν ευρέως στην τεχνολογική πρόοδο, υπάρχουν μεταβλητές που καθορίζουν τις προοπτικές της κρυπτογράφησης. Για παράδειγμα, παρόλο που οι τεχνολογικές μετοχές εκτινάχθηκαν στα μέσα του 2021, το bitcoin κατέρρευσε αφού ο Elon Musk δημοσίευσε αρνητικά tweets για τις πληρωμές με κρυπτογράφημα.

Οι τιμές πιέστηκαν επίσης στα τέλη του 2022, ενώ τα χρηματιστήρια έκαναν ράλι, λόγω της χρεοκοπίας του FTX.

Η άλλη θεωρία είναι ότι το bitcoin είναι ένα είδος ψηφιακού χρυσού. H προσφορά του είναι εγγενώς περιορισμένη, όπως ακριβώς η προσφορά χρυσού καθορίζεται από την ποσότητα του μετάλλου στο έδαφος. Κανένα από τα δύο περιουσιακά στοιχεία δεν αποφέρει τόκους και μερίσματα. Αυτή η θεωρία έπεσε σε δυσμένεια το 2021 και το 2022, καθώς ο πληθωρισμός εκτοξεύτηκε και το bitcoin κατέρρευσε, αλλά πέρυσι το κρυπτονόμισμα κινήθηκε και πάλι σε ευθυγράμμιση με τον χρυσό.

Bitcoin: Από τη γέννηση έως την εφηβεία – Οι σταθμοί, οι προκλήσεις και οι «εκρήξεις»

Στοιχεία αλήθειας

Ίσως και οι δύο θεωρίες να περιέχουν στοιχεία αλήθειας.

Ένα υβριδικό περιουσιακό στοιχείο τεχνολογίας-μετοχών-κρυπτογραφίας-βιβλίων-χρυσού θα μπορούσε να είναι χρήσιμο ακόμη και σε μικρά χαρτοφυλάκια, ειδικά αν έχει μόνο μικρή συσχέτιση με άλλα περιουσιακά στοιχεία ενός επενδυτή.

Αν οι ενδιαφερόμενοι  υιοθετήσουν αυτό το επιχείρημα, η τιμή του bitcoin είναι πιθανό να αυξάνεται  για αρκετό καιρό ακόμα.

Τι θα συμβεί, ωστόσο, όταν ολοκληρωθεί η μετάβαση του κρυπτονομίσματος σε ένα πάγιο χρηματοοικονομικό περιουσιακό στοιχείο;

 Ας υποθέσουμε ότι το bitcoin έχει ενταχθεί στα χαρτοφυλάκια των περισσότερων επενδυτών. Υποθέστε επίσης ότι η τεχνολογία των κρυπτονομισμάτων παραμένει αμετάβλητη.

Σε αυτόν το περιβάλλον, οι αποδόσεις του bitcoin πιθανότατα θα αρχίσουν να μοιάζουν με εκείνες του χρυσού: θα υπάρχει μια σταθερή ποσότητα και η τιμή του θα αυξάνεται περίπου ανάλογα με το υπάρχον απόθεμα του νομίσματος. Αυτό συνεπάγεται σταθερές μονοψήφιες αποδόσεις. Η δημιουργία ενός bitcoin etf μπορεί να προκάλεσε μια φρενίτιδα εντυπωσιακών κερδών – αλλά το μέλλον που προμηνύει θα μπορούσε να είναι πιο αργό και σταθερό.

naftemporiki.gr