Σε μαζικές περικοπές θέσεων εργασίας μέσω εθελούσιας εξόδου, προχωρά ο κολοσσός της γερμανικής χημικής και φαρμακευτικής βιομηχανίας, Bayer, προσφέροντας σε χιλιάδες υπαλλήλους παχυλές αποζημιώσεις για να παραιτηθούν, όπως αποκαλύπτει η «Handelsblatt». Σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα του ομίλου που δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα, όσοι υπάλληλοι δεχθούν να αποχωρήσουν, θα μπορούσαν να λάβουν αποζημίωση έως και 52 μισθούς. «Οι εργαζόμενοι έως 56 ετών θα λάβουν ως αποζημίωση 1,2 φορές τον ακαθάριστο μηνιαίο μισθό τους, πολλαπλασιασμένο με τα χρόνια υπηρεσίας, γράφει η «Handelsblatt».
«Το ποσό της αποζημίωσης θα μπορούσε να είναι 84.000 ευρώ για εργαζόμενους που εργάζονται στην εταιρεία εδώ και 10 χρόνια με μισθό 7.000 ευρώ», γράφει η εφημερίδα και προσθέτει: «Οποιος αποδεχτεί την προσφορά εντός έξι μηνών και αποχωρήσει από την Bayer θα λάβει ένα «μπόνους»: η αποζημίωση θα είναι 1,5 μισθός επί τα χρόνια υπηρεσίας».
Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εργαζομένων λένε μάλιστα ότι οι προσφορές της εταιρείας είναι «σύμφωνες με την αγορά». Υπάρχει επίσης ένα 12μηνο πρόγραμμα επανεκπαίδευσης για να βοηθήσει, όσους αποχωρήσουν, να βρουν μια νέα δουλειά!
Στόχος τα μεσαία στελέχη
Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μπιλ Άντερσον θέλει -όπως λέει- να αναδιαρθρώσει τη Bayer, περικόπτοντας χιλιάδες θέσεις εργασίας, καθώς η επιχειρησιακή δραστηριότητα στον όμιλο είναι μάλλον αδύναμη και η εταιρεία δεν έχει σχεδόν καθόλου χρήματα για να μειώσει το υψηλό επίπεδο του χρέους της, γράφει η «Handelsblatt». Οι στόχοι του Άντερσον είναι να μειώσει αυτό το χρέος και ταυτόχρονα να αυξήσει την παραγωγικότητα.
Δεν είναι γνωστό πόσες θέσεις θα κοπούν. Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα, είναι πιθανό να είναι αρκετές χιλιάδες σε όλο τον κόσμο, ειδικά σε μεσαία στελέχη. Στη θυγατρική του ομίλου στις ΗΠΑ, το 40% των θέσεων εργασίας σε αυτόν τον τομέα έχουν ήδη καταργηθεί. Στη Γερμανία, 22.000 άνθρωποι εργάζονται για τη Bayer. Τα κεντρικά γραφεία του ομίλου στο Λεβερκούζεν και σε άλλες τοποθεσίες.
Ποιες εταιρείες ακολουθούν
Αν και στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας χρειάζονται απεγνωσμένα ειδικευμένοι εργάτες, οι περικοπές στις θέσεις εργασίας δεν αφορούν μόνο τη Bayer, στη Γερμανία. Όλο και περισσότερες γνωστές παραδοσιακές γερμανικές εταιρείες θέλουν να μειώσουν το προσωπικό τους. Χιλιάδες θέσεις εργασίας αναμένεται να χαθούν τα επόμενα χρόνια.
Από τον Οκτώβριο του 2023, εννέα παραδοσιακές γερμανικές εταιρείες έχουν δημοσιοποιήσει σχέδια περικοπών. «Bayer, VW και SAP – τρεις τεράστιες εταιρείες που αντιπροσωπεύουν την ισχυρή επιχειρηματική θέση της Γερμανίας, θέλουν να περικόψουν μαζικά ,θέσεις εργασίας», γράφει το περιοδικό Focus.
Η VW, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης, θέλει να μειώσει επίσης το κόστος και δεν αποκλείει περικοπές προσωπικού. «Πρέπει να μειώσουμε τα κόστη μας και να τα βγάλουμε πέρα με λιγότερο προσωπικό στο μέλλον», δήλωσε ο Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού Γκιούναρ Κίλιαν. Η εταιρεία με έδρα το Βόλφσμπουργκ θέλει να εξοικονομήσει 10 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2026 και έτσι να αυξήσει την απόδοση των πωλήσεων από 3,4 σε 6,5%.
Αποβιομηχάνιση και ΑΙ
Η γερμανική εταιρεία λογισμικού SAP ανακοίνωσε ότι θέλει να περικόψει 8.000 θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο. Ο CEO της εταιρείας, Κρίστιαν Κλέιν, το απέδωσε στις αυξημένες επενδύσεις για την τεχνητή νοημοσύνη, τονίζοντας ότι στόχος είναι η επανεκπαίδευση των υπαλλήλων σε νέους τομείς δραστηριότητας.
Η Deutsche Telekom εξετάζει επίσης περικοπές θέσεων εργασίας στα κεντρικά γραφεία της Βόννης. Σύμφωνα με τη Handelsblatt, περίπου 2.000 θέσεις εργασίας πρόκειται να περικοπούν, αλλά η εταιρεία δεν έχει δώσει ακόμη συγκεκριμένα στοιχεία. Η εταιρεία λέει ότι πολλά έχουν αλλάξει λόγω της τεχνολογικής προόδου.
Στον πάροχο υπηρεσιών Telekom πρόκειται να απολυθούν 1.300 από τους 5.400 υπαλλήλους που απασχολούνται σήμερα. Στη θυγατρική T-Mobile στις ΗΠΑ, σχεδόν 5.000 θέσεις εργασίας πρόκειται να αντικατασταθούν από την τεχνητή νοημοσύνη.
Η συνεχιζόμενη αποβιομηχάνιση, αποτέλεσμα και της ακριβής ενέργειας λόγω των κυρώσεων στη Ρωσία, είναι πάντως ο βασικός λόγος που απειλεί να βυθίσει τη γερμανική μεταποίηση και να προκαλέσει μαζικές περικοπές θέσεων εργασίας.
Το φαινόμενο επιτείνεται με την έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης και τις αλλαγές που προκαλεί η ηλεκτροκίνηση στην αυτοκινητοβιομηχανία.
Η Bosch, βασικός προμηθευτής ηλεκτρονικών στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, πρόκειται να καταργήσει 1500 θέσεις εργασίας στο τμήμα κίνησης. Η Bosch δικαιολογεί την απόφαση αυτή επειδή απαιτείται λιγότερο προσωπικό με τους νέους ηλεκτρικούς κινητήρες, από ό,τι για τις μηχανές εσωτερικής καύσης.
Η ZF που επίσης προμηθεύει ανταλλακτικά αυτοκινήτων απειλείται με μεγάλη κρίση, καθώς τα χρέη της ξεπερνούν τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ χρέος. Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζει την περικοπή 12.000 θέσεων εργασίας μέχρι το 2030. Το σωματείο των εργαζομένων κάνει λόγο ακόμη και για 18.000 θέσεις εργασίας που θα μπορούσαν να χαθούν.
Μαύρα μαντάτα και για την εταιρεία ελαστικών Continental, που σχεδιάζει να μεταφέρει την παραγωγή της στη νοτιοανατολική Ευρώπη έως το 2028. Αυτή τη στιγμή απασχολούνται στην εταιρεία 1.080 εργαζόμενοι και αναμένεται να μείνει μόνο το ένα πέμπτο. Η Volkswagen θέλει «να τα βγάλει πέρα με λιγότερο προσωπικό».
Στο στόχαστρο και τα παιχνίδια
Η Playmobil θέλει να περικόψει επίσης περίπου 700 θέσεις εργασίας παγκοσμίως. Περίπου οι μισοί από αυτούς βρίσκονται στη Γερμανία, όπως ανακοίνωσε ο Όμιλος. Στη Γερμανία, ένας στους έξι εργαζόμενους επηρεάζεται από τις περικοπές. Σύμφωνα με την εταιρεία, ο λόγος για τις περικοπές είναι η μείωση των κερδών και των πωλήσεων τα τελευταία οικονομικά έτη.
Εκατοντάδες εργαζόμενοι πρόκειται να χάσουν τη δουλειά τους και στην εταιρεία κατασκευής παιχνιδιών Haba. Από τις σημερινές 1.677 θέσεις εργασίας, θα παραμείνουν μόνο 1000. Στο μέλλον, η εταιρεία θέλει να επικεντρωθεί περισσότερο σε παιχνίδια υψηλής ποιότητας για την προώθηση της ανάπτυξης του παιδιού.