Δέκατο άρθρο της σειράς «Οι ευκαιρίες της Κίνας»
Τα δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα έχουν πλημμυρίσει με επισκέπτες, το λιανικό εμπόριο, η κατανάλωση στην εστίαση και τα έσοδα των κινηματογράφων έχουν εκτιναχθεί ενώ ο εισερχόμενος και εξερχόμενος τουρισμός ανθεί ξανά. Κατά τη διάρκεια της Γιορτής της Άνοιξης και του Νέου Έτους του Δράκου, η κατανάλωση «πήρε φωτιά» αντανακλώντας την αυξημένη ζωτικότητα της κινεζικής οικονομίας και προσέφερε μια «ανάσα» στην υποτονική παγκόσμια οικονομία.
Τα δεδομένα δείχνουν ξεκάθαρα την εξαιρετική πορεία της κατανάλωσης κατά την περίοδο της Γιορτής της Άνοιξης. Η συνολική αξία των εισιτηρίων των κινηματογράφων ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 8 δισ. γιουάν. Οι εγχώριοι τουρίστες πραγματοποίησαν 474 εκατ. ταξίδια και δαπάνησαν 632,687 δισ. γιουάν (αύξηση κατά 34,3% και 47,3% αντίστοιχα). Ο μέσος ημερήσιος όγκος παραδόσεων των υπηρεσιών ταχυμεταφοράς αυξήθηκε κατά 82,1% σε ετήσια βάση. Ο μέσος ημερήσιος αριθμός διαδικασιών εκτελωνισμού στα τελώνια ολόκληρης της χώρας έφτασε τα 1,69 εκατ., έχοντας αυξηθεί κατά 2,8 φορές σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Οι συνθήκες της αγοράς κατά τη διάρκεια της Γιορτής της Άνοιξης αποτελούν ένα μέσο παρατήρησης της κινεζικής οικονομίας, με την προσφορά και τη ζήτηση να ενισχύονται σημαντικά και πολλούς δείκτες να ακολουθούν σταθερά μια ανοδική πορεία, φαινόμενα που αποδεικνύουν πλήρως τις τεράστιες δυνατότητες της κατανάλωσης της χώρας και την ισχυρή ανθεκτικότητα της οικονομικής της ανάπτυξης.
Όλος ο κόσμος παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το «λαμπρό» εναρκτήριο λάκτισμα της Κίνας στο νέο οικονομικό Έτος του Δράκου. «Οι προοπτικές είναι εξαιρετικές» δήλωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg επισημαίνοντας ότι η ολοκλήρωση συλλογής οικονομικών δεδομένων για την περίοδο των διακοπών του σεληνιακού Νέου Έτους στέλνει ένα θετικό μήνυμα στις αγορές, καθώς δείχνει ότι οι δυνατότητες της αγοραστικής δύναμης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου βελτιώνεται. Το BBC ανέφερε ότι οι δαπάνες στον τουριστικό κλάδο κατά την εορταστική περίοδο αυξήθηκαν σημαντικά, αποτελώντας μια ευχάριστη είδηση για την κινεζική οικονομία. Η διεθνής αγορά «οσφραίνεται» τις ευνοϊκές περιστάσεις που θα της επιτρέψουν να εκμεταλλευτεί πλήρως και το συντομότερο δυνατόν τις ευκαιρίες της Κίνας. Για παράδειγμα, στη μεγαλοπρεπή εκδήλωση που διοργάνωσε η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης στην κινεζική συνοικία της Μπανγκόκ για τον εορτασμό της Γιορτής της Άνοιξης και την 49η επέτειο από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων με την Κίνα προσφέρθηκαν εκπτωτικά κουπόνια για αεροπορικά εισιτήρια, ξενοδοχεία και άλλες δραστηριότητες σε Κινέζους τουρίστες. O αναπληρωτής διευθυντής της Αρχής Τουρισμού της Ταϊλάνδης Νάιδι Σήπραε δήλωσε ότι η εκδήλωση για το κινεζικό Νέο Έτος ήταν συναρπαστική και η άφιξη των Κινέζων τουριστών ιδιαιτέρως ενθαρρυντική.
Η επιστροφή των Κινέζων τουριστών έχει ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην αναζωογόνηση της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας. Μετά την ανακοίνωση της πολιτικής διευκόλυνσης για την έκδοση θεωρήσεων μαζί με τη Μαλαισία τον Νοέμβριο του 2023, η Κίνα φέτος τον Ιανουάριο υπέγραψε συμφωνίες απαλλαγής υποχρεωτικής έκδοσης θεωρήσεων με τη Σιγκαπούρη και την Ταϊλάνδη. Ο κύκλος φιλικών χωρών με τις οποίες δεν απαιτείται έκδοση θεωρήσεων συνεχώς διευρύνεται, διευκολύνοντας όλο και περισσότερο τους Κινέζους πολίτες να ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Τα σχετικά δεδομένα από τις ταξιδιωτικές πλατφόρμες δείχνουν ότι, φέτος στις διακοπές της Γιορτής της Άνοιξης, οι Κινέζοι τουρίστες επισκέφτηκαν πάνω από 1.700 πόλεις σε όλο τον κόσμο. Οι παραγγελίες αεροπορικών εισιτηρίων προς τη Σιγκαπούρη, την Κουάλα Λουμπούρ και την Μπανγκόκ αυξήθηκαν κατά 29, 20 και 16 φορές αντίστοιχα σε ετήσια βάση. Επιπλέον, η προσφορά και ζήτηση τουριστικών πακέτων προς τη Σιγκαπούρη, την Ταϊλάνδη και τη Μαλαισία επέστρεψαν στα επίπεδα του 2019 για την ίδια περίοδο.
Κατά τη διάρκεια των εορτών, οι οκτώ εμπορευματικές αμαξοστοιχίες της γραμμής Κίνας ― Ευρώπης που εκτελούν καθημερινά το δρομολόγιο Γιγού ― Μαδρίτη μετέφεραν νέα ενεργειακά οχήματα, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές και άλλα κινεζικά προϊόντα σε περισσότερες από 160 πόλεις και σε πάνω από 50 χώρες της Ασίας και της Ευρώπης. Το εξωτερικό εμπόριο της Κίνας δεν σταμάτησε ποτέ. Οι εμπορευματικές αμαξοστοιχίες της γραμμής, τα φορτηγά πλοία, το ανεμπόδιστο διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο, οι αποθηκευτικοί χώροι στο εξωτερικό και όλοι οι εμπορικοί κόμβοι διοχετεύουν την κινεζική ισχύ στη σταθερή ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε πρόσφατα το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στην Κίνα, περίπου οι μισές από τις συμμετέχουσες εταιρείες πρόκειται να διατηρήσουν στα ίδια επίπεδα τις επενδύσεις τους στη χώρα για το 2024, ενώ περίπου το 40% διατίθεται να τις αυξήσει. Οι αμερικανικές εταιρείες θεωρούν την κινεζική αγορά ως στρατηγικό τους κέντρο και αισιοδοξούν για την ταχεία οικονομική ανάπτυξη της Κίνας, με τα δεδομένα αυτά να αποτελούν βασικούς παράγοντες που επιτάσσουν την αύξηση του κεφαλαίου τους στη χώρα. Η επιταχυνόμενη ανάκαμψη της καταναλωτικής αγοράς και η περαιτέρω απελευθέρωση του οικονομικού δυναμικού της χώρας θα αποφέρει μεγαλύτερα οφέλη στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.