Αύξηση των πτωχεύσεων εταιρειών για τρίτη συνεχόμενη χρονιά θα καταγραφεί το 2024, σύμφωνα με την Allianz Trade. «Η πανδημία έχει περιοριστεί, τα μέτρα στήριξης για τον κορωνοϊό έχουν λήξει, αλλά υπάρχει πόλεμος στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή και όλα αυτά έχουν συνέπειες για την οικονομία», αναφέρει η γερμανική ασφαλιστική εταιρεία, που εδρεύει στο Αμβούργο. «Σύμφωνα με τη μελέτη αφερεγγυότητας της Allianz Trade, η συνεχιζόμενη οικονομική αδυναμία, οι διαρθρωτικές προκλήσεις και οι αυστηρότεροι όροι χρηματοδότησης είναι πιθανό να φέρουν ακόμη περισσότερες εταιρείες σε οικονομικές δυσκολίες το 2024».
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι οικονομολόγοι της Allianz Trade αναμένουν αύξηση 9% των χρεοκοπιών, λόγω της χαμηλότερης ανάπτυξης, των διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα και των γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων. Η μεγαλύτερη αύξηση χρεοκοπιών αναμένεται στις ΗΠΑ (+ 28%), το ίδιο στην Ισπανία και 31% στην Ολλανδία.
Τα μαντάτα είναι άσχημα για την Ευρώπη, καθώς ο αριθμός των εταιρειών της ΕΕ που κήρυξαν πτώχευση στα τέλη του 2023 ξεπέρασε τα προ πανδημίας επίπεδα που καταγράφηκαν μεταξύ 2016 και 2019, σύμφωνα με τη Eurostat. Η Στατιστική Υπηρεσία της ΕΕ ανέφερε ότι σε ολόκληρη την ΕΕ συνολικά οι επιχειρηματικές χρεοκοπίες αυξήθηκαν κατά 0,6% στο τέλος του περασμένου έτους. Οι πτωχεύσεις αυξήθηκαν περισσότερο στον τομέα των μεταφορών και της αποθήκευσης (+9,3%), ακολουθούμενες στον κλάδο του εμπορίου (+7,7%) και στις υπηρεσίες διαμονής και εστίασης (+1,1%).
Σύμφωνα με τη Eurosta, μεταξύ των χωρών της ΕΕ αυτές που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη τριμηνιαία αύξηση στον αριθμό των εταιρειών που κηρύχθηκαν σε πτώχευση μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου ήταν η Κροατία (+18,5%), η Σλοβακία (+16,8%) και το Λουξεμβούργο (+15,7%), ενώ οι μεγαλύτερες μειώσεις αφορούσαν τη Λετονία (-26,8%), την Ουγγαρία (-25,6%) και τη Ρουμανία (-23,4%).
Η Γερμανία στο επίκεντρο
Η Γερμανία είναι αυτή που αναμένεται να δει το μεγαλύτερο αριθμό πτωχεύσεων την τρέχουσα χρονιά, σύμφωνα με την Allianz Trade. Ο αριθμός των πτωχεύσεων μεταξύ γερμανικών εταιρειών αναμένεται να αυξηθεί κατά 13% το 2024, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. «Αυτή η αύξηση έχει ήδη ξεκινήσει, ιδιαίτερα το δεύτερο εξάμηνο του 2023», δήλωσε ο επικεφαλής της Allianz Trade, Μίλο Μπόγκαερτς. «Εδώ, ο αριθμός των πτωχεύσεων έχει εμφανώς επιταχυνθεί, καταγράφοντας αύξηση 25%, σε σύγκριση με το δεύτερο εξάμηνο του προηγούμενου έτους».
Οι αναλυτές της Allianz Trade αναμένουν ότι ο αριθμός των πτωχεύσεων εταιρειών στη Γερμανία θα αυξηθεί περίπου κατά 20.260 το 2024. Για το 2025 αναμένεται ο αριθμός αυτός να πέσει λίγο κάτω από τις 20.000, λόγω της αναμενόμενης ανάκαμψης της γερμανικής οικονομίας.
Επεκτατική δημοσιονομική πολιτική
Προς το παρόν πάντως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρειάστηκε ήδη να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις οικονομικές της προβλέψεις για φέτος. «Σε μια κανονική κοινωνία, η πρώτη αντίδραση θα ήταν να προσπαθήσουμε να αυξήσουμε το ΑΕΠ χρησιμοποιώντας τη δημοσιονομική πολιτική με αντικυκλικό τρόπο, όπως συμβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες», τονίζουν στη «Ναυτεμπορική» Ευρωπαίοι οικονομικοί παράγοντες. «Αντίθετα, στην Ευρώπη το μέλημα είναι ο σεβασμός των συμφωνημένων παραμέτρων των δημόσιων οικονομικών και η μείωση των ελλειμμάτων, μέσω της λιτότητας. Κάτι που στη συνέχεια μειώνει περαιτέρω τη ζήτηση και το ΑΕΠ».
Οι τελευταίες δηλώσεις, μάλιστα, του γερμανού υπουργού Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, για τριετές πάγωμα των κοινωνικών δαπανών, προκειμένου να δοθούν χρήματα για την άμυνα και στην Ουκρανία, «καταδεικνύουν ξεκάθαρα την αδυναμία να κατανοήσουν κάποιοι ότι βρισκόμαστε σε μια στιγμή που η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να γίνει επεκτατική», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.
Η παρέμβαση Ντράγκι
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης Μάριο Ντράγκι, ο οποίος ετοιμάζει μια έκθεση για την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα που θα παρουσιαστεί μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, τονίζει την ανάγκη για τεράστιες επενδύσεις ύψους μισού τρισ. ευρώ στη Γηραιά ήπειρο για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.
Ο Ντράγκι τονίζει συνεχώς την ανάγκη για αύξηση στις δημόσιες επενδύσεις στην ΕΕ, καθώς αυξάνουν τη συνολική ζήτηση σε περιόδους δυσκολίας, και αυτό είναι απαραίτητο για να αποτραπούν οι χρεοκοπίες και να διατηρηθούν οι επιχειρήσεις ζωντανές. Ταυτόχρονα έχουν τεράστιο αντίκτυπο στη συνολική προσφορά, βελτιώνοντας την παραγωγικότητα των επιχειρήσεων και διατηρώντας τις ανταγωνιστικές, μέσω ψηφιακών κυρίως, έργων υποδομής. «Είναι σαφές ότι πρέπει να αλλάξουμε ταχύτητα. Μένει να φανεί εάν η Ευρώπη είναι ικανή να το κάνει και, εάν ναι, πώς», τονίζουν οι ίδιες πηγές στη «Ναυτεμπορική».