Για πρώτη φορά στην ιστορία της, που μετράει 57 χρόνια, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας είχε αρνητικό καθαρό αποτέλεσμα, συσσωρεύοντας ζημιές 13,9 δισ. ευρώ. Παρόλα αυτά ο επικεφαλής της, Γιόαχιμ Νάγκελ, διαβεβαιώνει ότι ο ισολογισμός της παραμένει «ισχυρός».
Η Bundesbank ανακοίνωσε ότι αποδέσμευσε 19,2 δισ. ευρώ σε προβλέψεις για γενικούς κινδύνους, ενώ άντλησε και 2,4 δισ. ευρώ από τα αποθέματά της. Μένει έτσι με αποθέματα ελαφρώς χαμηλότερα των 700 εκατ. ευρώ.
«Εκτιμούμε ότι τα βάρη θα είναι αισθητά και το τρέχον οικονομικό έτος και πιθανότατα θα υπερβούν τα εναπομείναντα αποθέματα» παραδέχθηκε ο Νάγκελ σε συνέντευξη Τύπου, ωστόσο διαβεβαίωσε: «Μπορούμε να τα αντέξουμε αυτά τα βάρη, καθώς το ενεργητικό μας είναι κατά πολύ υψηλότερο από τις υποχρεώσεις μας».
Η γερμανική κεντρική τράπεζα, όπως και άλλες της Ευρωζώνης, έχει στην κατοχή της κρατικά και άλλα ομόλογα, που είναι εκτεθειμένα στον κίνδυνο της μεταβολής επιτοκίων. Έχει λοιπόν επηρεαστεί σημαντικά από τις ραγδαίες αυξήσεις επιτοκίων στις οποίες έχει προβεί η ΕΚΤ τον τελευταίο χρόνο.
Η ΕΚΤ εμφάνισε επίσης την πρώτη ετήσια ζημιά από το 2004, ύψους 1,3 δισ. ευρώ, καθώς αποδέσμευσε και εκείνη προβλέψεις κινδύνου ύψους 6,6 δισ. ευρώ.
Οι κεντρικές τράπεζες τονίζουν ότι ετήσια κέρδη και ζημίες δεν επηρεάζουν την ικανότητα άσκησης πολιτικής, η οποία έχει ως πρωταρχικό στόχο τη σταθερότητα των τιμών. Ωστόσο οι αγορές παρακολουθούν τα αποτελέσματά τους, όπως αναφέρει το CNBC, καθώς οι ζημίες συνιστούν πιθανή απειλή στην αξιοπιστία τους, ενώ επηρεάζουν τις δυνατότητες παρέμβασης, σε περίπτωση μίας αιφνίδιας κρίσης και ανάγκης για bail out.