Να παγώσουν οι κοινωνικές δαπάνες στη Γερμανία για τρία χρόνια, προκειμένου η χώρα να επενδύσει περισσότερα χρήματα στην άμυνα, ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ.
«Δεν πρέπει να υπάρχουν πάντα νέες επιδοτήσεις, νέες κοινωνικές δαπάνες, νέα πρότυπα», είπε ο Λίντνερ μιλώντας στο πρόγραμμα του τηλεοπτικού δικτύου ZDF, «Maybrit Illner». «Υπάρχουν ήδη πολλά από αυτά. Αν καταφέρναμε να τα βγάλουμε πέρα με αυτά που έχουμε για τρία χρόνια, τότε θα κάναμε ένα πραγματικά μεγάλο βήμα», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας ότι αυτό θα επέτρεπε στη Γερμανία να επενδύσει χρήματα στην άμυνά της. «Απαιτείται περισσότερη οικονομική ανάπτυξη για να έχουμε υψηλότερα φορολογικά έσοδα. Χρειαζόμαστε δυναμική ανάπτυξη», τόνισε ο Κρίστιαν Λίντνερ.
Η πρόταση του Φιλελεύθερου υπουργού Οικονομικών για ένα τριετές μορατόριουμ στις κοινωνικές δαπάνες και τις επιδοτήσεις, προκειμένου να μπορέσει να επενδυθούν περισσότερα χρήματα στην άμυνα, προκάλεσε πάντως αντιδράσεις μέσα στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού.
Η επικεφαλής του Κόμματος των Πρασίνων, Ρικάρντα Λανγκ είπε ότι «δεν πρέπει να αντιπαραθέσουμε την εξωτερική ασφάλεια έναντι της κοινωνικής ασφάλισης στη χώρα».
Η Λανγκ παραδέχτηκε ότι η Γερμανία πρέπει να επενδύσει περισσότερα χρήματα για να στηρίξει την Ουκρανία και να βοηθήσει να γίνει η Ευρώπη πιο ανεξάρτητη από τις ΗΠΑ στην άμυνα, αλλά –όπως είπε- «πρέπει να βρούμε άλλους τρόπους για να το κάνουμε αυτό».
«Κανόνια και βούτυρο»
Ο Κλέμενς Φούεστ, πρόεδρος του ινστιτούτου οικονομικής έρευνας Ifo, τόνισε επίσης ότι δεν υπάρχει τρόπος να παρακαμφθούν οι περικοπές στον κοινωνικό τομέα. «Κανόνια και βούτυρο – θα ήταν ωραίο αν ήταν δυνατό. Αλλά αυτή είναι μια χώρα με γάλα και μέλι. Το κοινωνικό κράτος θα συνεχίσει να χρηματοδοτείται. Αλλά θα είναι απλώς μικρότερο».
Ο Λίντνερ σημείωσε πάντως ότι αυτό που λείπει στη Γερμανία είναι οι ιδιωτικές επενδύσεις. Δεν θα έπρεπε «το κράτος να πληρώνει τις επιδοτήσεις στην οικονομία με δανεικά χρήματα, αλλά μάλλον η οικονομία να είναι επιτυχημένη στην παγκόσμια αγορά για να χρηματοδοτεί το κράτος μας», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. «Πρέπει να κινητοποιηθεί η αγορά εργασίας και να μειωθεί η γραφειοκρατία ακόμη πιο δραστικά… Η Γερμανία έχει γίνει πολύ ακριβή», προειδοποίησε ο Λίντνερ.