Όγδοο άρθρο της σειράς «Οι ευκαιρίες της Κίνας»
Με το χρηματοοικονομικό άνοιγμα υψηλού επιπέδου της Κίνας να προχωρά με σταθερούς ρυθμούς, η αγορά ομολόγων σε γιουάν γίνεται ολοένα και πιο ελκυστική για τους ξένους επενδυτές ενώ αυξάνεται σταδιακά και η σημασία της επενδυτικής και αντισταθμιστικής αξίας των περιουσιακών στοιχείων σε κινεζικό νόμισμα. Σύμφωνα με τα δεδομένα, από τον Σεπτέμβριο του 2023, η αγορά ομολόγων σε γιουάν εμφάνισε καθαρές εισροές για τέσσερις συναπτούς μήνες, με τη συνολική αξία των ομολόγων που βρίσκονται στα χέρια ξένων ιδρυμάτων να αυξάνεται κατά περίπου 500 δισ. γιουάν.
Η προώθηση του χρηματοοικονομικού ανοίγματος της Κίνας αποτελεί μονόδρομο για τη χώρα καθώς η τελευταία ανοίγει την «πόρτα» της στην ανάπτυξη. Η Κίνα ακολουθεί απαρέγκλιτα τη θεμελιώδη εθνική πολιτική του ανοίγματος προς τον υπόλοιπο κόσμο μέσα από την επιδίωξη μιας στρατηγικής που βασίζεται στο αμοιβαίο όφελος και, βασιζόμενη στη δική της νέα ανάπτυξη, συνεχώς προσφέρει καινούργιες ευκαιρίες για όλο τον κόσμο.
Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα ανακοίνωσε σειρά μέτρων επέκτασης του ανοίγματος, όπως η χαλάρωση των περιορισμών στην ίδρυση ξένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και στη διεύρυνση των δραστηριοτήτων τους στη χώρα, εξελίξεις που προσέλκυσαν το παγκόσμιο ενδιαφέρον.
Οι υποσχέσεις πρέπει να τηρούνται και οι δράσεις να συνοδεύονται από ουσιαστικές πράξεις. Σήμερα η Κίνα έχει καταργήσει τους περιορισμούς στο ύψος των ξένων μετοχών σε κινεζικά τραπεζικά και ασφαλιστικά ιδρύματα, και πλέον οι ξένοι επενδυτές μπορούν να κατέχουν το 100% του μετοχικού κεφαλαίου και τον πλήρη έλεγχο αυτών. Επιπλέον, έχουν αρθεί όλοι οι σχετικοί περιορισμοί για τον χρηματοπιστωτικό τομέα στον αρνητικό κατάλογο των ξένων επενδύσεων. Μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 2023, ξένες τράπεζες ίδρυσαν συνολικά 41 νομικά πρόσωπα και 116 υποκαταστήματα που εκπροσωπούν και τις τράπεζές τους στο Χονγκ Κονγκ και το Μακάο, αποτελώντας σημαντική δύναμη για την ανάπτυξη του χρηματοπιστωτικού τομέα της χώρας.
Το άνοιγμα δίχως περιορισμούς οδηγεί στο αμοιβαίο όφελος. Μέσα από το συνεχές άνοιγμα, η κινεζική χρηματοπιστωτική αγορά ενισχύεται, συμβάλλοντας ταυτοχρόνως στη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας. Σήμερα, ο τραπεζικός κλάδος της Κίνας βρίσκεται στην κορυφή του κόσμου όσον αφορά το μέγεθος του ενεργητικού. Η ασφαλιστική αγορά και η αγορά ομολόγων βρίσκονται στη δεύτερη θέση παγκοσμίως. Η Κίνα παραμένει επίσης εδώ και 19 συναπτά έτη η χώρα με τα μεγαλύτερα συναλλαγματικά αποθέματα. Ακόμη σημαντικότερο είναι ότι, παρά το δυσμενές εξωτερικό περιβάλλον των τελευταίων 20 ετών, μέσα από πρακτικές ενέργειες και υπεύθυνη δράση, η Κίνα προώθησε την οικονομική παγκοσμιοποίηση και τη διατήρηση της παγκόσμιας οικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και αποτέλεσε τη μοναδική οικονομία μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων του κόσμου που δεν γνώρισε οικονομική κρίση.
Στο μέλλον η Κίνα θα συνεχίσει να προωθεί την υψηλής ποιότητας χρηματοοικονομική ανάπτυξη, να επεκτείνει σταθερά το θεσμικό άνοιγμα υψηλού επιπέδου και να προσελκύει περισσότερα ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και κεφάλαια που θα εγκατασταθούν μακροπρόθεσμα στη χώρα. Ταυτόχρονα θα βελτιωθεί το πιλοτικό μοντέλο ολοκληρωμένης συγκέντρωσης κεφαλαίων σε τοπικό και ξένο νόμισμα για πολυεθνικές εταιρείες, θα ενοποιηθούν οι κανόνες διαχείρισης εγχώριων επενδυτικών κεφαλαίων και συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης για τους ξένους επενδυτές και θα προωθηθεί η διασύνδεση των εγχώριων και υπερπόντιων χρηματοπιστωτικών αγορών, με στόχο την καλύτερη ανταπόκριση στις ανάγκες των επιχειρήσεων.