Η ρωσική οικονομία αντιμετωπίζει ακόμη σημαντικές αντιξοότητες, παρά την πρόσφατη αναβάθμιση της ανάπτυξής της από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η οικονομία της Ρωσίας έχει αποδειχθεί εκπληκτικά ανθεκτική παρά τα συνεχόμενα πακέτα δυτικών κυρώσεων, σχεδόν δύο χρόνια από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία.
Στα τέλη Ιανουαρίου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπερδιπλασίασε την πρόβλεψή του για τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης της χώρας φέτος, αυξάνοντάς την από 1,1% τον Οκτώβριο σε 2,6%.
Παρ’ όλα αυτά, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα βλέπει περισσότερα προβλήματα για τη Μόσχα.
Μιλώντας στο CNBC στο περιθώριο του World Governments Summit στο Ντουμπάι, η κ. Γκεοργκίεβα περιέγραψε τι πιστεύει ότι τροφοδοτεί την ανάπτυξη της Ρωσίας και γιατί οι εκτιμήσεις δεν δίνουν πάντα όλο το πλαίσιο.
«Αυτό που μας λέει είναι ότι πρόκειται για μια πολεμική οικονομία στην οποία το κράτος – το οποίο ας θυμηθούμε, είχε ένα πολύ σημαντικό μαξιλάρι, που χτίστηκε με πολλά χρόνια δημοσιονομικής πειθαρχίας – επενδύει σε αυτή την πολεμική οικονομία. Αν κοιτάξετε τη Ρωσία, σήμερα, η παραγωγή αυξάνεται, για τον στρατό και η κατανάλωση μειώνεται. Και αυτό είναι λίγο πολύ το πώς έμοιαζε η Σοβιετική Ένωση. Υψηλό επίπεδο παραγωγής, χαμηλό επίπεδο κατανάλωσης».
Οι ρωσικές αμυντικές δαπάνες έχουν εκτοξευθεί στα ύψη από την έναρξη του πολέμου. Τον περασμένο Νοέμβριο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενέκρινε έναν κρατικό προϋπολογισμό που αύξησε τις στρατιωτικές δαπάνες στο 30% περίπου των δημοσιονομικών δαπανών, που αντιστοιχεί σε αύξηση σχεδόν 70% από το 2023 έως το 2024.
Οι δαπάνες για την άμυνα και την ασφάλεια αναμένεται να αποτελέσουν περίπου το 40% των συνολικών δαπανών του ρωσικού προϋπολογισμού φέτος, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters.
Με πληροφορίες από CNBC
Διαβάστε ακόμη