Η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Νάντια Καλβίνιο τονίζει ότι η ΕΤΕπ είναι έτοιμη να κάνει περισσότερα για να στηρίξει την ευρωπαϊκή οικονομία
«Περισσότερο από το ήμισυ της χρηματοδότησής μας πήγε στην πράσινη μετάβαση, δηλαδή 49 δισεκατομμύρια ευρώ», εξήγησε η πρώην υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, μιλώντας σε ομάδα ευρωπαϊκών εφημερίδων.
«Είμαστε πολύ ενεργοί σε όλους τους τομείς που θεωρούνται προτεραιότητες από την Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα, τόνισε η Καλβίνιο και πρόσθεσε: Ο κατάλογος είναι μακρύς: εκτός από την πράσινη μετάβαση, υπάρχει και ο ενεργειακός τομέας, η στήριξη της Ουκρανίας, η οικονομική συνεργασία στις αναπτυσσόμενες χώρες. Το 50% των χρημάτων πήγε στις περιφέρειες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη».
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ένωσης θα συζητήσουν το μέλλον της ΕΤΕπ στην επόμενη συνάντησή τους στα μέσα Φεβρουαρίου στη Γάνδη του Βελγίου. «Περιμένω να ζητήσουν μεγαλύτερη δέσμευση από την τράπεζα και η ΕΤΕπ είναι έτοιμη να κάνει περισσότερα», είπε η 55χρονη Καλβίνιο.
Άμυνα και πυρηνική ενέργεια
Υπάρχουν δύο αμφιλεγόμενα θέματα στο τραπέζι: η άμυνα και η πυρηνική ενέργεια. «Αυτή τη στιγμή έχουμε δώσει 6 δισεκατομμύρια ευρώ για την άμυνα, χρήματα που πήγαν στην έρευνα και την ανάπτυξη, την κυβερνητική, τις τεχνολογίες διπλής χρήσης, την προστασία των πιο ευαίσθητων υποδομών (…) Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα σε αυτόν τον τομέα».
Οι απόψεις γύρω από το τραπέζι αλλάζουν και στο πυρηνικό μέτωπο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πιστεύει ότι η πυρηνική ενέργεια είναι οικολογική, τουλάχιστον σε μεταβατική φάση . Μόλις αυτή την εβδομάδα οι Βρυξέλλες εγκαινίασαν μια βιομηχανική συμμαχία για την προώθηση νέων μικρών αντιδραστήρων (SMR). Ως εκ τούτου, η ΕΤΕπ είναι ήδη παρούσα στον τομέα, χρηματοδοτώντας έργα έρευνας και ανάπτυξης.
Όταν ρωτήθηκε εάν το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα θα κάνει περισσότερα, ίσως χρηματοδοτώντας την κατασκευή νέων αντιδραστήρων τελευταίας γενιάς,η Καλβίνιο τόνισε: «Κάθε έργο που παρουσιάζεται στην ΕΤΕπ αξιολογείται με βάση τα πλεονεκτήματά του, με βάση τα τρία κριτήρια βιωσιμότητας ή σκοπιμότητας που μόλις ανέφερα: οικονομική και χρηματοοικονομική, περιβαλλοντική και τεχνική. Όπως γνωρίζετε, είναι μια συνεχής διαδικασία που εφαρμόζουμε σε όλες τις τεχνολογίες που σχετίζονται με την ενεργειακή μετάβαση».
Πράσινη μετάβαση και Ουκρανία
Στο πράσινο μέτωπο, η ΕΤΕπ δεν χρηματοδοτεί πλέον κυρίως έρευνα και ανάπτυξη, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα. Ασχολείται επίσης με τη βιομηχανική παραγωγή. Η τράπεζα χρηματοδότησε πρόσφατα με 165,5 εκατ. ευρώ την επέκταση του εργοστασίου της 3Sun, ιδιοκτησίας της Enel Green Power, που παράγει φωτοβολταϊκά στοιχεία στην Κατάνια. Η παραγωγική ικανότητα θα αυξηθεί από 200 μεγαβάτ ετησίως σε 3 γιγαβάτ ετησίως έως το τέλος του 2024. Η μονάδα θα γίνει έτσι η πιο σημαντική στην Ευρώπη.
Ένα άλλο θέμα στην ημερήσια διάταξη είναι η υποστήριξη προς την Ουκρανία. Μέχρι στιγμής, από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος με τη Ρωσία, η ΕΤΕπ έχει δημιουργήσει επενδύσεις 2 δισ. ευρώ. Η πρόσφατη απόφαση των 27 να εγγυηθούν ενίσχυση 50 δισ. ευρώ σε τέσσερα χρόνια είναι «εξαιρετικό νέο» γιατί «θα μας δώσει την ευκαιρία να κάνουμε περισσότερα στο μέλλον». Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΤΕπ, η τράπεζα βρίσκεται σε ιδανική θέση για να κινητοποιήσει δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά το τέλος της σύγκρουσης.