Ο Kentaro Yoshifuji, χρειάστηκε να νοσηλευτεί πολλές φορές και για μεγάλα χρονικά διαστήματα, όταν ήταν μαθητής και δεν μπορούσε να πάει στο σχολείο.
Η εμπειρία αυτή τον ενέπνευσε να σπουδάσει ρομποτική και «να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία για να διευκολύνει τη ζωή των ανθρώπων που δεν ήταν σε θέση να συμμετέχουν με φυσική παρουσία είτε στην εργασία είτε στην κοινωνική ζωή .
Έτσι, με την βοήθεια του crowdfunding και χορηγίες, δημιούργησε το Dawn Avatar Robot Café, μια Ιαπωνική επιχείρηση που δείχνει ότι τα ρομπότ δεν μας κλέβουν απαραιτήτως τις δουλειές, αλλά αντιθέτως μπορεί να βοηθήσουν στην δημιουργία χώρων εργασίας χωρίς αποκλεισμούς.
Η εικόνα στο Dawn είναι η εξής:
Ο προσβάσιμος, χωρίς εμπόδια όροφος του καφέ είναι κατάμεστος από ρομποτικό προσωπικό. Υπάρχει ένα ρομπότ που υποδέχεται τους πελάτες , ένα για να τους βοηθήσει να βρουν θέση, και ένα άλλο για που τους προτείνει τις καθημερινές σπεσιαλιτέ και παίρνει τις παραγγελίες.Επίσης υπάρχει ο δημοφιλής Tele-Barista, ένας ανθρωποειδές «μάστερ» του καφέ που θα φροντίσει για τον pumpkin spice latte στο μπαρ.
Ωστόσο, η αμηχανία του να ζητήσεις από ένα ρομπότ να πάρει την παραγγελία προσπερνιέται, καθώς οι θαμώνες γνωρίζουν ότι είναι η ανθρώπινη πλευρά που κάνει το Dawn ξεχωριστό.
Τα ανθρωποειδή OriHime και OriHime-D ύψους 120 εκατοστών χρησιμεύουν ως άβαταρ για τους εργαζόμενους που τα χειρίζονται εξ αποστάσεως – αυτοί είναι εκείνοι που αλληλεπιδρούν με τους πελάτες, προτείνουν είδη από το μενού και φροντίζουν ώστε ο καφές σας να είναι ακριβώς όπως σας αρέσει.
Η επιχείρηση απασχολεί άτομα με αναπηρία για να ελέγχουν τα ρομπότ , δημιουργώντας θέσεις εργασίας χωρίς αποκλεισμούς για όσους δεν μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους ή είναι, σε πολλές περιπτώσεις, κατάκοιτοι.
Οι εργαζόμενοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα ποντίκι, ένα iPad ή ακόμη τηλεχειριστήριο που ελέγχεται από τα μάτια για να ελέγξουν τα ρομπότ από την αναπηρική καρέκλα ή ένα κρεβάτι.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας, πάνω από το 7% του πληθυσμού ζει με αναπηρία.
Μάλιστα, τα περισσότερα από τα ανθρωποειδή φέρουν iPad, ώστε οι πελάτες να μπορούν να γνωρίσουν το άτομο που τα κατευθύνει
Να σημειωθεί ότι ο Yoshifuji, το 2012, κέρδισε το βραβείο Human Power Award. το “OriHime”, το πρώτο ρομπότ με άβαταρ για την καταπολέμηση της μοναξιάς.
naftemporiki.gr