Οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου δεν έχουν ακόμη παράπονα για τα αποτελέσματα του 2023. Τα κέρδη τους δεν ήταν «στρατοσφαιρικά», όπως πριν από ένα χρόνο, αλλά εξακολουθούν να έχουν… κέρδη.
Η British Petroleum ήταν το τελευταίο από τα μεγάλα ονόματα που δημοσίευσε στοιχεία: Έκλεισε τη χρονιά με κέρδη 15,2 δισ. δολάρια- καλύτερα από το αναμενόμενο.
Η Shell ανακοίνωσε επίσης πριν από λίγες ημέρες κέρδη 19,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων-τα μισά σχεδόν σε σύγκριση με το ρεκόρ των 42,3 δισεκατομμυρίων το 2022.
Όχι ότι τα πράγματα είναι άσχημα στην Ευρώπη, αλλά σίγουρα είναι καλύτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες: Η Exxon Mobil ανακοίνωσε κέρδη 36 δισ. δολάρια- περισσότερα από τα αναμενόμενα. Τα αποτελέσματα της Chervon ξεπέρασαν επίσης τις προβλέψεις, με κέρδη 21,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων (-40% σε σχέση με το 2022) .«Επιστρέψαμε περισσότερα χρήματα στους μετόχους και παράξαμε περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο από κάθε χρόνο στην ιστορία της εταιρείας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Μάικ Γουίρθ. Η παραγωγή πετρελαίου της Chervon αυξήθηκε στα 3,1 εκατομμύρια βαρέλια. Στη λεκάνη Πέρμιαν στα σύνορα του Τέξας με το Νιου Μέξικο, που είναι και το κύριο κοίτασμα σχιστόλιθου στις ΗΠΑ, η παραγωγή της Chevron αυξήθηκε κατά 10% φέτος σε περίπου 860.000 βαρέλια την ημέρα .
Παραγωγή ρεκόρ
Αλλά και η Βραζιλία ανακοίνωσε ότι η παραγωγή πετρελαίου το 2023 σημείωσε ιστορικό ρεκόρ. Συνολικά 4,34 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, μια αύξηση κατά 11,69% από το 2022.
Όσο μάλιστα οι εταιρείες αυξάνουν την παραγωγή πετρελαίου τόσο περισσότερο αποσύρονται από τα σχέδια ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας- ένα από τα κεντρικά προβλήματα της πράσινης μετάβασης. Οι επενδύσεις σε ηλιακή και αιολική ενέργεια, παρά το μειωμένο κόστος παραγωγής ενέργειας και πλέον ισοδύναμο με τους υδρογονάνθρακες, συνεχίζουν να είναι ασύμφορες σε σύγκριση με τα ορυκτά καύσιμα.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ανέφερε ότι το 2023 επενδύθηκαν σε ορυκτά καύσιμα, 528 δισεκατομμύρια δολάρια- τα υψηλότερα επίπεδα από το 2015. Μετά βίας όμως τα ποσά αυτά μπορούν να συγκριθούν με τα 914 δισεκατομμύρια το 2014.
Πλεόνασμα μαύρου χρυσού
«Μπαίνουμε πλέον σε ένα στάδιο μεγάλου πλεονάσματος, όσον αφορά το πετρέλαιο», λένε στην «Ναυτεμπορική» πηγές της αγοράς ενέργειας. Αλλά οι τιμές στα πρατήρια παραμένουν στα ύψη.
Με τη λεκάνη Permian στις ΗΠΑ σε πλήρη δυναμικότητα, τους νέους πετρελαϊκούς παίκτες όπως η Βραζιλία, ο Καναδάς και η Γουιάνα να μπαίνουν στο «πάρτι» και με την παγκόσμια οικονομία σε σχετική επιβράδυνση, φαίνεται πλέον ότι υπάρχουν πολλά βαρέλια πετρελαίου στα αζήτητα, παρά τις επιθετικές περικοπές του ΟΠΕΚ.
Το καρτέλ του μαύρου χρυσού σταμάτησε οικειοθελώς να παράγει περίπου 3,66 εκατομμύρια βαρέλια για να στηρίξει την τιμή του πετρελαίου. Ο ηγέτης του καρτέλ, Σαουδική Αραβία, μείωσε την παραγωγή της από 11,03 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα σε 9 εκατομμύρια . Η Ρωσία, από την πλευρά της, έχει δεσμευτεί να σταματήσει την άντληση 300.000 βαρελιών την ημέρα.
Ο κόσμος δεν μπορεί παρά να ελπίζει σε διαρκή χαμηλότερη ζήτηση, με τη Διευθύνουσα Σύμβουλο της Occidental, Βίκι Χόλουμπ να αναφέρει μάλιστα ότι οι επενδύσεις σε νέες γεωτρήσεις έχουν πέσει κατακόρυφα. Το κόστος τους έχει άλλωστε, αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Άλμα στο κενό
Ο ΟΠΕΚ έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα στην αγορά: εάν δεν υπάρξουν τεράστιες επενδύσεις στην εξερεύνηση και νέα εξόρυξη πετρελαίου, το αργό πετρέλαιο θα είναι σπάνιο τα επόμενα χρόνια. Άρα ο κλάδος βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή : Από τη μια πλευρά, οι εκτιμήσεις για μείωση της ζήτησης οδηγούν τις εταιρείες πετρελαίου να αρχίσουν να αφιερώνουν μέρος των κερδών τους σε άλλες πηγές παραγωγής ενέργειας (ανανεώσιμες).
Από την άλλη, υπάρχει αυξανόμενη δυσκολία εύρεσης κερδοφόρων κοιτασμάτων πετρελαίου στη στεριά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα μέρος των επενδύσεων να εκτρέπεται σε «υπεράκτιες» εξερευνήσεις και εξορύξεις, που είναι ακριβή επένδυση που δεν έχει πάντα θετικά αποτελέσματα.
Αυτό στο οποίο όλοι συμφωνούν είναι ότι η ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης βρίσκεται σε μια κρίσιμη στιγμή και θα καθορίσει την αγορά τα επόμενα χρόνια. Το πετρέλαιο προς το παρόν κάνει ένα άλμα στο κενό και δεν υπάρχει συμφωνία για την έκβαση της μάχης…