Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τις αρχές του Κοσσυφοπεδίου για «άσκοπη αύξηση των εθνικιστικών εντάσεων», καθώς η κυβέρνηση επέβαλε απαγόρευση του σερβικού δηναρίου και έδωσε εντολή στη σερβική μειονότητα να υιοθετήσει το ευρώ.
Οι αστυνομικές επιδρομές που διέταξε το υπουργείο Εσωτερικών της Πρίστινα στα γραφεία τεσσάρων χρηματοπιστωτικών οργανισμών που εργάζονται σε περιοχές που κατοικούνται από Σέρβους, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν λίγες ημέρες μετά την αλλαγή νομίσματος, ενέτειναν τους φόβους για επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας.
Η ΕΕ επέκρινε τη Δευτέρα την Πρίστινα για τη λήψη «μονομερών» μέτρων που φοβάται ότι θα οδηγήσουν σε περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεων με τη Σερβία, η οποία αρνείται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.
Μισθοί-συντάξεις και κοινωνικές παροχές στον «αέρα»
Το ευρώ είναι το de facto νόμισμα του Κοσσυφοπεδίου, από τότε που ανακήρυξε την ανεξαρτησία του το 2008, μια δεκαετία μετά τον σύντομο πόλεμο ανεξαρτησίας που διεξήγαγε η αλβανική πλειοψηφία της χώρας, ο οποίος οδήγησε τελικά στην επέμβαση του ΝΑΤΟ και στην απόσυρση των σερβικών δυνάμεων.
Αν και το Κοσσυφοπέδιο έχει υιοθετήσει το ευρώ, ανέχτηκε τη χρήση του σερβικού δηναρίου όλα αυτά τα χρόνια.
Οι Σέρβοι, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν περίπου το 5% του 1,8 εκατομμυρίου πληθυσμού του, εξακολουθούν να το χρησιμοποιούν, γεγονός που αντικατοπτρίζει την άρνησή τους να αποδεχθούν την κρατική υπόσταση του Κοσσυφοπεδίου.
Δεκάδες χιλιάδες σε 10 δήμους εξαρτώνται από συντάξεις, μισθούς και κοινωνικές παροχές που διανέμει το Βελιγράδι σε δηνάριο.
Η διεθνής κοινότητα έχει παροτρύνει την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου να αναβάλει την πολιτική της χρήσης μόνο του ευρώ, λέγοντας ότι η απόφαση για την αλλαγή νομίσματος, που ανακοινώθηκε από την κεντρική τράπεζα στα μέσα Ιανουαρίου, δεν έδωσε αρκετό χρόνο προσαρμογής.
Το Σαββατοκύριακο, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Κοσσυφοπέδιο, Τζεφ Χοβενιέ, εξέφρασε ανησυχίες για τις προσπάθειες της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου να κατασχέσει οχήματα που μεταφέρουν σερβικά δηνάρια, τα οποία στη συνέχεια διανέμονται για πληρωμές κοινωνικών παροχών από τη Σερβία»
«Αυτές οι ενέργειες αυξάνουν άσκοπα τις εθνοτικές εντάσεις και, κατά συνέπεια, περιορίζουν τις επιλογές των Ηνωμένων Πολιτειών να λειτουργήσουν ως αποτελεσματικός συνήγορος του Κοσσυφοπεδίου στη διεθνή σκηνή», δήλωσε.
Βούτσιτς: Επείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας
Επιτείνοντας τις εντάσεις, ο λαϊκιστής πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε ότι η απαγόρευση του δηναρίου αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης πολιτικής για την εθνοτική εκκαθάριση των Σέρβων από το Κοσσυφοπέδιο, περιγράφοντάς την ως «εγκληματικό χτύπημα» κατά της μειονότητας των περίπου 100.000 Σέρβων.
Δεσμευόμενος να αγνοήσει τον κανονισμό, ο Βούτσιτς δήλωσε ότι η Σερβία θα ζητήσει επείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητηθεί η κλιμάκωση της έντασης με το Κοσσυφοπέδιο.
Η απαγόρευση του νομίσματος δεν είναι το πρώτο μέτρο που πυροδοτεί την οργή του Βελιγραδίου. Στο πλαίσιο των προσπαθειών να επιβάλουν τον έλεγχο σε όλη την επικράτεια, οι αλβανικές αρχές έχουν επίσης αφαιρέσει σερβικές σημαίες και πινακίδες από δημόσια κτίρια και έχουν απαγορεύσει την κυκλοφορία οχημάτων με σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας.
Πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου υποστήριξαν ότι η μετάβαση στο ευρώ οφείλεται σε ανησυχίες για την διαφθορά και του ξεπλύματος χρήματος, και όχι στην επιθυμία να προκαλέσουν τη σερβική κυβέρνηση.
Ισχυρίστηκαν επίσης, ότι τα παράλληλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στα οποία έκανε έφοδο η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου ήταν “παράνομα” και ότι η Σερβία είχε συμφωνήσει να τα κλείσει στο πλαίσιο της συμφωνίας των Βρυξελλών του 2013.
naftemporiki.gr