Σε μαζικές περικοπές θέσεων εργασίας προχωρούν η μία μετά την άλλη, οι μεγαλύτερες γερμανικές βιομηχανίες: BASF, Bosch, Volkswagen, Bayer, Continental και τώρα η Miele!
Xιλιάδες θέσεις εργασίας στη Miele κινδυνεύουν, όπως προειδοποίησε ο επικεφαλής της εταιρείας Μάρκους Μίλε σε ένα μήνυμα προς τους υπαλλήλους του. «Ηταν μια χρονιά με δύσκολες αποφάσεις και μερικές φορές με βαθιές αλλαγές. Συνεπώς δεν μπορούν να αποφευχθούν οι περικοπές στις θέσεις εργασίας» ανέφερε ο Μίλε στο μήνυμά του.
Σύμφωνα με τα Γερμανικά μέσα ενημέρωσης, η εταιρία που κατασκευάζει ηλεκτρικές οικιακές συσκευές αναμένεται να περικόψει περίπου 2.000 θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο και να μεταφέρει το βασικό της εργοστάσιο από τη Γερμανία, στην Πολωνία. «Αν μια τοποθεσία όπως η Γερμανία, είναι πιο ακριβή σε όλα, θα είναι δύσκολο», προειδοποιεί ο Μίλε μιλώντας στη «Handelsblatt».
Σύμπτωμα της κρίσης
Μόνο που η Miele είναι απλά άλλο ένα σύμπτωμα της κρίσης και του κινδύνου αποβιομηχάνισης της Γερμανίας. Μόλις πριν από λίγες ημέρες, η εταιρεία ανταλλακτικών αυτοκινήτων «ZF Friedrichshafen» ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να χαθούν έως και 12.000 θέσεις εργασίας. Η βεβιασμένη ενεργειακή μετάβαση μετά το εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο, σημαίνει ότι η ενέργεια στη Γερμανία γίνεται δυσανάλογα ακριβή και καθιστά τις νέες επενδύσεις σε αυτή τη χώρα πολύ δύσκολες.
Ακόμη και οι υποδομές στη Γερμανία δεν είναι πλέον υπόδειγμα. Τα παράπονα μεγαλώνουν για τους αυτοκινητόδρομους και τις γέφυρες, ως τις αργές συνδέσεις στο Διαδίκτυο.
Η γερμανική οικονομία συρρικνώνεται και η μεσαία τάξη «επαναστατεί»
Κάποια χαμόγελα σκόρπισε πάντως η είδηση ότι η γερμανική βιομηχανία κατέγραψε τον Δεκέμβριο την ισχυρότερη αύξηση παραγγελιών εδώ και τρία χρόνια. Αλλά ο επικεφαλής οικονομολόγος της ING Europe, Κάρστεν Μπρζέσκι εξήγησε ότι δεν υπάρχει λόγος ενθουσιασμού, καθώς «η αύξηση οφείλεται και σε μια σειρά από μεγάλες παραγγελίες για τρένα και αεροσκάφη, που μπορεί να προέρχονται από την αμυντική βιομηχανία». Οι σημαντικοί κλάδοι της αυτοκινητοβιομηχανίας και των χημικών κατέγραψαν ακόμη έναν ακόμη με πτώση των παραγγελιών. «Αν κοιτάξετε τη μακροπρόθεσμη τάση, η κατάσταση των παραγγελιών στη γερμανική βιομηχανία συνέχισε να μειώνεται τα τελευταία δύο χρόνια», είπε ο Γερμανός οικονομολόγος.
«Αιμορραγεί η Γερμανία
Σύμφωνα με έρευνα της Deloitte και της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), το 67% των εταιρειών μεταφέρουν αυτήν τη στιγμή την παραγωγή τους στο εξωτερικό – ειδικά στους βασικούς τομείς των βιομηχανικών προϊόντων, των χημικών και των αυτοκινήτων. «Η αποβιομηχάνιση λαμβάνει χώρα ήδη σε σημαντικό βαθμό. Εάν οι γενικές συνθήκες παραμείνουν ως έχουν, πιθανότατα θα ακολουθήσουν περισσότερες εταιρείες που θα μεταναστεύσουν», λέει ο Φλόριαν Πλόνερ, αναλυτής της Deloitte.
Το σοκ αυτό έχει ανησυχήσει τον ομοσπονδιακό υπουργό Οικονομικών Ρόμπερτ Χάμπεκ. «Πρέπει να δώσουμε κίνητρα για επενδύσεις. Αυτό που δεν έχουμε ξεκαθαρίσει ακόμα είναι πώς θα το κάνουμε», είπε ο Πράσινος υπουργός μιλώντας στο RTL.
Το Γερμανικό Οικονομικό Ινστιτούτο (IW) έχει υπολογίσει ότι οι εκροές κεφαλαίων από τη Γερμανία το 2022 ήταν κατά 132 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερες, σε σχέση με τις άμεσες επενδύσεις που έγιναν στη χώρα την ίδια περίοδο. Η Γερμανία υφίσταται μάλιστα τη μεγαλύτερη εκροή κεφαλαίων από όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ και δεν αναμένεται βελτίωση και το 2024. «Η Γερμανία αιμορραγεί», λένε με τρόμο οι ειδικοί στο Βερολίνο.
«Η γερμανική βιομηχανία απειλείται με έμφραγμα. Ιδιαίτερα στη μεταποίηση υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς», προειδοποιούν οι ενώσεις του κλάδου. Μόνο η χημική βιομηχανία έχει χάσει το 23% του όγκου παραγωγής της μέσα σε δύο χρόνια.
Σε επιστολή προς τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, οι τέσσερις κορυφαίες γερμανικές επιχειρηματικές ενώσεις (DIHK, BDA, BDI και ZDH) έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου: «Αυξάνεται η απογοήτευση και η αβεβαιότητα σε πολλές εταιρείες , με αποτέλεσμα να ενισχύονται οι τάσεις μετεγκατάστασης της βιομηχανικής παραγωγής στο εξωτερικό», αναφέρεται στην επιστολή.
Κίνδυνος ιστορικής ύφεσης
Οι Γερμανοί επιχειρηματίες καλούν «επειγόντως την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αναλάβει δράση τώρα». Γιατί- όπως λένε-«υπάρχει κίνδυνος «ιστορικής ύφεσης στις βιομηχανίες ενέργειας».
Οι γερμανικές βιομηχανικές εταιρείες φεύγουν προς όλες τις κατευθύνσεις. Προς το παρόν, προσελκύονται όλο και περισσότερο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, που προσφέρουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια για πράσινες επενδύσεις.
Οι επικεφαλής οικονομολόγοι των γερμανικών εταιρειών δεν κρύβουν την οργή τους: Η Γερμανία είχε αγωνιστεί σκληρά για να αποκτήσει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, αλλά την τελευταία δεκαετία, αυτά τα επιτεύγματα, αναιρούνται σταδιακά. Στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, η πάλαι ποτέ «ατμομηχανή» της Ευρώπης εμφανίζεται όλο και πιο αποδυναμωμένη.
Χάνουν την εμπιστοσύνη
Τα ανώτερα κλιμάκια της γερμανικής βιομηχανίας χάνουν όλο και περισσότερο την εμπιστοσύνη στην τρικομματική ομοσπονδιακή κυβέρνηση. «Ακόμη και η αγροτική εξέγερση απηχεί την απαισιοδοξία που πλήττει την κοινωνία και θέτει περισσότερα υπαρξιακά ερωτήματα για τη γερμανική οικονομία», εξηγεί η καθηγήτρια ιστορίας στο πανεπιστήμιο της Ρεν, Ντοροθέα Μπόνεκαμπ.
«Ο Ολαφ Σολτς αντιμετωπίζει μια τεράστια κρίση εμπιστοσύνης», από την οικονομική ελίτ, γράφει ο Economist. Το βρετανικό περιοδικό προβλέπει ότι είναι πολύ πιθανό οι Σοσιαλδημοκράτες «να ταπεινωθούν στις ευρωπαϊκές εκλογές τον Ιούνιο και στη συνέχεια να βρεθούν αντιμέτωποι με την εξαφάνιση…