Τη χορήγηση στους Ευρωπαίους αγρότες μέρους της ευρωπαϊκής βοήθειας, ύψους 50 δισ. ευρώ της ΕΕ προς την Ουκρανία, θα εξετάσουν αύριο οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς τα τρακτέρ πολιορκούν ήδη το Παρίσι και άλλες μεγάλες πόλεις της Γηραιάς ηπείρου.
Τη σχετική πρόταση διατύπωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος αντιμετωπίζει ίσως τη μεγαλύτερη αγροτική αντίδραση στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι για επιστροφή των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Ναυτεμπορικής από τις Βρυξέλλες , ο Μακρόν έχει ήδη βολιδοσκοπήσει άλλους Ευρωπαίους ηγέτες για να διατεθεί στον αγροτικό τομέα της ΕΕ μέρος του ειδικού ταμείου των 50 δισεκατομμυρίων, με το οποίο η ΕΕ θέλει να συνεχίσει να βοηθά το Κίεβο στην αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής.
Η Κομισιόν εμφανίζεται μάλιστα πρόθυμη να μελετήσει την πρόταση Μακρόν και το ύψος της βοήθειας που θα κοπεί από την Ουκρανία για να δοθεί στους αγρότες θα συζητηθεί αύριο, σε συνάντηση του Γάλλου προέδρου με την πρόεδρο της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.«Την πρόταση Μακρόν φαίνεται να υποστηρίζουν και άλλες χώρες, κυρίως του Ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα», αναφέρουν οι ίδιες πηγές στη «Ν».
Τα τρακτέρ στη «σύνοδο»
Η εξέγερση των αγροτών που επεκτείνεται πλέον στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, επισκιάζει άλλωστε όλα τα υπόλοιπα θέματα που επρόκειτο να συζητηθούν στην αυριανή σύνοδο κορυφής των 27 στις Βρυξέλλες- τους ευρωπαϊκούς προϋπολογισμούς και τη βοήθεια στην Ουκρανία , όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί.
Ο Μακρόν θέλει ταυτόχρονα, να εξαλείψει από την Κοινή Αγροτική Πολιτική την αμφιλεγόμενη απαίτηση για «αγρανάπαυση», που επιδιώκει να μείνει προσωρινά ακαλλιέργητο το 4% της αγροτικής γης.
Σε κλοιό αγροτικών κινητοποιήσεων το Παρίσι: Στήνονται μπλόκα – 15.000 αστυνομικοί επί ποδός
Ειδικά στη Γαλλία, ο Μακρόν τελεί υπό μεγάλη πίεση και πολλοί αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι η χώρα οδεύει προς μια πολύπλευρη κοινωνική έκρηξη. «Σωρεύουμε πολλούς λόγους δυσαρέσκειας και δεν αποκλείεται να δούμε ένα ριμέικ των Κίτρινων Γιλέκων», δηλώνει κυβερνητικός αξιωματούχος στο Παρίσι. «Όλοι φοβούνται τη «σπίθα» που θα βάλει φωτιά στη Γαλλία», προσθέτει, σημειώνοντας μάλιστα ότι πάνω από το 80% των Γάλλων υποστηρίζουν τις κινητοποιήσεις των αγροτών.
«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν την Ουκρανία, αλλά καταλαβαίνουν ότι είναι επίσης απαραίτητο να συνειδητοποιήσουν και τις επιπτώσεις που προκαλεί η μαζική εισαγωγή ουκρανικών γεωργικών προϊόντων στην κοινοτική αγορά και μάλιστα με πολύ μειωμένους δασμούς, γεγονός που πλήττει το εισόδημα των αγροτών της ΕΕ», τονίζουν οι ίδιες πηγές στη Ναυτεμπορική.