Το δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ διέταξε την εκκαθάριση της Evergrande λόγω της αποτυχίας της να καταλήξει σε συμφωνία με τους μεγάλους πιστωτές της, μετά από ένα μαραθώνιο σαββατοκύριακο διαπραγματεύσεων που κατέληξε σε αδιέξοδο για την αναδιάρθρωση του χρέους της.
Η ακρόαση για την εκκαθάριση της Evergrande ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου του Χονγκ Κονγκ ξεκίνησε στις 09:30 τοπική ώρα και είχε πολύ μικρή διάρκεια, με τη δικαστή Λίντα Τσαν να σημειώνει το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων για την αναδιάρθρωση και την ασυνέπεια της εταιρείας.
Ο εκτελεστικός διευθυντής της Evergrande, Σον Σιού, χαρακτήρισε ως «πολύ λυπηρή» την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Χονγκ Κονγκ να διατάξει την εκκαθάριση του γίγαντα στο χώρο του real estate με έδρα τη Σεντζέν, που βαρύνεται με χρέη περίπου 330 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
«Η σημερινή απόφαση είναι αντίθετη με τις αρχικές μας προθέσεις», παρατήρησε ο Σιού μιλώντας στην κινεζική οικονομική εφημερίδα 21st Century Business Herald, στην οποία είναι το πρώτο σχόλιο για τις εξελίξεις.
«Μπορούμε μόνο να πούμε ότι κάναμε το καλύτερο δυνατό και είναι πολύ λυπηρό», πρόσθεσε, ότι η ομάδα «θα αντιμετωπίσει τις δυσκολίες και τα προβλήματα και θα λάβει όλα τα κατάλληλα νομικά μέτρα».
Παρά την εκκαθάριση, κατά της οποίας είναι δυνατή η προσφυγή, ο όμιλος θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν «για να συνεχίσει με συνέπεια την κανονική λειτουργία των δραστηριοτήτων του με την προϋπόθεση της διασφάλισης των δικαιωμάτων και των έννομων συμφερόντων των ημεδαπών και ξένων πιστωτών», παρατήρησε ο διαχειριστής.
Το θέμα της Evergrande αφορά επίσης στενά τον όμιλο Suning, του οποίου ο Ζανγκ Γίντονγκ, ιδιοκτήτης της ιταλικής ποδοσφαιρικής ομάδας Ίντερ, είναι από τους βασικούς μετόχους.
Το 2017 ο Γίντονγκ είχε χορηγήσει 20 δισεκατομμύρια γιουάν (περίπου 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ) κεφαλαίου στην Evergrande, εγγράφοντας μετοχές κατηγορίας Α της Evergrande Real Estate (επίσης γνωστή ως Hengda Real Estate) που προορίζονταν για εισαγωγή στο χρηματιστήριο, με την υπόσχεση ισχυρών μερισμάτων.
Χάρη στην υποστήριξη της Suning και άλλων ιδιωτικών κινεζικών ομίλων, η Evergrande είχε συγκεντρώσει συνολικά 130 δισεκατομμύρια γιουάν (περίπου 16,65 δισεκατομμύρια ευρώ), με την υπόσχεση ότι σε περίπτωση που η εισαγωγή των μετοχών της κατηγορίας Α της Evergrande Real Estate δεν πραγματοποιηθεί, οι επενδύσεις θα είχαν αποπληρωθεί έως τον Μάρτιο του 2021.
Ωστόσο, το φθινόπωρο του 2020, μετά από μια ακόμη αναβολή του έργου εισαγωγής, ορισμένοι επενδυτές έδωσαν τη συγκατάθεσή τους να μην ασκήσουν δικαιώματα προαίρεσης για την εξαγορά των μετοχών που καταβλήθηκαν, αποφεύγοντας την κρίση ρευστότητας της Evergrande.
Μεταξύ αυτών και ο ίδιος ο Γίντονγκ, που συμφώνησε να αναθεωρήσει την υπάρχουσα συμφωνία με τον ιδιοκτήτη της Evergrande, Σου Γιαγίν. Ως εκ τούτου, ο Ζανγκ σταμάτησε να ζητά επιστροφή των 20 δισεκατομμυρίων γιουάν, διατηρώντας έτσι το μερίδιο «ακινητοποιημένο» στην Evergrande Real Estate, είδηση που οδήγησε στην πίεση προς το χρέος της Suning και οδήγησε στην κρίση του ομίλου.
naftemporiki.gr