Έχει μία θέση, που του επέτρεπε έως τώρα να διατηρεί χαμηλό προφίλ. Πολλές ώρες συστηματικής δουλειάς, αλλά χωρίς να πέφτουν οι προβολείς επάνω του. Τώρα, ωστόσο, ο Τζος Φροστ, βλέπει τη Wall Street να παθαίνει εμμονή μαζί του και τα μέσα να ασχολούνται με το προφίλ και τα καθήκοντά του.
Ως υφυπουργός του υπουργείου Οικονομικών, αρμόδιος για τις χρηματοπιστωτικές αγορές, ορίζει το μείγμα των αμερικανικών κρατικών ομολόγων που πωλούνται σε επενδυτές, μια διαδικασία που καθοδηγείται από το μάντρα του υπουργείου να είναι «τακτική και προβλέψιμη».
Έτσι, όπως αναφέρει σε αναλυτικό ρεπορτάζ η Wall Street Journal, του φάνηκε περίεργο πέρυσι, όταν δέχθηκε καταιγισμό μηνυμάτων από φίλους και πρώην συναδέλφους του που του έλεγαν ότι ο Τζιμ Κράμερ του CNBC τον είχε αποκαλέσει «τον πιο σημαντικό άνθρωπο στα οικονομικά».
Τα δύο δύσκολα χρόνια
Ήταν δύο δύσκολα χρόνια στη σημαντικότερη αγορά ομολόγων του κόσμου. Το άνευ προηγουμένου sell off πυροδότησε ακόμη και τη χρεοκοπία περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ, ενώ κατέστησε τους επενδυτές άκρως επιφυλακτικούς έναντι τις προοπτικής αγοράς χρέους. Ο Φροστ, 47 ετών, τους είχε προσφέρει κάποια ανακούφιση με έκτακτα σχέδια στήριξης και τώρα παλεύει να επαναφέρει τις ΗΠΑ στη θέση του μεγάλου παίχτη στην απρόβλεπτη και ανά καιρούς άκρως θορυβώδη αγορά.
Μία σημαντική δοκιμασία της προσέγγισής του θα έρθει την επόμενη εβδομάδα, όταν το Υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώσει τα τριμηνιαία σχέδια αναχρηματοδότησης χρέους, πλέον βασικό παράγοντα όχι μόνο για το κόστος πληρωμής του εθνικού χρέους, για τους Αμερικανούς που θέλουν να δανειστούν για να αγοράσουν αυτοκίνητα ή σπίτια, αλλά και για την πορεία των αγορών σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα βλέμματα από την Ασία και την Ευρώπη θα είναι επίσης στραμμένα στις ΗΠΑ.
Για να προετοιμαστούν, ο Φροστ και τα μέλη της ομάδας του κατευθύνθηκαν στη Νέα Υόρκη την Πέμπτη και την Παρασκευή για να συναντηθούν με επενδυτές σε όλη τη Wall Street.
Η νέα αποστολή
Ως υπεύθυνος του Υπουργείου Οικονομικών για την επιτήρηση των χρηματοπιστωτικών αγορών, ο Φροστ έχει μια λίστα με περισσότερα από 100 άτομα με τα οποία λέει ότι προσπαθεί να επικοινωνεί τακτικά και ορισμένοι επενδυτές ανέφεραν στη WSJ ότι μερικές φορές συνομιλούν μαζί του δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα.
Στόχος του είναι να μετρήσει τη συνεχώς εξελισσόμενη ζήτηση των επενδυτών για τη σειρά τίτλων που μπορεί να τους προσφέρει. Το πιο μακροπρόθεσμο χρέος προσφέρει συνήθως στους επενδυτές καλύτερη απόδοση με την πάροδο του χρόνου, αλλά η αξία του είναι πιο ευαίσθητη στις προσδοκίες για την πορεία της οικονομίας και τα επιτόκια. «Πρέπει να εξετάσουμε πού βρίσκεται η αγορά όσον αφορά στη διαρθρωτική ζήτηση. Ελέγχουμε την προσφορά, αλλά δεν ελέγχουμε τη ζήτηση», τόνισε ο ίδιος σε δηλώσεις του στην αμερικανική εφημερίδα.
Οι αποφάσεις που παίρνουν ο ίδιος, η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γιέλεν και άλλα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τη σύνθεση των δισεκατομμυρίων σε βραχυπρόθεσμα γραμμάτια ή μακροπρόθεσμα ομόλογα διαθέσιμα επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό το εάν θα δούμε ένα ράλι ή μία μεγάλη διόρθωση.
Και η εμμονή στη λεπτομέρεια
Ο Φροστ είναι βυθισμένος στα μυστικά των χρηματοπιστωτικών αγορών καθόλη τη διάρκεια της καριέρας του. Μετά την αποφοίτησή του από το Πανεπιστήμιο Rutgers με πτυχίο στα μαθηματικά και την ψυχολογία, ξεκίνησε να εργάζεται στο back-office της Fed της Νέας Υόρκης, όπου τελικά πέρασε περισσότερα από 20 χρόνια.
Εκεί, καθώς ανέβαινε στις τάξεις, κέρδισε τη φήμη για την προσοχή του στη λεπτομέρεια. Εντόπιζε συχνά λάθη συναδέλφων του και τους ενημέρωνε. Αυτό έγινε τόσο συχνό φαινόμενο που οι άνθρωποι της Fed της Νέας Υόρκης επινόησαν τον όρο “get Frosted” για να το περιγράψουν.