Για πρώτη φορά εφέτος, το Brent ξεπέρασε τo φράγμα των 80 δολαρίων το βαρέλι, εν μέσω φόβων για επιστροφή των πληθωριστικών πιέσεων. Στην έναρξη των συναλλαγών σήμερα, το Brent Βόρειας Θάλασσας διαπραγματευόταν στα 80,24 δολάρια, για παράδοση τον Μάρτιο, αυξημένο κατά 18 σεντς από χθες. Δέκα σεντς πιο ακριβό, στα 74,86 δολάρια ήταν και το αμερικανικό West Texas Intermediate (WTI) .
«Οι γεωπολιτικές εντάσεις δεν σταματούν, ειδικά στην Ερυθρά Θάλασσα και σε συνδυασμό με την ακραία ψυχρή καταιγίδα στο βόρειο ημισφαίριο δημιουργεί μεγαλύτερη αβεβαιότητα σχετικά με την εξέλιξη της προσφοράς αργού πετρελαίου», τονίζουν στη «Ναυτεμπορική» παράγοντες της αγοράς.
Αν πάντως, πριν από τρία χρόνια κάποιος έλεγε ότι με δύο συνεχιζόμενους πολέμους στην Ουκρανία και τη Γάζα και μια κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα, η τιμή του πετρελαίου θα ήταν στα 80 δολάρια το βαρέλι, αντί για 150, θα περνούσε για τρελός.
Στην σημερινή ελαφρά άνοδο συνέβαλε επίσης και η διαφαινόμενη συμφωνία Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας για την αποστολή ναυτικής δύναμης της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα. «Οι συνεχιζόμενες εντάσεις στην περιοχή κινδυνεύουν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, προκαλώντας αύξηση του κόστους μεταφοράς και του χρόνου παράδοσης των προϊόντων», εξηγούν το Παρίσι, το Βερολίνο και η Ρώμη σε έγγραφο που παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Με τους συνεχιζόμενους πολέμους η τάση θα μπορούσε να αντιστραφεί ξαφνικά. Το κομβικό σημείο για την εξαγωγή υδρογονανθράκων παραμένει το στενό του Ορμούζ και, ως εκ τούτου, πρέπει να ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξει σύγκρουση που να εμπλέκει άμεσα το Ιράν.
«Με την πρώτη ματιά θα μπορούσε κανείς να απαντήσει ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε πολύ», λέει ο Νταβίντ Ταμπαρέλι, πρόεδρος της Nomisma Energia. «Οι Αμερικανοί έχουν δεσμευτεί να υπερασπιστούν τη διαδρομή μέσω της Ερυθράς Θάλασσας και οι δυνάμεις που έχουν στην περιοχή είναι υπέρτερες Το σίγουρο είναι πάντως ότι βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει εκπλήξεις».
Οι λόγοι της συγκράτησης
Την ίδια ώρα πάντως, υπάρχουν ορισμένα στοιχεία όπως η ευρωπαϊκή ύφεση και η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, που διατηρούν τη ζήτηση σε πετρέλαιο σε χαμηλά επίπεδα. Αλλά και το γεγονός ότι ο αραβικός και ο κόσμος της Μέσης Ανατολής, παρά τα όσα συμβαίνουν στη Γάζα, δεν έχουν διακόψει το εμπόριο με τον Δυτικό κόσμο, όπως συνέβη πριν από 50 χρόνια με τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ.
Στη συγκράτηση των τιμών του μαύρου χρυσού έχει συμβάλει και το γεγονός ότι η παραγωγή αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ έχει φτάσει σε νέα ιστορικά υψηλά. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παράγουν καθημερινά, περισσότερα από 13,2 εκατομμύρια βαρέλια αργού (τα παράγωγα δεν λαμβάνονται υπόψη), ξεπερνώντας το ρεκόρ που σημειώθηκε το 2019. Εκείνη τη χρονιά, η παραγωγή έφτασε τα 13 εκατομμύρια, αλλά φέτος έχει ξεπέρασε κατά πολύ, αφήνοντας πολύ πίσω τη Ρωσία (παράγει 9,9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα) και τη Σαουδική Αραβία (8,97 εκατομμύρια βαρέλια), σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν βέβαια ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο εδώ και χρόνια . Ωστόσο, λίγοι θα στοιχημάτιζαν ότι οι ΗΠΑ θα κατάφερναν να καταρρίψουν τα προηγούμενα ρεκόρ παραγωγής πετρελαίου μετά τα «εχθρικά» μηνύματα του προέδρου Τζο Μπάιντεν κατά της αμερικανικής πετρελαϊκής βιομηχανίας.
Παρόλα αυτά, η απότομη άνοδος της τιμής του αργού πετρελαίου από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει τα απαραίτητα κίνητρα στους παραγωγούς στο Τέξας της Βόρειας Ντακότα… να σηκώσουν τα μανίκια τους για να παράγουν ιστορικές ποσότητες και να πλήξουν έτσι τις προσδοκίες του ΟΠΕΚ για μεγάλη αύξηση των τιμών, μέσω της μείωσης της παραγωγής.
Σύμφωνα με την εταιρεία Rstad Energy, οι Ηνωμένες Πολιτείες αύξησαν την παραγωγή αργού κατά σχεδόν 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως σε ένα χρόνο, φτάνοντάς την σε σχεδόν 13 εκατομμύρια. Η χώρα εδραιώνει μακράν τη θέση της ως ο κορυφαίος παραγωγός μαύρου χρυσού στον κόσμο, χάρη στους σχιστολιθικούς υδρογονάνθρακες, που εξορύσσονται βέβαια με ιδιαίτερα ρυπογόνο τρόπο.