Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ) αναβάθμισε εκ νέου την πρόβλεψή του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2024, αν και παραμένει χαμηλότερη από τις προσδοκίες του ΟΠΕΚ.
Οι δύο Οργανισμοί έχουν αντιπαρατεθεί τα τελευταία χρόνια για θέματα όπως η μελλοντική ζήτηση πετρελαίου. Ο ΔΟΕ αναμένει ότι η ζήτηση πετρελαίου θα έχει φτάσει στην κορύφωσή του έως το 2030, καθώς ο κόσμος θα στραφεί σε καθαρότερα καύσιμα, άποψη που ο ΟΠΕΚ έχει απορρίψει.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας η παγκόσμια κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 1,24 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) το 2024, νούμερο χαμηλότερο από την πρόβλεψη του ΟΠΕΚ για 2,25 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Ο ΔΟΕ ανέφερε επίσης ότι η αναμενόμενη μείωση στο μισό, του ρυθμού αύξησης της ζήτησης σε ετήσια βάση το 2024 είναι αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης της ανάκαμψης μετά την πανδημία, της ισχνής οικονομικής ανάπτυξης στις μεγάλες οικονομίες, της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και της άνθησης του στόλου των ηλεκτρικών οχημάτων.
Παρά τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή που αυξάνουν τις ανησυχίες για την προσφορά, ο ΔΟΕ ανέφερε ότι η αγορά δείχνει να είναι αρκετά καλά εφοδιασμένη για το 2024 και ότι θα μπορούσε να προκύψει πλεόνασμα εάν ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του άρουν τις περικοπές στην παραγωγή, όπως έχει προγραμματιστεί για το δεύτερο τρίμηνο.
Η τελευταία αναθεώρηση προς τα πάνω από τον ΔΟΕ -κατά 180.000 bpd από την προηγούμενη πρόβλεψή του- συνδέθηκε με τη βελτιούμενη παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και τις χαμηλότερες τιμές του αργού κατά το τέταρτο τρίμηνο, καθώς και με την επέκταση του τομέα των πετροχημικών της Κίνας.
«Οι οικονομικές προοπτικές έχουν βελτιωθεί κάπως τους τελευταίους μήνες, στον απόηχο της πρόσφατης χαλάρωσης της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών», ανέφερε ο ΔΟΕ, στην έκθεσή του για τον Ιανουάριο.
Νέο υψηλό στην προσφορά
Την ίδια στιγμή, Ο Οργανισμός Ενέργειας αναμένει ότι η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου θα καταγράψει νέο υψηλό, κατά 1,5 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα το 2024, τροφοδοτούμενη από την παραγωγή ρεκόρ από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βραζιλία, τη Γουιάνα και τον Καναδά.
Χαμηλές οι τιμές ακόμη
Οι τιμές του πετρελαίου ξεκίνησαν το τρέχον έτος σε αδύναμη βάση, καθώς η αβεβαιότητα της ζήτησης και η αύξηση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, αντιστάθμισε τον αντίκτυπο ενός νέου γύρου περικοπών της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του ( ΟΠΕΚ+).
Το αργό Brent διαπραγματευόταν γύρω στα 78 δολάρια το βαρέλι την Πέμπτη, διατηρώντας τα πρώιμα κέρδη μετά τη δημοσίευση της έκθεσης του ΔΟΕ, καθώς είχε απώλειες περίπου 10% το 2023 για να κλείσει το έτος στα 77,04 δολάρια.
naftemporiki.gr