Η απαγόρευση εισόδου στο Ισραήλ που επιβλήθηκε σε όλους σχεδόν τους Παλαιστίνιους εργάτες που απασχολούνταν στη χώρα αμέσως μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο έδαφός του έχει προκαλέσει σοκ στην ισραηλινή οικονομία, δήλωσε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της χώρας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.
Πριν από τις 7 Οκτωβρίου, πάνω από 150.000 Παλαιστίνιοι εργάτες από την Δυτική Όχθη εισέρχονταν καθημερινά στο Ισραήλ για να εργαστούν. Απασχολούνταν σε διάφορους τομείς, κυρίως στον τομέα των κατασκευών και της γεωργίας.
«Δουλεύουμε σε ένα πολύ αβέβαιο περιβάλλον και θα έλεγα ότι υπάρχουν δύο τύποι σοκ», ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας του Ισραήλ Αμίρ Γιάρον στο CNBC, εξηγώντας πως παρατητούνται σοκ τόσο στην προσφορά όσο και στην ζήτηση.
«Υπάρχει ένα σοκ στην προσφορά. Και είναι πρωτίστως στον κατασκευαστικό κλάδο όπου το ένα τρίτο αυτής της βιομηχανίας είναι Παλαιστίνιοι από τη Δυτική Όχθη και τώρα δεν έρχονται να δουλέψουν», είπε. «Επηρεάζει επίσης τη γεωργία, όπου βρίσκονται, και υπάρχουν και άλλοι ξένοι εργάτες», συνέχισε.
«Οπότε αυτό θα πάρει λίγο, αυτό είναι ένα αρνητικό σοκ προσφοράς και θα μπορούσε να επηρεάσει τις τιμές που θα ανέβουν προς το δεύτερο εξάμηνο του έτους». Γι’ αυτό και η κεντρική τράπεζα πρέπει να παρακολουθεί τις εξελίξεις των τιμών, πρόσθεσε.
«Από την άλλη πλευρά, έχουμε δει αρνητικό σοκ στη ζήτηση, αναμενόμενο προφανώς όταν είσαι σε κατάσταση πολέμου. Και μέχρι στιγμής αυτό το αρνητικό σοκ ζήτησης ήταν το κυρίαρχο. Και θα πρέπει να το παρακολουθούμε επίσης, καθώς προχωράμε στο πώς σκεφτόμαστε να συνεχίσουμε τη νομισματική πολιτική».
Στα τέλη Δεκεμβρίου, το υπουργείο Οικονομικών του Ισραήλ προειδοποίησε ότι η απαγόρευση των Παλαιστινίων εργαζομένων θα μπορούσε να κοστίσει στην οικονομία του Ισραήλ δισεκατομμύρια σέκελ το μήνα. «Υπολογίσαμε ποια θα ήταν η οικονομική ζημιά εάν οι Παλαιστίνιοι δεν πάνε στη δουλειά… και υπολογίζεται σε περίπου 3 δισ. σέκελ (830 εκατ. δολάρια) το μήνα», είχε δηλώσει εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών.
Ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και εργοστασίων είχαν πιέσει τον Δεκέμβριου τους βουλευτές να επιτρέψουν σε 8.000 έως 10.000 Παλαιστίνιους εργάτες να επιστρέψουν στις δουλειές τους σε ισραηλινούς οικισμούς και επιχειρήσεις στη Δυτική Όχθη.
Η απαγόρευση που επιβλήθηκε σε αυτούς τους εργαζόμενους να επιστρέψουν στην εργασία τους στο Ισραήλ έχει πλήξει δραματικά την οικονομία της Δυτικής Όχθης.
Επηρέασε επίσης περαιτέρω τις αντιδράσεις και την αναταραχή για την επί δεκαετίες κατοχή του Ισραήλ και τον ανελέητο βομβαρδισμό της Λωρίδας της Γάζας, που σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές, έχει αφήσει πάνω από 24.000 νεκρούς.
Η ισραηλινή επίθεση ξεκίνησε όταν μαχητές της Χαμάς από τη Γάζα εξαπέλυσαν αιφνιδιαστική επίθεση στο νότιο Ισραήλ. Στην επίθεση σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άνθρωποι ενώ οι μαχητές της τρομοκρατικής ομάδας πήραν 240 ομήρους, εκ των οποίων οι 136 άνθρωποι παραμένουν αιχμάλωτοι.
Αν ανοίξει δεύτερο μέτωπο;
Ερωτηθείς σχετικά με τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της η τράπεζα για να ανταποκριθεί σε μια πιθανή επέκταση του πολέμου στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, ο Γιάρον τόνισε ότι δίνεται έμφαση στην πρόληψη της χρηματοπιστωτικής αστάθειας.
«Όλοι ελπίζουμε να μην συμβεί αυτό. Σε περίπτωση που συμβεί, η έννοια μας γίνεται η χρηματοπιστωτική σταθερότητα», είπε. «Αυτό σημαίνει ότι το πώς βλέπουμε τα επιτόκια αλλάζει… η επεκτατική νομισματική πολιτική πιθανότατα σταματά, και χρησιμοποιούμε τους τύπους εργαλείων που έχουμε χρησιμοποιήσει μέχρι τώρα αλλά ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί να πάμε εκεί».
Ο Γιάρον πρόσθεσε ότι είναι αισιόδοξος για την ικανότητα της χώρας του να αντιμετωπίσει τους κραδασμούς, δεδομένης της εξοικείωσής της με τους πολέμους κατά τη διάρκεια των δεκαετιών.
«Νομίζω ότι πρέπει ακόμα να θυμόμαστε ότι το Ισραήλ είναι μια δυναμική οικονομία», είπε. «Είναι ανθεκτικό, έχει δείξει ότι μπορεί να ανακάμψει… λίγο πολύ σε κάθε στρατιωτικό γεγονός, έχει δείξει ότι μπορεί να επιστρέψει και να αναπτυχθεί γρήγορα».
Με πληροφορίες από CNBC