Την Τετάρτη, 10.000 προσκλήσεις που απευθύνονταν σε τυχαία επιλεγμένους πολίτες άρχισαν να καταφθάνουν στα γραμματοκιβώτια της Αυστρίας. Το κάλεσμα, που θα μπορούσε να έχει τίτλο… «η καλή πράξη μιας εκατομμυριούχου», απευθύνει η Αυστρογερμανίδα απόγονος του Φρίντριχ Ένγκελχορν, ιδρυτή της γερμανικής χημικής και φαρμακευτικής εταιρείας BASF.
«Κληρονόμησα μια περιουσία, και επομένως εξουσία, χωρίς να έχω κάνει τίποτα γι’ αυτήν. Ήμουν απλώς τυχερή στη “λοταρία των γεννήσεων”», δήλωσε η Μαρλέν Ένγκελχορν που θέλει να αναδιανείμει τα πλούτη της, στηλιτεύοντας την κυβέρνηση πως «δεν θέλει καν να τα φορολογήσει».
Η 31χρονη Μαρλέν, συνιδρύτρια της οργάνωσης Tax Me Now, των ακτιβιστών εκατομμυριούχων, που λένε ότι θέλουν οι κυβερνήσεις να πάρουν μεγαλύτερο μερίδιο από τις περιουσίες που κληρονομούν, απέκτησε εκατομμύρια όταν πέθανε η γιαγιά της τον Σεπτέμβριο του 2022.
Η περιουσία της Τράουντλ Ένγκελχορν-Βεχιάτο υπολογίστηκε από το αμερικανικό περιοδικό Forbes σε 4,2 δισ. δολάρια (3,3 δισ. λίρες, 3,8 δισ. ευρώ).
Η εγγονή της, την είχε προειδοποιήσει πως όταν θα πέθαινε θα μοίραζε το μεγαλύτερο μέρος της κληρονομιάς της.
https://twitter.com/NurderK/status/1745364592325259559
«Πολλοί άνθρωποι αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα με μια δουλειά και πληρώνουν φόρους για κάθε ευρώ που κερδίζουν από την εργασία τους. Πρόκειται για αποτυχία της πολιτικής, και όταν η πολιτική αποτυγχάνει, τότε οι πολίτες πρέπει να αναλαμβάνουν δράση. Αν οι πολιτικοί δεν κάνουν τη δουλειά τους και δεν αναδιανέμουν τον πλούτο, τότε θα πρέπει να το κάνω εγώ», εξήγησε.
Το επιχείρημά των μελών του Tax Me Now, είναι πως οι περιουσίες που δεν είναι αποτέλεσμα δουλειάς θα πρέπει να κατανέμονται δημοκρατικά από το κράτος.
Η διαδικασία
Τώρα συγκροτεί ομάδα 50 Αυστριακών πολιτών που θα αποφασίσουν πώς θα μοιραστούν αυτά τα χρήματα.
Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία της Ένγκελχορν, γνωστή ως το «Καλό Συμβούλιο για την Αναδιανομή», μπορούν να εγγραφούν ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά.
Από το αρχικό δείγμα των 10.000 Αυστριακών, θα επιλεγούν 50 άτομα, και 15 αναπληρωματικά μέλη. Ο Κρίστοφ Χόφινγκερ, διευθύνων σύμβουλος του Ινστιτούτου Foresight που υποστηρίζει την πρωτοβουλία, δήλωσε ότι στο συμβούλιο θα αντιπροσωπεύονται « όλες οι ηλικιακές ομάδες, τα ομοσπονδιακά κρατίδια, και οι κοινωνικές τάξεις».
Η ομάδα θα λάβει μέρος σε μια σειρά συναντήσεων που θα πραγματοποιηθούν στο Σάλτσμπουργκ με ακαδημαϊκούς και κοινωνικές οργανώσεις από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο του 2024.
Τα έξοδα των συναντήσεων θα καλυφθούν και οι συμμετέχοντες θα λάβουν 1.200 ευρώ για κάθε Σαββατοκύριακο συμμετοχής τους.
Η Μαρλέν Ένγκελχορν πιστεύει ότι οι συζητήσεις τους θα προσφέρουν «υπηρεσία στη δημοκρατία» και γι’ αυτό θα πρέπει να αποζημιωθούν δεόντως.
«Δεν έχω δικαίωμα βέτο», δήλωσε η ίδια: «Θέτω τα περιουσιακά μου στοιχεία στη διάθεση αυτών των 50 ανθρώπων και τους εμπιστεύομαι».
Εάν ωστόσο δεν μπορέσουν να καταλήξουν σε μια «ευρέως αποδεκτή» απόφαση σχετικά με το τι θα κάνουν με τα χρήματα, τότε αυτά θα της επιστρέφουν.
Δεν είναι σαφές ποιο ακριβώς είναι το ποσοστό της κληρονομιάς της, αλλά το 2021 είχε δηλώσει ότι ήθελε να μοιράσει τουλάχιστον το 90%.
Η ομάδα της δεν έχει επιβεβαιώσει το ποσό που θα κρατήσει ως κάποιου είδους οικονομικού αποθέματος.
Μάχη για τον καταργηθέντα φόρο κληρονομιάς
Η Αυστρία κατήργησε τον φόρο κληρονομιάς το 2008, μια από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που δεν επιβάλλουν φόρο κληρονομιάς – ή φόρο θανάτου. Η κ. Ένγκελχορν πιστεύει ότι αυτό είναι άδικο ενώ οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλδημοκράτες, ζητούν την επαναφορά του.
Μάλιστα, ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών Αντρέας Μπάμπλερ δήλωσε στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα ORF ότι θα θέσει το θέμα ως βασικό όρο σε πιθανές διαπραγματεύσεις για κυβέρνησης συνασπισμού, μετά τις γενικές εκλογές της Αυστρίας που θα διεξαχθούν φέτος.
Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, ο βασικός εταίρος στην κυβέρνηση συνασπισμού της Αυστρίας με τους Πράσινους, απέρριψε την πρόταση. «Απορρίπτουμε τους νέους φόρους- οι πολίτες πρέπει να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερο καθαρό εισόδημα» δήλωσε.
naftemporiki.gr