Την εκτίμηση ότι οι προβλέψεις που θέλουν τη ζήτηση πετρελαίου να οδεύει προς την κορύφωση θα αποδειχθούν εξίσου άστοχες με τις προηγούμενες προβλέψεις ότι η προσφορά έφτασε στο ζενίθ της, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ) Χάιθαμ Αλ Γκάις.
«Σε τελική ανάλυση, το ταβάνι της προσφοράς πετρελαίου δεν επετεύχθη ποτέ και οι προβλέψεις για κορύφωση της ζήτησης πετρελαίου ακολουθούν παρόμοια τάση», είπε χαρακτηριστικά. «Η αιχμή της ζήτησης πετρελαίου δεν εμφανίζεται σε καμία αξιόπιστη και ισχυρή βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη».
Πολλοί αναλυτές προβλέπουν ότι η ζήτηση πετρελαίου θα «πιάσει» ταβάνι τα επόμενα χρόνια, καθώς οι χώρες στρέφονται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ηλεκτρικά οχήματα σε μια προσπάθεια να «φρενάρουν» την κλιματική αλλαγή. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας στο Παρίσι αναμένει ότι η ζήτηση θα κορυφωθεί πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας.
Ο Αλ Γκάις εμφανίστηκε, ωστόσο, σε άλλη γραμμή. Όπως είπε, η τεχνολογική πρόοδος, που κάποτε απέτρεψε τους φόβους ορισμένων γεωλόγων ότι τα αποθέματα πετρελαίου θα αρχίσουν να εξαντλούνται, θα διατηρήσει επίσης τη ζήτηση για ορυκτά καύσιμα.
Η υδραυλική ρωγμάτωση (fracking), βοήθησε στην ανάπτυξη της βιομηχανίας σχιστόλιθου στις ΗΠΑ και ανέστρεψε τη φθίνουσα παραγωγή της χώρας. Οι καινοτομίες για τη βελτίωση της απόδοσης του καυσίμου ή τη δέσμευση και αποθήκευση των εκπομπών άνθρακα, συχνά γνωστές ως CCUS, θα βοηθήσουν με παρόμοιο τρόπο την κατανάλωση, υποστήριξε ο Αλ Γκάις.
«Κατά καιρούς, το πετρέλαιο έχει αψηφήσει τις προσδοκίες», πρόσθεσε. «Η λογική και η ιστορία υποδηλώνουν ότι θα συνεχίσει να το κάνει».