Το 2024 είναι εκλογική χρονιά για σχεδόν το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού (περίπου 3,8 δισ. άτομα). Στο μυαλό των ψηφοφόρων θα είναι η οικονομία και οι συνεχείς παγκόσμιες συγκρούσεις, καθώς και θέματα όπως η πράσινη μετάβαση και οι επιπτώσεις της.
Ωστόσο, το αποτύπωμα των εκλογών στην επισιτιστική ασφάλεια εκτιμάται ότι θα είναι αρνητικό, σύμφωνα με το Διεθνές Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (IFAD) που προειδοποιεί ότι οι φετινές κάλπες θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν τις διεθνείς προσπάθειες για την εξασφάλιση προμηθειών τροφίμων σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Σημειώνεται ότι περίπου ένας στους δέκα ανθρώπους παγκοσμίως υποφέρει από επισιτιστική ανασφάλεια ή αξιόπιστη πρόσβαση σε θρεπτικά τρόφιμα, σύμφωνα με τη UNICEF.
Μιλώντας στο CNBC, ο πρόεδρος του IFAD Αλβάρο Λάριο είπε ότι κατά το κρίσιμο έτος των εκλογών του 2024 η πολιτική που κοιτάει σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα πιθανότατα θα κυριαρχήσει έναντι της μακροπρόθεσμης στρατηγικής, προκαλώντας προβλήματα όπως η επισιτιστική ασφάλεια.
«Θα είναι μια δύσκολη χρονιά. Σχεδόν οι μισές κυβερνήσεις στον κόσμο θα περάσουν από εκλογές», δήλωσε επίσης στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός. «Έτσι θα αυξήσουν την πόλωση και πιθανώς τα πιο απλά μηνύματα, που θα προτιμηθούν από την πολυπλοκότητα που απαιτεί πραγματικά η αντιμετώπιση της αλλαγής αυτών των συστημάτων τροφίμων», πρόσθεσε.
Η πολιτική πόλωση έτσι είναι πιθανό να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις εκλογές, αποσπώντας την προσοχή των ψηφοφόρων και των παγκόσμιων ηγετών από μεγαλύτερα ζητήματα.
Ο πρόεδρος του IFAD σημείωσε επίσης ότι η αυξανόμενη εστίαση κατά των πολιτικών για το κλίμα, έχει ήδη αρχίσει να κυριαρχεί στον πολιτικό λόγο, υπονομεύοντας τα ήδη επισφαλή συστήματα τροφίμων.
«Γίνεται πιο περίπλοκο επειδή βλέπουμε πολλούς από τους παραγωγούς μικρής κλίμακας γεωργίας στην Ευρώπη, για παράδειγμα, να επηρεάζονται από αυτή τη μετάβαση και πώς μπορούν να τη χρηματοδοτήσουν. Έτσι, ακόμη και στην τοπική πολιτική, θα γίνει πιο περίπλοκο», είπε.
Παρά την πολυπλοκότητα, συνέχισε, ο ρόλος οργανισμών όπως το IFAD είναι να «συνεχίσουν να χτυπούν την πόρτα» του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για να ενισχύσουν τις επενδύσεις σε προγράμματα που αντιμετωπίζουν τις βαθύτερες αιτίες της επισιτιστικής ανασφάλειας. Αυτές περιλαμβάνουν δράσεις που επιτρέπουν περισσότερη τοπική παραγωγή τροφίμων, μεγαλύτερη ενοποίηση των περιφερειακών αγορών και περαιτέρω διαφοροποίηση των καλλιεργειών.
Αυτού του είδους οι επενδύσεις έχουν γίνει ακόμη πιο σημαντικές ενόψει των αυξανόμενων παγκόσμιων εντάσεων, τόνισε. «Με έναν αυξανόμενο αριθμό συγκρούσεων και καταστάσεων αστάθειας, είναι πολύ σαφές ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει, δεδομένου ότι δεν αντιμετωπίζουμε πραγματικά τις βαθύτερες αιτίες», είπε.
«Σκεφτήκαμε μετά το σοκ στην Ουκρανία ότι η αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών θα ήταν δεδομένη και θα υπήρχε μεγάλη ώθηση προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλά τώρα βλέπουμε τη δυναμική να μειώνεται για άλλη μια φορά επειδή ο αριθμός των συγκρούσεων απλώς αυξάνεται και η προσοχή στρέφεται για άλλη μια φορά στο ανθρωπιστικό αποτέλεσμα», πρόσθεσε.