Η κλιμάκωση των εχθροπραξιών ανάμεσα στις Αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις και τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης δεν φαίνεται να επηρεάζει τις τιμές του πετρελαίου.
Το brent- σημείο αναφοράς στην Ευρώπη- διαπραγματευόταν σήμερα για συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, λίγο πάνω από τα 78 δολάρια το βαρέλι, ελαφρά αυξημένο από το κλείσιμο της Παρασκευής. Το αμερικανικό αργό υποχωρούσε μάλιστα ελαφρά, στα 72,66 δολάρια,
«Υπάρχουν κίνδυνοι εφοδιασμού, προειδοποιεί ο Γουόρεν Πάτερσον, επικεφαλής έρευνας πρώτων υλών για την ING-ωστόσο, λέει, προς το παρόν δεν βλέπουμε καμία επίδραση στην προσφορά πετρελαίου. Και φαντάζομαι ότι θα πρέπει να συμβεί μια χειρότερη κλιμάκωση, για να αυξηθεί αρκετά η τιμή».
Σε κάθε περίπτωση, η αγορά πετρελαίου βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο στα πρώτα στάδια του 2024. Ενώ τα θεμελιώδη μεγέθη κάνουν λόγο για ελαφρώς μεγαλύτερη προσφορά, σε σχέση με τη ζήτηση, η γεωπολιτική ένταση διατηρεί την τιμή του πετρελαίου πολύ ζωντανή. «Ο κίνδυνος είναι να υπάρξει κλιμάκωση της σύγκρουσης που απειλεί τις κύριες διαδρομές μέσω των οποίων κινείται το αργό πετρέλαιο. Αν μετριαστεί αυτός ο γεωπολιτικός κίνδυνος, θα δούμε μεγάλη μείωση των τιμών του μαύρου χρυσού», τονίζουν στη «Ναυτεμπορική» πηγές της βιομηχανίας πετρελαίου.
Περίπου 25% κάτω το brent
Οι αναλυτές της Citi πάνε μάλιστα ακόμη πιο μακριά, εκτιμώντας ότι οι τιμές του πετρελαίου θα υποχωρήσουν ελαφρά μέσα στη χρονιά, αλλά το 2025 όλα δείχνουν ότι το πετρέλαιο θα αντιμετωπίσει μια καταιγίδα, που θα το βυθίσει έως και 25%. Μάλιστα δημοσίευσαν μια καταστροφική έκθεση για το πετρέλαιο και τους επενδυτές που περίμεναν ότι το πετρέλαιο θα αυξηθεί, λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων. «Το πιο πιθανό σενάριο για το αργό πετρέλαιο είναι μια πτώση της τιμής κατά 25%, που οδηγεί το Brent κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι.
Οι αναλυτές στηρίζουν τις προβλέψεις τους υπολογίζοντας ποια θα είναι τα θεμελιώδη μεγέθη στην αγορά πετρελαίου για το 2024, αλλά κυρίως εκτιμώντας ότι τα αποθέματα θα αρχίσουν να ανεβαίνουν σιγά σιγά. «Η τιμή του brent θα μετριαστεί κατά το δεύτερο τρίμηνο στα 73 δολάρια το βαρέλι», αναφέρουν οι οικονομολόγοι της αμερικανικής τράπεζας.
Πλεόνασμα 100.000 βαρέλια την ημέρα
Ορισμένες χώρες όπως η Ινδία, έχουν αρχίσει ήδη να προετοιμάζονται για αυτό το σενάριο, διακόπτοντας αμέσως τις αγορές αργού για να αναπληρώσουν τα αποθέματά τους, αφού περιμένουν νέα πτώση στις τιμές. «Ο ΟΠΕΚ+ θα πρέπει να διατηρήσει τις περικοπές για να μην καταρρεύσει η τιμή του αργού πετρελαίου. Ακόμη και με τις περικοπές, οι ειδικοί της Citi πιστεύουν ότι θα υπάρχει πλεόνασμα περίπου 100.000 βαρελιών πετρελαίου την ημέρα».
Ο ΟΠΕΚ χάνει την αγορά
O ΟΠΕΚ θα συνεχίσει επίσης να χάνει σιγά σιγά μερίδιο αγοράς, καθώς αυξάνεται κατά πολύ η παραγωγή πετρελαίου από την αμερικανική ήπειρο-κυρίως τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, τον Καναδά και τη Γουιάνα. «Η ταχεία αύξηση της παραγωγής σε διάφορα μέρη του κόσμου, την ίδια στιγμή που ο ΟΠΕΚ μειώνει την άντλησή του για να σταθεροποιήσει τις τιμές, έχει προκαλέσει υψηλό κόστος για το καρτέλ», τονίζουν οι ίδιες πηγές στη «Ν» . Υπενθυμίζουν μάλιστα ότι ενώ το 2016, το πετρέλαιο του ΟΠΕΚ+ αντιπροσώπευε σχεδόν το 60% της παγκόσμιας προσφοράς, σήμερα το ποσοστό αυτό έχει πέσει κάτω από το 50%»
Οι αναλυτές της Citi εκτιμούν ότι το 2025 οι χώρες του ΟΠΕΚ θα αναγκαστούν να αυξήσουν την παραγωγή τους για να ανακτήσουν μερίδιο στην αγορά, γεγονός που θα οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές πετρελαίου. «Το ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης για το 2025 φαίνεται πτωτικό ή πολύ πτωτικό στα περισσότερα σενάρια, με βασικό πλεόνασμα 1,2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι το Brent θα μπορούσε να μειωθεί ακόμη και στα 55 δολάρια το βαρέλι για το δεύτερο εξάμηνο του 2025.