Skip to main content

ΔΝΤ: Η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει το 40% των θέσεων εργασίας παγκοσμίως

Μεγαλύτεροι οι κίνδυνοι για τις ανεπτυγμένες οικονομίες

Η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει περίπου το 40% των θέσεων εργασίας παγκοσμίως, σύμφωνα με την γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

«Οι ανεπτυγμένες οικονομίες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερους κινδύνους από την τεχνητή νοημοσύνη αλλά και περισσότερες ευκαιρίες για να αξιοποιήσουν τα οφέλη της, σε σύγκριση με τις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες», έγραψε η Γκεοργκίεβα σε ανάρτησή της την Κυριακή, στην οποία επικαλείται την πρόσφατη ανάλυση του ΔΝΤ για το θέμα.

Αυτό οφείλεται στην «ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης να επηρεάζει θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης», εξήγησε η επικεφαλής του ΔΝΤ. Και στην περίπτωση των ανεπτυγμένων οικονομιών, περίπου το 60% των θέσεων εργασίας μπορεί να επηρεαστεί από την τεχνητή νοημοσύνη, πρόσθεσε.

«Σχεδόν οι μισές εκτεθειμένες θέσεις εργασίας μπορεί να επωφεληθούν από την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης, ενισχύοντας την παραγωγικότητα. Για τις άλλες μισές, οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να εκτελούν βασικές εργασίες που εκτελούνται αυτήν τη στιγμή από ανθρώπους, κάτι που θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση εργασίας, οδηγώντας σε χαμηλότερους μισθούς και μειωμένες προσλήψεις», σημείωσε.

«Στις πιο ακραίες περιπτώσεις, ορισμένες από αυτές τις θέσεις εργασίας μπορεί να εξαφανιστούν», τόνισε.

Αντίθετα, οι αναδυόμενες αγορές και οι αναπτυσσόμενες οικονομίες αναμένεται «να αντιμετωπίσουν λιγότερα άμεσα προβλήματα από την τεχνητή νοημοσύνη».

Με βάση όλα αυτά, η Γκεοργκίεβα κάλεσε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να λάβουν μέτρα για να προφυλαχθούν οι οικονομίες από τις πιθανές ανισότητες και τις κοινωνικές εντάσεις που μπορεί να επιφέρει η τεχνητή νοημοσύνη. Ζήτησε επίσης από τις χώρες να δημιουργήσουν «ολοκληρωτικά δίχτυα κοινωνικής ασφάλειας και να προσφέρουν προγράμματα επανεκπαίδευσης για τους ευάλωτους εργαζόμενους».

Η προειδοποίηση αυτή του ΔΝΤ δεν είναι η μόνη που έχουμε ακούσει:

  • Τον Μάρτιο, η Goldman Sachs ανέφερε σε έκθεσή της ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να διαταράξει πάνω από 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.
  • Ο αντιπρόεδρος του LinkedIn Ανίς Ραμάν ανέφερε σε συνέντευξή του τον Νοέμβριο ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μειώσει την αξία των τεχνικών δεξιοτήτων, καθιστώντας τις soft skills πιο σημαντικές. «Η διάρκεια ζωής ενός πτυχίου συρρικνώνεται αρκετά δραματικά», είχε πει χαρακτηριστικά.