Πρόσφατα, η Κεντρική Διάσκεψη για την Οικονομία της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας έκρινε ότι είναι απαραίτητο να επεκταθεί το άνοιγμα υψηλού επιπέδου προς τον έξω κόσμο, να συνεχιστεί η οικοδόμηση ενός διεθνούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος πρώτης τάξεως που θα είναι προσανατολισμένο στην αγορά και θα βασίζεται στο κράτος δικαίου, και να δημιουργηθεί το brand name «Επενδύστε στην Κίνα». Το τελευταίο θα συμβάλει στην προώθηση της οικονομικής μεγέθυνσης και ανάπτυξης της χώρας, στην εμβάθυνση της ενσωμάτωσης της κινεζικής οικονομίας στην παγκόσμια οικονομία, στην επίτευξη αμοιβαίου οφέλους και στην εκ νέου ώθηση της παγκόσμιας οικονομική ανάκαμψης.
Ζούμε σε έναν αιώνα συνεχών και ταχέα εξελισσόμενων μεταβολών με την παγκόσμια οικονομία να αντιμετωπίζει διάφορους κινδύνους και προκλήσεις. Εξαιτίας της συνεχιζόμενης ύφεσης στις διασυνοριακές επενδύσεις αλλά και της υψηλής επενδυτικής βάσης των προηγούμενων ετών, οι εισροές ξένων κεφαλαίων στην Κίνα μειώθηκαν κατά 10% τους πρώτους έντεκα μήνες του 2023 σε σύγκριση με το 2022. Από τη μία πλευρά, η πανδημία εμποδίζει τις μη ηλεκτρονικές ανταλλαγές με αποτέλεσμα οι πολυεθνικές εταιρείες να μην κατανοούν τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν στην Κίνα, και σε ορισμένο βαθμό να δημιουργούνται παρεξηγήσεις και παρανοήσεις που επηρεάζουν αρνητικά τις επενδυτικές αποφάσεις. Από την άλλη, καθώς μεταβάλλεται το τοπίο της εγχώριας ανάπτυξης, κάποιοι κλάδοι έντασης εργασίας μετατοπίζονται λόγω μεταβολών στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της οικονομίας. Ταυτόχρονα, ορισμένες χώρες που προωθούν τον «επαναπατρισμό» των βιομηχανιών και των κεφαλαίων τους εισάγουν επενδυτικούς φραγμούς που στοχεύουν την Κίνα. Οι αναπτυγμένες χώρες και οι αναδυόμενες οικονομίες έχουν υιοθετήσει σημαντικές προτιμησιακές πολιτικές και ο διεθνής ανταγωνισμός για επενδύσεις γίνεται όλο και πιο σκληρός.
Σε πείσμα των παραπάνω η Κίνα εξακολουθεί να προσφέρει πολλές ευνοϊκές συνθήκες για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Βραχυπρόθεσμα οι τρέχουσες επενδυτικές εισροές παραμένουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, με αξιοσημείωτη επιτάχυνση να παρατηρείται στις άμεσες ξένες επενδύσεις στον κλάδο των υπηρεσιών και στη μεταποίηση προηγμένης τεχνολογίας. Τους πρώτους 11 μήνες του 2023 συνολικά 48.078 ξένες επιχειρήσεις εισήλθαν στην κινεζική αγορά, αριθμός αυξημένος κατά 36,2% σε ετήσια βάση. Οι πραγματικές επενδύσεις στη χώρα από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ολλανδία, την Ελβετία και την Αυστραλία αυξήθηκαν σημαντικά. Μακροπρόθεσμα παρατηρούνται τα εξής: πρώτον, η αχανής κινεζική αγορά, διαθέτοντας τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης, θα προσφέρει άπλετο χώρο και ευκαιρίες συνεργασίας σε επιχειρήσεις από όλο τον κόσμο. Δεύτερον, με 41 μεγάλους βιομηχανικούς τομείς, 207 ενδιάμεσες βιομηχανίες και 666 βιομηχανικές υποκατηγορίες, και αποτελώντας τη μοναδική χώρα στον κόσμο που διαθέτει όλες τις βιομηχανικές κατηγορίες του Συστήματος Βιομηχανικής Ταξινόμησης των Ηνωμένων Εθνών, οι βιομηχανικές δυνατότητες της Κίνας και τα ολοκληρωμένα πλεονεκτήματά της δεν γίνεται να συγκριθούν με αυτά των υπολοίπων χωρών. Τέλος, στη διαδικασία δημιουργίας ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου για τη χώρα, οι ξένες επιχειρήσουν διαδραματίζουν ένα μοναδικό ρόλο καθώς γεφυρώνουν την εγχώρια και τη διεθνή κυκλοφορία, συμβάλλοντας στη βελτίωση της κατανομής των παραγωγικών συντελεστών.
Η δημιουργία του brand name «Επενδύστε στην Κίνα» αποτελεί μια πολύπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία. Είναι απαραίτητο να προωθηθεί σταθερά το θεσμικό άνοιγμα, να υιοθετηθούν διεθνείς οικονομικοί και εμπορικοί κανόνες υψηλών προδιαγραφών, να καταργηθούν πλήρως οι περιορισμοί στις ξένες επενδύσεις στη μεταποίηση, να επεκταθεί το άνοιγμα στις τηλεπικοινωνίες, τον ιατρικό κλάδο και άλλες υπηρεσίες, και να διασφαλιστεί νομικά η ισότιμη πρόσβαση των εγχώριων και ξένων επενδύσεων σε τομείς που δεν περιλαμβάνονται στον αρνητικό κατάλογο. Πρέπει επίσης να υπάρξει ενεργή ανταπόκριση στις απαιτήσεις των ξένων εταιρειών και σοβαρή αντιμετώπιση ζητημάτων όπως η διασυνοριακή ροή δεδομένων και η ισότιμη συμμετοχή στις δημόσιες συμβάσεις. Ταυτόχρονα, πρέπει να διευκολυνθούν περαιτέρω οι ανταλλαγές προσωπικού μεταξύ της Κίνας και άλλων χωρών, και να βελτιωθούν οι διευκολύνσεις προς τους αλλοδαπούς που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά, σπουδάζουν ή ταξιδεύουν στη χώρα. Δεν αρκεί μόνο να προσφέρονται αποτελεσματικές και επαγγελματικές υπηρεσίες στους επενδυτές και να προωθείται η διευκόλυνση και η απελευθέρωση των επενδύσεων. Πρέπει επίσης να δημιουργηθεί ένα κατάλληλο επενδυτικό περιβάλλον για τους Κινέζους και τους ξένους επενδυτές που θα χαρακτηρίζεται από σταθερότητα, διαφάνεια και προβλεψιμότητα και που θα μας επιτρέψει να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη και την υποστήριξη των επενδυτών παγκοσμίως.