Κυρώσεις στη Μόσχα; Ποιες κυρώσεις; Οι γερμανικές εξαγωγές στη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 12,8% τον Νοέμβριο, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2022.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το επίσημο γερμανικό ινστιτούτο στατιστικής Destatis, οι γερμανικές εξαγωγές στη Ρωσία έφτασαν στα 700 εκατομμύρια ευρώ, στα τέλη του περασμένου χρόνου.
Φυσικά, το εμπόριο της Γερμανίας με τη Ρωσία έχει μειωθεί σημαντικά από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Οι γερμανικές εξαγωγές στη Ρωσική Ομοσπονδία είναι σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα από ό,τι πριν από την έναρξη του πολέμου. Από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του 2023 μειώθηκαν κατά 39,1% στα 7,6 δισ. ευρώ. Αυτό τοποθετεί τη Ρωσία στην 32η θέση μεταξύ των σημαντικότερων κρατών ,που είναι αποδέκτες γερμανικών προϊόντων, από την 22η θέση, ένα χρόνο νωρίτερα. Οι μεγαλύτερες μειώσεις στις εξαγωγές προς τη Ρωσία σημειώθηκαν σε μηχανήματα, φαρμακευτικά προϊόντα και μηχανοκίνητα οχήματα και ανταλλακτικά αυτοκινήτων.
Η Γερμανία ήταν πάντα ο κύριος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας. Συγκεκριμένα, το 2022 η αξία των εισαγωγών ήταν 30,57 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι 28,9 δισ. το 2021. Αντίθετα, η αξία των εξαγωγών μειώθηκε από 26,7 δισεκατομμύρια το 2021 σε 14,5 δισεκατομμύρια το 2022.
Παράκαμψη των κυρώσεων
Η ΕΕ έχει επιβάλει μέχρι τώρα 12 πακέτα κυρώσεων στη Μόσχα με στόχο να εμποδίσει τη χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία. Αλλά η Ρωσία καταφέρνει να παρακάμπτει τις κυρώσεις, αξιοποιώντας τις παραδοσιακές της σχέσεις με τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες. Με τις οποίες συνεχίζονται φυσικά κανονικά οι ευρωπαϊκές οικονομικές σχέσεις.
Έτσι, στα κράτη της λεγόμενης «Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών» που περιλαμβάνει πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, οι γερμανικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 30% από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Συνολικά οι εξαγωγές της Γερμανίας στις χώρες μέλη της ΚΑΚ έφτασαν τα 7,3 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Και φυσικά, το Βερολίνο κάνει τα στραβά μάτια. Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Munchener Merkur», γερμανικές εταιρείες παρακάμπτουν εν μέρει τις κυρώσεις παραδίδοντας τελικά προϊόντα στη Ρωσία, μέσω τρίτων χωρών. Η πρώην σοβιετική δημοκρατία του Καζακστάν είναι στην πρώτη θέση όσον αφορά τις εξαγωγές.
Οι γερμανικές εξαγωγές στο Καζακστάν αυξήθηκαν κατά 32%, στα 2,8 δισ. ευρώ. Οι εξαγωγές στη Λευκορωσία αυξήθηκαν εντονότερα τους πρώτους δέκα μήνες του έτους: αυξήθηκαν κατά 40,8% στο 1,5 δισ. ευρώ.
Οι εξαγωγές στο Κιργιστάν αυξήθηκαν περισσότερο σε ποσοστιαία βάση: κατά 180,1%, στα 591 εκατομμύρια ευρώ.
Ανά κατηγορία προϊόντων, οι γερμανικές εξαγωγές αφορούν κυρίως μηχανοκίνητα οχήματα και ανταλλακτικά αυτοκινήτων, που κατέγραψαν αύξηση 65%, στα 2,1 δισ. ευρώ. Ζητήθηκαν επίσης μηχανήματα ( αύξηση 38,7% σε 1,6 δισ. ευρώ) και χημικά προϊόντα (20,9% σε 640 εκατ. ευρώ).
Οι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες διατηρούν στην πλειονότητά τους άριστες σχέσεις με τη Μόσχα και οι ειδικοί πιστεύουν ακράδαντα, ότι μεγάλο ποσοστό των γερμανικών εξαγωγών σε αυτές τις χώρες, καταλήγουν τελικά στη Ρωσία.
Το χρήμα «δεν μυρίζει»
Το χρήμα δεν έχει άλλωστε ούτε χρώμα ούτε οσμή. Όταν μάλιστα η γερμανική οικονομία βρίσκεται σε τεχνική ύφεση και τον περασμένο Οκτώβριο, οι συνολικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 0,2% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα ,στα 126,4 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.
Η Κίνα και οι ΗΠΑ συνεχίζουν να είναι οι κύριοι εμπορικοί εταίροι της Γερμανίας. Τον προτελευταίο μήνα του 2023, η πλειονότητα των εισαγωγών προήλθε από την Κίνα, που αυξήθηκαν κατά 13 δις ( 3,1% ), σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Από την πλευρά τους, οι εξαγωγές με την Κίνα αυξήθηκαν επίσης κατά 3,1% στα 8,1 δισ. ευρώ.
ΕΕ: Εγκρίθηκε το 12ο πακέτο οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας
Από την άλλη, η κατάσταση του γερμανικού εμπορίου με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ήταν κάπως χειρότερη. Αν και η πλειονότητα των εξαγωγών της Γερμανίας κατευθύνθηκε στις ΗΠΑ, υπήρξε μείωση τον Νοέμβριο κατά 1,4% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο. Οι εισαγωγές από την Αμερική, από την άλλη πλευρά, αυξήθηκαν κατά 3%, στα 8,1 δισ. ευρώ.
Πλήγμα το εμπόριο
Εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης , οι γερμανικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 5,4% και οι εισαγωγές από τις υπόλοιπες 26 χώρες αυξήθηκαν κατά 2,8%. Τον Νοέμβριο του 2023, προϊόντα αξίας 50,3 δισ. ευρώ (+5,3%) εξήχθησαν σε χώρες της ευρωζώνης και αγαθά ύψους 39,2 δισ. ευρώ εισήχθησαν από αυτές τις χώρες (+ 2,4%).
Το εξωτερικό εμπόριο είναι αυτό που έπληξε περισσότερο τη γερμανική οικονομία το τελευταίο τρίμηνο.
Για μια χώρα που ανέκαθεν στήριζε μεγάλο μέρος της οικονομικής της ανάπτυξης στην εξαγωγική της δύναμη, τα στοιχεία αυτά προσφέρουν ελάχιστη ελπίδα στην γερμανική οικονομία, η οποία αναμένεται να αντιμετωπίσει έναν πολύ σκληρό χειμώνα, σύμφωνα με την Bundesbank.