Μεγάλο μέρος του 2023 επικράτησαν οι ανησυχίες για μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση, αν και τελικά φαίνεται ότι τα χειρότερα αποφεύχθηκαν.
Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Gzero Media:
- Ο αριθμός των ανθρώπων σε 53 χώρες που αντιμετώπισαν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια το 2023 παρέμεινε σχετικά σταθερός σε σύγκριση με τον αντίστοιχο αριθμό του 2022.
- Τελικά η κατάρρευση της συμφωνίας για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα –που είχε επιτρέψει την παύση του ρωσικού ναυτικού αποκλεισμού- δεν προκάλεσε μεγάλη αύξηση των τιμών. Στην πραγματικότητα, ο δείκτης τιμών αναφοράς του Διεθνούς Συμβουλίου Σιτηρών για τα σιτηρά και τους ελαιούχους σπόρους έχει μειωθεί σχεδόν κατά 9% μετά από την κατάρρευση της συμφωνίας στις 23 Ιουλίου.
- Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι οι υψηλότερες τιμές στις αρχές του 2023 ενθάρρυναν τους αγρότες σε όλο τον κόσμο να καλλιεργήσουν περισσότερα τρόφιμα. Με τις τιμές για τα λιπάσματα και τη ναυτιλία να υποχωρούν από τα υψηλά επίπεδα που βρέθηκαν στην πανδημία και με τις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες στη Νότια Αμερική, το αποτέλεσμα ήταν τεράστιες συγκομιδές που βοήθησαν στην εξισορρόπηση της αγοράς.
Οι προοπτικές για το 2024, ωστόσο, ίσως αποδειχθούν πιο απαισιόδοξες και πιο ρεαλιστικές, σχολιάζει το Gzero Media. Πού στηρίζει όμως την εκτίμησή του;
- Το φθινόπωρο και ο χειμώνας ήταν ασυνήθιστα ξηροί στην Ασία χάρη στο φαινόμενο του Ελ Νίνιο, το οποίο αναμένεται να συνεχίσει να καταπνίγει τις βροχοπτώσεις για αρκετούς μήνες.
Υπενθυμίζεται ότι το Ελ Νίνιο είναι ένα καιρικό φαινόμενο που, πέρα από την ζέστη, συνδέεται με την ξηρασία σε ορισμένα μέρη του κόσμου και τις έντονες βροχοπτώσεις σε άλλες περιοχές. Το φαινόμενο εμφανίζεται συνήθως κάθε δύο έως επτά χρόνια και αυξάνει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες το έτος μετά την ανάπτυξή του. Αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον έως τον Απρίλιο του 2024, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.
Αυτές οι καιρικές συνθήκες αναμένεται να μειώσουν την παραγωγή ρυζιού, από την οποία εξαρτάται σχεδόν ο μισός κόσμος. Η Ινδία, η οποία συνήθως αντιπροσωπεύει περίπου το 40% των παγκόσμιων εξαγωγών ρυζιού, έχει ήδη επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές προκειμένου να διατηρήσει χαμηλότερες τις τιμές στο εσωτερικό.
- Την ίδια ώρα, η υποτονική εικόνα της παγκόσμια οικονομίας «τρώει» τα κονδύλια που προορίζονται για βοήθεια, με την Διεθνή Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) να ζητά 1,8 δισ. δολάρια για να χρηματοδοτήσει τις προσπάθειές του να στηρίξει 43 εκατ. αγρότες σε όλο τον κόσμο που χρειάζονται στήριξη.
- Όταν μιλάμε για επισιτιστική κρίση, η προσφορά τροφίμων είναι μόνο ένα μέρος της συνολικής εικόνας. Η βία ειναι ένα άλλο μέρος. Ο ΟΗΕ αναγνώρισε τη βία και τις συγκρούσεις ως βασική κινητήρια δύναμη της πείνας σε 12 χώρες και περιοχές που φιλοξενούν πάνω από 430 εκατ. ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένης της Λωρίδας της Γάζας, του Σουδάν και του Μάλι.