Ένα ευρύ φάσμα κανόνων ανακοίνωσαν σήμερα οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές, καθώς στοχεύουν τον περιορισμό των δαπανών και των ανταμοιβών που ενθαρρύνουν τα βιντεοπαιχνίδια, προκαλώντας πλήγμα στην μεγαλύτερη αγορά παιχνιδιών στον κόσμο, η οποία επέστρεψε στην ανάπτυξη φέτος.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, οι νέοι κανόνες, οι οποίοι θα θέσουν ουσιαστικά όρια δαπανών για τα διαδικτυακά παιχνίδια, προκάλεσαν πανικό μεταξύ των επενδυτών, σβήνοντας σχεδόν 80 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία από τις δύο μεγαλύτερες εταιρείες παιχνιδιών της Κίνας, καθώς οι επενδυτές προσπαθούσαν να εκτιμήσουν τις πιθανές επιπτώσεις στα κέρδη και τους περισσότερους περιορισμούς που επίκεινται.
Τα διαδικτυακά παιχνίδια θα απαγορεύεται πλέον να δίνουν επιβραβεύσεις στους παίκτες αν συνδέονται κάθε μέρα, αν ξοδεύουν για πρώτη φορά στο παιχνίδι ή αν ξοδεύουν πολλές φορές διαδοχικά στο παιχνίδι. Όλα αυτά αποτελούν συνήθεις μηχανισμούς παροχής κινήτρων στα διαδικτυακά παιχνίδια.
Οι μετοχές της Tencent Holdings, της μεγαλύτερης εταιρείας παιχνιδιών στον κόσμο, έπεσαν έως και 16% σε ένα σημείο, ενώ εκείνες του στενότερου αντιπάλου της, της NetEase, έπεσαν έως και 25% μετά τη δημοσίευση του νέου σχεδίου κανόνων από τις Αρχές Εθνικού Τύπου και Δημοσιεύσεων. Οι μετοχές του τεχνολογικού επενδυτή Prosus ακολούθησαν την Tencent χαμηλότερα, χάνοντας 14,2% στις πρώτες συναλλαγές της Παρασκευής και ήταν μεταξύ των μεγαλύτερων πτώσεων του πανευρωπαϊκού χρηματιστηριακού δείκτη. Η Prosus κατέχει μερίδιο 26% στην Tencent.
Το Πεκίνο έχει γίνει όλο και πιο σκληρό απέναντι στα βιντεοπαιχνίδια με την πάροδο των ετών. Το 2021, η Κίνα έθεσε αυστηρά όρια χρόνου παιχνιδιού για παιδιά κάτω των 18 ετών και ανέστειλε τις εγκρίσεις νέων βιντεοπαιχνιδιών για περίπου οκτώ μήνες, επικαλούμενη ανησυχίες για τον εθισμό στα παιχνίδια.
Αν και η απαγόρευση έληξε επίσημα πέρυσι με την επανέναρξη των εγκρίσεων νέων παιχνιδιών, οι ρυθμιστικές αρχές συνέχισαν να επιβάλλουν περιορισμούς για να περιορίσουν τις δαπάνες «εντός παιχνιδιού». Οι νέοι κανόνες που αποκαλύφθηκαν την Παρασκευή είναι οι πιο σαφείς που στοχεύουν στον περιορισμό των δαπανών εντός του παιχνιδιού. Εκτός από την απαγόρευση των χαρακτηριστικών ανταμοιβής, τα παιχνίδια υποχρεούνται επίσης να θέτουν όρια στο πόσο οι παίκτες μπορούν να γεμίζουν τα ψηφιακά πορτοφόλια τους για δαπάνες εντός του παιχνιδιού.
Οι νέοι κανόνες αντικατοπτρίζουν επίσης τις ανησυχίες του Πεκίνου για τα δεδομένα των χρηστών, απαιτώντας από τους εκδότες παιχνιδιών να αποθηκεύουν τους διακομιστές τους εντός της Κίνας.
Η κυβέρνηση ζητά δημόσια σχόλια σχετικά με τους κανόνες μέχρι τις 22 Ιανουαρίου 2024.