Σχεδιάζει να υιοθετήσει τον 51χρονο κηπουρό του και να τον κάνει επίσημο κληρονόμο ενός μέρους των περίπου12 δισεκατομμυρίων του, Ο Nicolas Puech, 80 ετών, απόγονος πέμπτης γενιάς του ιδρυτή της γαλλικής εταιρείας ειδών πολυτελείας Hermes, με αυτήν του την απόφασή του έρχεται να προστεθεί σε έναν κατάλογο μεγιστάνων που έχουν λάβει κατά καιρούς «περίεργες» αποφάσεις σχετικά με το πού θα κληροδοτήσουν τις περιουσίες τους.
Ο Puech που δεν έχει ούτε σύζυγο, ούτε παιδιά, φέρεται ότι θα κληροδοτήσει στον κηπουρό του το ήμισυ του πλούτου του, ενώ του έχει ήδη δώσει ένα ακίνητο στο Μαρόκο και μια βίλα στην Ελβετία, συνολικής αξίας σχεδόν 6 εκατομμυρίων δολαρίων.
Οι ελβετικές εφημερίδες Tribune de Geneve και 24 heures μετέδωσαν την είδηση περιγράφοντας τον πιθανό κληρονόμο ως “υπηρέτη του Puech, πρώην κηπουρό και τεχνίτη”.
Υπό διαφορετικές συνθήκες τα χρήματα θα πήγαιναν στο φιλανθρωπικό ίδρυμα Isocrates Foundation,που ίδρυσε ο ίδιος το 2011, και το οποίο αμφισβητεί τις προθέσεις του Puech να κόψει τους δεσμούς του.
“Από νομικής άποψης, η μονομερής ακύρωση του συμβολαίου κληρονομιάς φαίνεται άκυρη και αβάσιμη”, ανέφερε το ιδρυμα σε δήλωσή του στο CNN την Τετάρτη. “Ως εκ τούτου, το ίδρυμα έχει αντιτίθεται στην ακύρωση του συμφώνου”.
Η ασυνήθιστη διαμάχη ρίχνει τα φώτα της δημοσιότητας σε έναν από τους πιο μυστικοπαθείς κληρονόμους της Hermes, ο οποίος έγινε παρίας της οικογένειας πριν από μια δεκαετία περίπου, λόγω του ρόλου του σε διαμάχη εναντίον της αντίπαλης LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton του δεύτερου πιο πλούσιου ανθρώπου στον κόσμο, του Μπερνάρ Αρνο.
Ωστόσο, όπως αναφέρει το Forbes, η κίνηση του Puech δεν είναι και τόσο σπάνιο φαινόμενο.
Χαρακτηριστικά:
-Το 2007, ένας άνδρας ευγενούς πορτογαλικής καταγωγής ονόματι Luis Carlos de Noronha Cabral de Camara φέρεται να άφησε τους τραπεζικούς λογαριασμούς του, το διαμέρισμα 12 δωματίων στη Λισαβόνα, το σπίτι του στην Πορτογαλία, το πολυτελές αυτοκίνητο και δύο μοτοσικλέτες σε μια ομάδα 70 ατόμων, τα ονόματα των οποίων διάλεξε τυχαία από έναν τηλεφωνικό κατάλογο περίπου 10 χρόνια πριν από το θάνατό του.
-Ένας Καναδός δικηγόρος τη δεκαετία του 1920 άφησε σημαντικό μέρος της περιουσίας του σε ένα καταπίστευμα το οποίο θα ρευστοποιούνταν 10 χρόνια μετά το θάνατό του και θα δινόταν στη γυναίκα που θα κατάφερε να γεννήσει τα περισσότερα παιδιά μεταξύ 1926 και 1936 στο Τορόντο- τέσσερις μητέρες επωφελήθηκαν τελικά από το σχέδιο που ονομάστηκε “Μεγάλο ντέρμπι πελαργών” και η καθεμία έλαβε 110.000 δολάρια (το ισοδύναμο περίπου 2,4 εκατομμυρίων δολαρίων σήμερα).
-Γνωστός σήμερα ως ο “ερημίτης του Dogeville”, ένας άνδρας από το Ουισκόνσιν με το όνομα Archibald McArthu, στις αρχές της δεκαετίας του 1900 άφησε μόλις 5 δολάρια στο καθένα από τα μέλη της οικογένειάς του και τα υπόλοιπα -περίπου 3 εκατομμύρια δολάρια σήμερα- σε έναν άνδρα με τον οποίον κάθισε στο ίδιο παγκάκι ενός πάρκου και κατόπιν έγιναν φίλοι.
-Ένας από τους πλουσιότερους άνδρες στο Μίσιγκαν όντως κληροδότησε την περιουσία του στην οικογένειά του, αλλά περίπου έναν αιώνα μετά τον θάνατό του . Ο Γουέλινγκτον Μπερτ συμπεριέλαβε στη διαθήκη του για την περιουσία του ύψους 110 εκατομμυρίων δολαρίων έναν όρο που δεν επέτρεπε η περιουσία του να περάσει σε κανένα συγγενή του παρά μετά από 21 χρόνια από τον θάνατο του τελευταίου επιζώντος εγγονιού του. Δώδεκα άτομα κληρονόμησαν τα χρήματα αυτά, το 2010.
-Νωρίτερα φέτος, ένας πολυεκατομμυριούχος που κανείς δεν ήξερε για την τεράστια περιουσία του, στο Νιου Χαμσάιρ αποφάσισε να αφήσει όλα τα «υπάρχοντά του» – 3,8 εκατομμύρια δολάρια – στην πόλη στην οποία ζούσε επί δεκαετίες.
Καλύτερα στα κατοικίδια
Για ορισμένους από τους μεγιστάνες το να είσαι άνθρωπος δεν είναι προϋπόθεση για να κληρονομήσεις. Όταν η Leona “Queen of Mean” Helmsley , η δισεκατομμυριούχος χήρα του πρώην μεγιστάνα των ακινήτων και ξενοδοχείων της Νέας Υόρκης Harry Helmsley, πέθανε το 2007, άφησε στο μαλτέζικο σκυλάκι της με το όνομα Trouble, καταπίστευμα αξίας 12 εκατομμυρίων δολαρίων.
Ένας δικαστής έκρινε τελικά ότι ήταν πολύ περισσότερο από όσο χρειαζόταν για τη φροντίδα του σκύλου και η κληρονομιά του μειώθηκε στα 2 εκατομμύρια δολάρια. Ο Trouble πέθανε το 2011 και τα υπόλοιπα χρήματα πήγαν σε “φιλανθρωπικούς σκοπούς”, σύμφωνα με τους New York Times.
Ο διάσημος μόδιστρος και γενικός διευθυντής της Chanel, Karl Lagerfeld, κληροδότησε στη γάτα του ράτσας Βιρμανίας, Choupette, περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια από την περιουσία του πριν πεθάνει, όπως είχε δηλώσει στο Numéro.
Η Choupette λέγεται ότι έχει αποφέρει εκατομμύρια δολάρια από «δικές της δουλειές»ως μοντέλο όλα αυτά τα χρόνια.
Η χήρα του δημιουργού του “Star Trek” Gene Roddenberry φέρεται να άφησε περίπου 3,3 εκατομμύρια δολάρια επίσης στα κατοικίδιά της, ενώ τα Ρεκόρ Γκίνες περιλαμβάνουν μια γάτα με το όνομα Blackie ως το πλουσιότερο αιλουροειδές στον κόσμο – κληρονόμησε περίπου 12,5 εκατομμύρια δολάρια όταν ο ιδιοκτήτης της, ο έμπορος αρχαιοτήτων, Ben Rea, πέθανε το 1988. Ο Rea δεν άφησε τίποτα για την οικογένειά του.
naftemporiki.gr