Skip to main content

Κίνα: Πλήγμα για την μεσαία τάξη η κατάρρευση στην αγορά ακινήτων -Απώλεια θέσεων εργασίας

Αρκετοί αναγκάζονται να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία για να εξασφαλίσουν ρευστότητα

Επενδύσεις σε μετοχές: πτώση 30%. Μισθός: μείωση 30%. Επενδύσεις σε ακίνητα: μείωση 20%. Καθώς ο Τόμας Ζου, σκέφτεται το 2023, τα οικονομικά του νοικοκυριού του τον ανησυχουν ιδιαίτερα.

“Είναι απλά σπαρακτικό”, δήλωσε ο 40χρονος εργαζόμενος στα χρηματοοικονομικά από τη Σαγκάη. “Το μόνο πράγμα που με κρατάει ακόμα ζωντανό είναι η σκέψη ότι θα διατηρήσω τη δουλειά μου ώστε να μπορώ να στηρίξω την οικογένεια μου”.

Τώρα, τα νοικοκυριά της μεσαίας τάξης στην Κίνα, αναγκάζονται να επανεξετάσουν τις οικονομικές τους προτεραιότητες, με ορισμένους να απομακρύνονται από τις επενδύσεις ή να πωλούν περιουσιακά στοιχεία για να εξασφαλίσουν ρευστότητα.”

Σε ακίνητα το 70% των οικογενειακών περιουσιακών στοιχείων

Στο επίκεντρο της μείωσης του οικογενειακού κεφαλαίου βρίσκεται η κατάρρευση των ακινήτων στην Κίνα, η οποία έχει διάχυτες επιπτώσεις σε μια κοινωνία όπου το 70% των οικογενειακών περιουσιακών στοιχείων είναι τοποθετημένα σε ακίνητα.

Για κάθε πτώση των τιμών των κατοικιών κατά 5% εξανεμίζονται 19 τρισεκατομμύρια γιουάν (2,7 τρισεκατομμύρια δολάρια) σε ακίνητα, σύμφωνα με το Bloomberg Economics.

“Μπορεί να είναι απλώς η αρχή περισσότερων απωλειών στην ακίνητη περιουσία τα επόμενα χρόνια”, δήλωσε ο Έρικ Ζου, οικονομολόγος της Bloomberg Economics. “Αν δεν υπάρξει μια σημαντική ανοδική πορεία , τα μικρά κέρδη από το χρηματιστήριο ίναι απίθανο να αντισταθμίσουν τις απώλειες στον στεγαστικό τομέα”.

Τα επίσημα στοιχεία δεν λένε όλη την αλήθεια

Ενώ τα επίσημα στοιχεία της Κίνας δείχνουν απλώς μια ήπια πτώση στις τιμές των κατοικιών, τα στοιχεία από μεσίτες ακινήτων και ιδιωτικούς παρόχους δεδομένων δείχνουν μειώσεις τουλάχιστον 15% στις προνομιούχες περιοχές των μεγαλύτερων πόλεων.

Η αξία του τομέα των κατοικιών μπορεί να συρρικνωθεί στο 16% περίπου του ΑΕΠ της Κίνας έως το 2026 από περίπου 20% του ΑΕΠ σήμερα, σύμφωνα με το Bloomberg Economics. Αυτό θα θέσει περίπου 5 εκατομμύρια ανθρώπους, ή περίπου το 1% του εργατικού δυναμικού των πόλεων, σε κίνδυνο ανεργίας ή μειωμένων εισοδημάτων.

Εντωμεταξύ, ούτε οι χρηματοοικονομικές επενδύσεις, επίσης δεν προσφέρουν μεγάλη παρηγοριά. Οι κινεζικές μετοχές υποχώρησαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα, σε σχέση με τις αντίστοιχες των αναδυόμενων αγορών παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη απόκλιση από τουλάχιστον το 1998

Τα αμοιβαία κεφάλαια ήταν στο κόκκινο από το τρίτο τρίμηνο. Οι αποδόσεις των προϊόντων διαχείρισης κεφαλαίων των τραπεζών παραμένουν υποτονικές και τα επιτόκια καταθέσεων έχουν υποστεί τρεις μειώσεις το τελευταίο έτος”.

Η βιομηχανία καταπιστευμάτων αξίας 2,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, όπου πλούσιοι Κινέζοι επενδυτές αναζητούσαν υψηλές αποδόσεις από προϊόντα που πωλούνταν από χαλαρά εποπτευόμενες τράπεζες, εμφανίζει ρωγμές, με ένα πρόσφατο σκάνδαλο να περιλαμβάνει ενδεχομένως απώλειες δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η καθαρή περιουσία ανά ενήλικα στην Κίνα διολίσθησε κατά 2,2% σε 75.731 δολάρια το 2022, ανέφερε η UBS στην παγκόσμια έκθεση πλούτου του Αυγούστου.

Ανάγκη για ρευστό

Η εργαζόμενη στα μέσα ενημέρωσης Έκο Χουάνγκ είδε την αξία του ακινήτου στο Νίνγκμπο της επαρχίας Ζετζιάνγκ να μειώνεται κατά περίπου 1 εκατομμύριο γουάν, σε σχέση με το 2019. Τώρα, θεωρεί τον εαυτό της τυχερό που το πούλησε τον Μάιο πριν οι τιμές πέσουν περαιτέρω.

Η Χουάνγκ έδωσε το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων από την πώληση του ακινήτου στους γονείς της για τις συνταξιοδοτικές τους αποταμιεύσεις και τοποθέτησε τα υπόλοιπα σε καταθέσεις όψεως και αμοιβαία κεφάλαια χρηματαγοράς που επιτρέπουν εξαγορές σε πραγματικό χρόνο.

“Η εταιρεία μου αγωνίζεται να επιβιώσει, οπότε ποιος ξέρει αν μειωθεί ο μισθός μου ή ν απολυθώ μια μέρα”, δήλωσε η 39χρονη.

Ο κύριος στόχος μου είναι η σταθερότητα των περιουσιακών μου στοιχείων. Θέλω να έχω ρευστά στα χέρια μου”.

naftemporiki.gr