Η Ελλάδα είχε ήδη από το 2021 απευθύνει προσκλητήριο στους ψηφιακούς νομάδες, μέσω της πρωτοβουλίας Work from Greece. Ο ήλιος, η θάλασσα, ο πολιτισμός, η ποιότητας ζωής είναι τα κύρια στοιχεία που προβάλλει η χώρα μας για να προσελκύσει όσους εργάζονται σταθερά εξ αποστάσεως και επιζητούν ένα ιδανικό περιβάλλον.
Αλλά είναι σαφές πως αυτά δεν αρκούν: οι συνθήκες και το κόστος διαμονής και ζωής και φυσικά οι υποδομές διαδικτυακής σύνδεσης – το πόσο αξιόπιστες είναι και τι ταχύτητα προσφέρουν – διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο.
Τις συνθήκες που συνιστούν προϋπόθεση για να καταστεί η Ελλάδα ελκυστικός προορισμός εξ αποστάσεως εργασίας είχε αναδείξει στη Ρόδο η Cisco με ένα 3μηνο project. Στο νησί έμειναν 17 πλήρως εξ αποστάσεως απασχολούμενοι της εταιρείας, από όλη την Ευρώπη, από 2 Μαρτίου έως 31 Μαΐου 2023. σε πλήρως εξοπλισμένα διαμερίσματα. Είχαν ό,τι χρειάζονταν ώστε να ξέρουν ότι μπορούν να κάνουν με άνεση τη δουλειά τους.
Σύμφωνα με έρευνα της VisaGuide World, που παρουσιάζει το CNBC, παρά τις πρωτοβουλίες της πολιτείας ή εταιρειών, η χώρα μας δεν έχει προς το παρόν πείσει σε τέτοιο βαθμό, που να εντάσσεται στις 10 κορυφαίες επιλογές των ψηφιακών νομάδων. Και οι υποδομές δικτύων – ειδικά στα νησιά, που υποτίθεται ότι είναι το δυνατό μας χαρτί για όσους θέλουν εργασία σε ειδυλλιακά τοπία – είναι μάλλον από τους κύριους παράγοντες, που μας κρατούν πίσω.
Το VisaGuideWorld, ένας διαδικτυακός δωρεάν οδηγός πληροφοριών, κατέταξε τις χώρες με βάση διάφορους παράγοντες που επηρεάζουν άμεσα τον τρόπο ζωής ενός ψηφιακού νομάδα.
- Ενεργή διαθεσιμότητα βίζας
- Ταχύτητα Διαδικτύου
- Φορολογικές πολιτικές και αφορολόγητη διάρκεια
- Απαιτήσεις εισοδήματος για αιτήσεις βίζας
- Κόστος ζωής σε ευρώ
- Παγκόσμια βαθμολογία υγείας (GHS)
- Δημοτικότητα του τουρισμού Για χρόνια, η Πορτογαλία ήταν ο προορισμός – πρότυπο για ψηφιακούς νομάδες και ομογενείς, αλλά δεν κατέκτησε την πρώτη θέση στη λίστα του VisaGuide World.
Η Ισπανία «έκλεψε» τα πρωτεία από την Πορτογαλία
Η Πορτογαλία έχει ήδη ανακοινώσει αρκετές αλλαγές πολιτικής που έρχονται το 2024 που μπορεί να θεωρηθούν ως μη φιλικές προς τους ψηφιακούς νομάδες, συμπεριλαμβανομένου του τερματισμού του καθεστώτος που προσέφερε μείωση φόρου για 10 χρόνια σε νέους κατοίκους ανεξαρτήτως εθνικότητας.
Νο. 1 χώρα για ψηφιακούς νομάδες το 2024 ανακηρύχθηκε η Ισπανία με βαθμολογία 4,50 στα 5.
Από το 2023, η βίζα εξ αποστάσεως εργασίας της Ισπανίας επιτρέπει στους ανθρώπους να ζουν στη χώρα για έως και ένα χρόνο, εφόσον έχουν εισόδημα τουλάχιστον διπλάσιο από τον κατώτατο μισθό της Ισπανίας, δηλαδή πάνω από 2.600 ευρώ (μεικτά).
Οι υποψήφιοι πρέπει επίσης να μην έχουν ποινικό μητρώο στην Ισπανία ή οπουδήποτε αλλού για πέντε χρόνια πριν υποβάλουν αίτηση, ιδιωτική ασφάλιση υγείας, μονοετή σύμβαση εργασίας με εταιρεία εκτός Ισπανίας και τουλάχιστον τρία χρόνια εργασιακή εμπειρία ή πτυχίο κολεγίου στον τομέα τους, σύμφωνα με το Υπουργείο Ένταξης, Κοινωνικής Ασφάλισης και Μετανάστευσης της χώρας.
Οι 10 κορυφαίες χώρες για ψηφιακούς νομάδες το 2024
- Ισπανία
- Αργεντίνη
- Ρουμανία
- ΗΑΕ
- την Κροατία
- Πορτογαλία
- Ουρουγουάη
- Μάλτα
- Νορβηγία
- Ανδόρα
Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η Αργεντινή κατατάχθηκε ως η δεύτερη καλύτερη χώρα για ψηφιακούς νομάδες το 2024.
Η βίζα της νοτιοαμερικανικής χώρας για ψηφιακούς νομάδες επιτρέπει στους εξ αποστάσεως εργαζόμενους να παραμείνουν για έξι μήνες με τη δυνατότητα να ανανεώσουν τη διαμονή τους στην Αργεντινή για έως και ένα χρόνο.
Όταν ανακοινώθηκε η ψηφιακή νομαδική βίζα το 2022, η κυβέρνηση της Αργεντινής δήλωσε επίσης ότι οι αιτούντες θα λάμβαναν εκπτώσεις στις μεταφορές από το αεροδρόμιο, τη μεταφορά, τη διαμονή σε ξενοδοχεία και τους χώρους συνεργασίας.
Σύμφωνα με την έκθεση VisaGuide World, οι ειδικές βίζες της Αργεντινής επιτρέπουν επίσης στους νομάδες να ζουν αφορολόγητα καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους.
Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι η υψηλή ταχύτητα Διαδικτύου και η δημοτικότητα της Αργεντινής στους τουρίστες είναι δύο επιπλέον παράγοντες που την ανέβασαν στη δεύτερη θέση.