Skip to main content

Ενισχύεται η παγκόσμια επιρροή των κινεζικών τραπεζών

Υπάλληλος εξυπηρετεί πελάτη στο γραφείο προσωπικών δανείων μιας τράπεζας στην πόλη Χαϊάν της επαρχίας Τζιανγκσού στην ανατολική Κίνα. Φωτογραφία του Σου Τζινπάι

Ταχεία η ανάπτυξη των κινεζικών τραπεζών και η σταθερή βελτίωση της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητάς τους τα τελευταία χρόνια

Το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Financial Stability Board) δημοσίευσε τη λίστα G-SIBs με τις σημαντικότερες συστημικές τράπεζες παγκοσμίως για το 2023 η οποία περιλαμβάνει συνολικά 29 τράπεζες εκ των οποίων οι 5 είναι κινεζικές. Αυτές είναι η Τράπεζα της Κίνας, η Βιομηχανική και Εμπορική Τράπεζα της Κίνας, η Αγροτική Τράπεζα της Κίνας, η Κατασκευαστική Τράπεζα της Κίνας και, για πρώτη φορά, η Τράπεζα Επικοινωνιών.

Η λίστα G-SIBs δημοσιεύεται σε ετήσια βάση από το 2011 και καταρτίζεται από κοινού από το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την Επιτροπή της Βασιλείας για την τραπεζική εποπτεία. Οι τράπεζες που επιλέγονται κατέχουν σημαντική θέση στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και συνδέονται στενά με τη σταθερότητα αυτού.

«Από το 2015 έως το 2023, η μέση βαθμολογία της G-SIBs αυξήθηκε από 227 σε 231 μονάδες, παρουσιάζοντας συνολικά μια σταθερή ανοδική τάση», δήλωσε ο ερευνητής του Ινστιτούτου Ερευνών της Τράπεζας της Κίνας Ντου Γιανγκ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η βαθμολογία της Κίνας βελτιώθηκε από 161 σε 242 μονάδες, κάτι το οποίο είναι απολύτως συνεπές με την ταχεία ανάπτυξη των κινεζικών τραπεζών και τη σταθερή βελτίωση της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητάς τους τα τελευταία χρόνια.

«Οι τράπεζες αυτές διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και συχνά υιοθετούν αυστηρότερα μέτρα για τη διασφάλιση της σταθερής και βιώσιμης ανάπτυξης, της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της χρηματοοικονομικής ασφάλειας», δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας της China Merchants Union Consumer Finance Co., Ltd. Ντονγκ Σιμιάο.

Στις κορυφαίες θέσεις της λίστας δεν παρατηρήθηκαν αλλαγές σε σύγκριση με πέρυσι. Η πέμπτη και υψηλότερη βαθμίδα εξακολουθεί να παραμένει κενή, ενώ εμφανείς αλλαγές έχουν γίνει στη δεύτερη βαθμίδα, όπου εκτός από τη Βιομηχανική και Εμπορική Τράπεζα της Κίνας, την Τράπεζα της Κίνας και άλλες επτά τράπεζες που ήδη εντάσσονται σε αυτή, έχουν επίσης προστεθεί η Αγροτική Τράπεζα της Κίνας, η Κατασκευαστική Τράπεζα της Κίνας και ο Όμιλος UBS, οι οποίες αναβαθμίστηκαν από την πρώτη βαθμίδα. Η Τράπεζα Επικοινωνιών που για πρώτη φορά μπαίνει στη λίστα βρίσκεται στην πρώτη βαθμίδα.

Σχετικά με την αναβάθμιση των δύο κινεζικών εμπορικών τραπεζών, ο Ντου Γιανγκ πιστεύει ότι σε πείσμα της υπάρχουσας πίεσης, οι μεγάλες κρατικές τράπεζες έχουν βελτιώσει σημαντικά την ικανότητά τους να εξυπηρετούν την πραγματική οικονομία και να στηρίζουν την ανάπτυξη σε βασικούς τομείς, αυξάνοντας τις πιστώσεις για τους αδύναμους οικονομικά δρώντες. Το γεγονός αυτό συμβάλει στη βελτίωση της κατάταξης των τραπεζών αυτών εντός της λίστας.

Ο ίδιος προτείνει οι κινεζικές τράπεζες της λίστας να ενισχύσουν την αύξηση του κεφαλαίου τους και με τη χρήση ολοκληρωμένων εργαλείων, όπως οι σταθερές τοποθετήσεις και τα μετατρέψιμα ομόλογα, να αναπληρώσουν τα κεφάλαιά τους και να μειώσουν τις κεφαλαιακές πιέσεις. Πρέπει επίσης να δώσουν έμφαση στην  επιτάχυνση του μετασχηματισμού των επιχειρήσεων, στη δυναμική ανάπτυξη των υπηρεσιών που αφορούν, μεταξύ άλλων, τη διαχείριση του πλούτου, των αμοιβαίων κεφαλαίων και των τραπεζικών επενδύσεων, και στην αύξηση των εσόδων από αμοιβές και προμήθειες με στόχο την αύξηση του κέρδους και τη διασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξής τους.

Η Τράπεζα Επικοινωνιών ανακοίνωσε ότι στο μέλλον θα συνεχίσει να ενισχύει τις λειτουργίες και τα μέσα διαχείρισής της σεβόμενη τους σχετικούς κανόνες και άλλες ρυθμίσεις των σημαντικότερων συστημικών τραπεζών παγκοσμίως, με στόχο μια μακροπρόθεσμη, υγιή και σταθερή ανάπτυξη που θα εξυπηρετεί καλυτέρα την πραγματική οικονομία και θα συμβάλλει στη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας μέσα από την υψηλής ποιότητας ανάπτυξη.