Skip to main content

Ευρωπαϊκές πηγές στη «Ν»: Από τον Ιούνιο οι μειώσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ

REUTERS/Kai Pfaffenbach

Η Λαγκάρντ απέφυγε να τροφοδοτήσει τις προσδοκίες της αγοράς, οι οποίες υποδηλώνουν μια πρώτη περικοπή τον Μάρτιο

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, κατάφερε να μην καταστρέψει το πάρτι των αγορών, ούτε να περιορίσει τις μεγάλες προσδοκίες για μειώσεις των  επιτοκίων.

Το πρώτο μήνυμα ήταν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό σε σημείο που να  φαίνεται ότι θα επιτύχει τον στόχο της το 2025. Η νέα εκτίμηση για τον πληθωρισμό το 2024 ανέρχεται στο 2,7% από την προηγούμενη προοπτική του 3,2%. Για φέτος, μείωσε επίσης την πρόβλεψη κατά δύο δέκατα στο 5,4%.

Η Λαγκάρντ αρνήθηκε να προβλέψει σύντομα περικοπές στην τιμή του χρήματος. «Δεν έχουμε συζητήσει τίποτα για μειώσεις επιτοκίων», είπε η Λαγκάρντ. Αυτά τα λόγια θα έπρεπε να είχαν προκαλέσει οικονομικό σεισμό στην αγορά ,αλλά  αυτό δεν συνέβη. « Η αγορά είναι αποφασισμένη να πιέσει την κεντρική τράπεζα να επισπεύσει τις  μειώσεις επιτοκίων το 2024, σε σημείο που πολλοί να προεξοφλούν ότι η  ΕΚΤ θα προχωρήσει στην πρώτη μείωση τον Μάρτιο,  με πέντε ακόμη μειώσεις για το υπόλοιπο του έτους», τονίζουν στην «Ναυτεμπορική»  Ευρωπαίοι παράγοντες της αγοράς .

Ο «ρυθμός» της Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου ήταν παρόμοιος με εκείνον της Τζερόμ Πάουελ που τόλμησε ακόμη και να αποκλείσει μια ύφεση για ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ. «Δεν έχουμε ύφεση στο βασικό μας σενάριο», είπε η πρόεδρος και πρόσθεσε: «Η εντολή μας δεν είναι να προκαλέσουμε ύφεση, είναι να πετύχουμε τον στόχο μας για τον πληθωρισμό, αν και γνωρίζουμε ότι για να το κάνουμε αυτό θα πρέπει να υπάρχει μείωση της ζήτησης, κάτι που ήδη συμβαίνει». Το σενάριο της μη ύφεσης είναι κάτι που αρέσει στις αγορές πάντα και ακόμη περισσότερο αν η θεωρία της ήπιας προσγείωσης προσεγγίσει και την Ευρώπη.

ΕΚΤ: Αμετάβλητα τα επιτόκια- Αναθεώρηση προς τα κάτω του πληθωρισμού

Διαρροές από τη συνεδρίαση

Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη, διέρρευσαν ορισμένες πληροφορίες λεπτομέρειες σχετικά με τη συζήτηση που διεξήχθη από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου», τονίζουν οι ίδιες πηγές και αποκαλύπτουν ότι  ορισμένα «γεράκια»  εκδήλωσαν κάποιον «εκνευρισμό»  για το γεγονός ότι οι αγορές προεξοφλούν την έναρξη της διαδικασίας μείωσης των επιτοκίων. Η συναίνεση στην οποία κατέληξαν τελικά «γεράκια» και «περιστέρια», είναι ότι είναι πολύ νωρίς για να μειωθούν τα επιτόκια τον Μάρτιο» .

Τα περισσότερα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου απέκλεισαν μάλιστα «κάθε κίνηση πριν από τον Ιούνιο του 2024», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.  «Υπάρχουν αρκετοί σημαντικοί λόγοι που οδηγούν το Διοικητικό Συμβούλιο να αποκλείσει μια μείωση επιτοκίων με βάση τις προβλέψεις της αγοράς, και σε κάθε περίπτωση η ΕΚΤ θα περιμένει να δει τη μακροοικονομική εικόνα του Μαρτίου πριν λάβει οποιαδήποτε απόφαση που μπορεί να αποδειχθεί βιαστική», προσθέτουν.

Τα πεισματάρικα δεδομένα

Η Λαγκάρντ επέμεινε άλλωστε ότι η προσέγγιση της ΕΚΤ «εξαρτάται από τα δεδομένα και όχι από το χρόνο».  Και τα δεδομένα είναι πάντα πεισματάρικα. «Τους πρώτους έξι μήνες του επόμενου έτους η ΕΚΤ θα έχει έναν τεράστιο όγκο δεδομένων που θα δημοσιευθούν και που θα χρησιμεύσουν  στον οργανισμό να μπορεί να αξιολογήσει την κατάσταση πιο ψύχραιμα. «Επομένως, είναι λογικό ότι η ΕΚΤ προτιμά να περιμένει για να λάβει μια απόφαση όταν οι οικονομικοί δείκτες δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας. Υπό αυτή την έννοια, ο πρόεδρος της ΕΚΤ έδωσε κάποιες ενδείξεις σχετικά με τη στιγμή κατά την οποία η Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε πραγματικά να εξετάσει το ενδεχόμενο να αρχίσει να μειώνει την τιμή του χρήματος στη ζώνη του ευρώ», τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Οι αναλυτές της τράπεζας Berenberg του Αμβούργου, επισημαίνουν μάλιστα αρκετούς λόγους που δικαιολογούν τον οργανισμό να μην προχωρήσει σε κίνηση μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους. «Η ΕΚΤ άνοιξε την πόρτα για μειώσεις επιτοκίων την επόμενη χρονιά, αφού υποθέσει σημαντική πτώση του πληθωρισμού. Ωστόσο, απέφυγε να τροφοδοτήσει τις προσδοκίες της αγοράς, οι οποίες υποδηλώνουν μια πρώτη περικοπή τον Μάρτιο. Η ίδια η Λαγκάρντ «αναφέρθηκε σε ένα οροπέδιο στα επιτόκια , ανάμεσα στην τελευταία αύξηση και την πρώτη περικοπή», οπότε η πρόεδρος ελπίζει ότι η σταθερότητα των τιμών του χρήματος θα διατηρηθεί για αρκετούς μήνες.

Ο «εγχώριος» πληθωρισμός

Ενας δεύτερος είναι ότι η Λαγκάρντ  συνεχίζει να τονίζει τον κίνδυνο που εξακολουθεί να εγκυμονεί ο «εγχώριος» πληθωρισμός που δεν δείχνει σημάδια χαλάρωσης.  Τα λόγια της Λαγκάρντ ήταν ξεκάθαρα: «Πρέπει να μειώσουμε την επιφυλακή μας ; Καθόλου. Ο εγχώριος πληθωρισμός πέφτει με πολύ αργούς ρυθμούς»

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν στη «Ν» ότι  «η  ΕΚΤ, όπως και η Fed  έχουν ένα δύσκολο έργο να ηρεμήσουν την αγορά. Οι  κόντρες ανάμεσα στις αγορές και τις κεντρικές τράπεζες  τείνουν πάντα να καταλήγουν άσχημα, με απώλειες για τους επενδυτές. Αλλά η Λαγκάρντ κατάφερε να κρατήσει το πάρτι με παρόμοια βήματα όπως ο Πάουελ. Εμφανίστηκε να πηγαίνει δήθεν  ενάντια στις προσδοκίες της αγοράς, χωρίς πραγματικά να το κάνει».