H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν πρέπει να εφησυχάζει παρά την πτώση του πληθωρισμού, ήταν το μήνυμα της Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να διατηρηθούν αμετάβλητα τα επιτόκια.
«Δεν πρέπει με τίποτα να γίνουμε λιγότερο επιφυλακτικοί», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Δεν συζητήσαμε καθόλου μειώσεις επιτοκίων. Καμία συζήτηση, κανένα debate». Οι δηλώσεις της Λαγκάρντ επιβεβαιώνουν την πρόθεση της ΕΚΤ να κρατήσει σε υψηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού, παρά τις χαμηλότερες προσδοκίες για τον πληθωρισμό.
Η Λαγκάρντ ανέφερε τους διαρκείς ανοδικούς κινδύνους για τις τιμές καταναλωτή που περιλαμβάνουν τα εταιρικά κέρδη και τις συνεχείς διαπραγματεύσεις για τους μισθούς. Αν και αναγνώρισε ότι οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές υποχωρούν, η Λαγκάρντ είπε ότι ο εγχώριος πληθωρισμός, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο μισθολογικό κόστος στις 20 χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ, «δεν υποχωρεί». Όπως τόνισε, πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα τι συμβαίνει σχετικά με τη δυναμική των μισθών και σε ποιο βαθμό τυχόν περαιτέρω μισθολογικά κέρδη θα απορροφηθούν από τις εταιρείες.
Η απόφαση για τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ ήρθε μετά από αντίστοιχες αποφάσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) και της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE). Όμως, η Fed έδωσε σήμα για χαλάρωση και μείωση των επιτοκίων, η Λαγκάρντ δεν ακολούθησε τον ίδιο δρόμο, υποδεικνύοντας ότι τα στοιχήματα των επενδυτών για επικείμενες μειώσεις των επιτοκίων μπορεί να είναι πρόωρα.
Ερωτηθείσα μάλιστα για το σήμα χαλάρωσης που έστειλε η Fed, σχολίασε ότι οι αποφάσεις της ΕΚΤ εξαρτώνται από τα δεδομένα και όχι από χρονικά πλαίσια.
Τα σχόλιά της ήρθαν μάλιστα παρά τις νέες προβλέψεις που δείχνουν ότι η πιο αδύναμη οικονομία περιορίζει τις προοπτικές για τις τιμές καταναλωτή το επόμενο έτος μετά από μια προσωρινή άνοδο τους επόμενους μήνες.
Η πορεία του πληθωρισμού
Οι γεωπολιτικές εντάσεις, που μπορούν να αυξήσουν τις ενεργειακές τιμές, και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που μπορούν να αυξήσουν τις τιμές των τροφίμων, είναι οι βασικοί μελλοντικοί κίνδυνοι για την πορεία του πληθωρισμού, σύμφωνα με την Λαγκάρντ.
Σημειώνεται ότι στην ανακοίνωσή της η ΕΚΤ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό. Αναφερόμενη στην πορεία του τους δύο τελευταίους μήνες, η Λαγκάρντ ανέφερε ότι οι τιμές καταναλωτή υποχώρησαν σε ευρεία βάση, αν και παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Πάντως, τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός αναμένεται να κινηθεί ανοδικά, ενώ για το 2024 εκτιμάται ότι θα μειωθεί αλλά η μείωση θα είναι πιο αργή.
«Το 2024 αναμένουμε ότι πληθωρισμός θα υποχωρήσει πιο αργά λόγω των περαιτέρω ανοδικών επιπτώσεων της βάσης και της σταδιακής κατάργησης των δημοσιονομικών μέτρων που είχαν υιιθετηθεί για να περιορίσουν τις επιπτώσεις του σοκ στις τιμές της ενέργειας», είπε χαρακτηριστικά.
Τόνισε μάλιστα ότι καθώς εξερχόμαστε από την ενεργειακή κρίση, είναι σημαντικό οι κυβερνήσεις να συνεχίσουν να αποσύρουν τα μέτρα στήριξης ώστε να μην οδηγήσουν προς τα πάνω τον πληθωρισμό, που θα απαιτήσει πιο σφιχτή νομισματική πολιτική.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στους γεωπολιτικούς κινδύνους, όπως τους πολέμους στην Ουκρανία και τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και τον κίνδυνο που υπάρχει για τόνωση της ζήτησης εάν η νομισματική πολιτική εγκαταλείψει τη γραμμή της σύσφιγξης.
Πάντως δεν απέκλεισε ο πληθωρισμός να αυξηθεί περισσότερο από το αναμενόμενο, εάν οι προσδοκίες κινηθούν πάνω από τον στόχο ή οι μισθοί και τα κέρδη των τιμών αυξηθούν περισσότερο από το αναμενόμενο.
Αντίθετα, ο πληθωρισμός μπορεί να κινηθεί αρνητικά εάν η νομισματική πολιτική πλήξει τη ζήτηση περισσότερο από το αναμενόμενο ή το οικονομικό περιβάλλον στον υπόλοιπο κόσμο χειροτερεύσει απροσδόκητα, εν μέρει λόγω της πρόσφατης αύξησης των γεωπολιτικών κινδύνων.