Skip to main content

Η «ανταρσία» των Παριζιάνων εργαζομένων έναντι της επιστροφής στο γραφείο – Τι ζητούν

Τι έδειξε έρευνα του Bloomberg Intelligence,

Πολύ μελάνι έχει χυθεί, μετά την λήξη των lockdown της πανδημίας covid, σχετικά με την επιστροφή των εργαζομένων στο γραφείο.  Πολλοί εξάλλου είναι οι εργοδότες που πλέον το απαιτούν ή συμβιβάζονται με το υβριδικό μοντέλο απασχόλησης – συνδυασμός της εξ αποστάσεως εργασίας με την εργασία στον φυσικό χώρο.

Οι εργαζόμενοι στο Παρίσι ωστόσο είναι πρόθυμοι ακόμη και να παραιτηθούν, αν τους ζητήσουν πλήρη απασχόληση στο γραφείο ή -το σημαντικότερο – θα απαιτούσαν αύξηση των αποδοχών τους.

Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg Intelligence, μόνο το 28% του εργατικού δυναμικού της γαλλικής πρωτεύουσας θα επέλεγε να παραμείνει στη δουλειά του με το υφιστάμενο επίπεδο αμοιβής του, αν του ζητούσαν να εργάζεται στο γραφείο πέντε ημέρες την εβδομάδα, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι εργοδότες του Παρισιού έχουν μικρή διαπραγματευτική δύναμη.

Η έρευνα, η οποία διεξήχθη στις 15-16 Νοεμβρίου σε 250 υπαλλήλους εταιρειών με γραφεία στο Παρίσι, διαπίστωσε ότι το 34% θα προτιμούσε να βρει νέα δουλειά παρά να παραμείνει στην υπάρχουσα, αν έχανε το δικαίωμά του να εργάζεται από το σπίτι. Περίπου το ένα τέταρτο δήλωσε ότι θα παρέμενε μόνο αν του δινόταν αύξηση μισθού έως και 20%.

Δεν λείπει και το φανατικό 12% που εκτιμά τόσο πολύ την ευελιξία στην εργασία, ώστε είναι πρόθυμοι να αλλάξουν θέση εργασίας και να δεχτούν μείωση μισθού έως και το ένα πέμπτο, προκειμένου να διατηρήσουν το δικαίωμά τους να εργάζονται από το σπίτι.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι εργοδότες του Παρισιού ίσως χρειαστεί να συνεχίσουν να προσφέρουν πολιτικές εργασίας από το σπίτι για να διατηρήσουν το προσωπικό τους ή να τους πληρώνουν περισσότερα ως αποζημίωση για την απώλεια αυτής της ευελιξίας.

Ή ευελιξία ήρθε για να μείνει

Η έρευνα δείχνει πόσο εκτιμούν οι εργαζόμενοι τις ευέλικτες πολιτικές εργασίας και υποδηλώνει ότι μάλλον ήρθαν για να μείνουν.

“Η εργασία από το σπίτι είναι ευρέως δημοφιλής, με το 80% των ερωτηθέντων να επιλέγει κάποια μορφή εξ αποστάσεως εργασίας”, δήλωσε η αναλύτρια του Bloomberg Intelligence Sirine Bouzid. “Αναμένουμε ότι η ευελιξία θα παγιωθεί. Μόλις το 7% του δείγματός μας πίστευε ότι η υβριδική εργασία θα πάψει να παρέχεται μέχρι το τέλος του έτους”.

Τα πιθανά κίνητρα

Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες με τους οποίους οι εργοδότες στο Παρίσι μπορούν να προσελκύσουν το προσωπικό να επιστρέψει στο γραφείο χωρίς να το πληρώσουν περισσότερο.

Η “μετάδοση γνώσεων” και η δικτύωση αναφέρθηκαν από το 36% και το 34%, αντίστοιχα, ως κίνητρα για να επιστρέψουν στο γραφείο, γεγονός που υποδηλώνει ότι το καλύτερο περιβάλλον εργασίας που ενθαρρύνει τη συνεργασία θα μπορούσε να είναι το κλειδί.

Οι εργαζόμενοι ανέφεραν επίσης ως κίνητρο για να επιστρέψουν στο γραφείο τις υπηρεσίες ευεξίας, την ανακύκλωση απορριμμάτων, τις χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και την πράσινη ενέργεια.

Ο «ανελαστικός» παράγοντας

Ορισμένοι παράγοντες ωστόσο είναι εκτός του ελέγχου των εργοδοτών. Περίπου το 46% των εργαζομένων που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν τη μετακίνηση ως το μεγαλύτερο εμπόδιο για την επιστροφή στο γραφείο, με πολλούς να επισημαίνουν τις καθυστερήσεις, τις απεργίες και το χρόνο της διαδρομής ως παράγοντες που αποθαρρύνουν την επιστροφή τους.

naftemporiki.gr