Το βιοτικό επίπεδο στη Βρετανία μειώνεται – και δεν φαίνεται να υπάρχει βελτίωση. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες μάλιστα, ο δείκτης ευημερίας της βρετανικής μεσαίας τάξης υποχώρησε σημαντικά, σε σχέση με αυτή της Γερμανίας και της Γαλλίας: Αυτό είναι το αποτέλεσμα έρευνας που δημοσιεύθηκε στο Λονδίνο από το βρετανικό think tank Resolution Foundation και το Center for Economic Performance του London School of Economics.
Οι ερευνητές εξέτασαν τις απώλειες στα ετήσια εισοδήματα ανάμεσα στη Βρετανία και διάφορες άλλες χώρες, με αποτέλεσμα οι Βρετανοί να δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στην κρίση του κόστους ζωής. Για ένα τυπικό νοικοκυριό στη Βρετανία, οι ετήσιες απώλειες είναι περίπου 8.300 λίρες (9.700 ευρώ)-περίπου 4.300 λίρες λιγότερο σε σύγκριση με τα αντίστοιχα στη Γερμανία και τη Γαλλία.
Στη μελέτη, οι οικονομολόγοι επιβεβαιώνουν ότι η Μεγάλη Βρετανία βιώνει οικονομική στασιμότητα εδώ και 15 χρόνια, η οποία οδήγησε σε απώλειες εισοδήματος 10.700 λιρών για τους εργαζόμενους με μέσο εισόδημα. «Η αργή ανάπτυξη της Βρετανίας, μαζί με την μεγάλη ανισότητα (η υψηλότερη από οποιαδήποτε μεγάλη ευρωπαϊκή οικονομία), έχει αποδειχθεί τοξικός συνδυασμός για τη Βρετανία χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος», αναφέρει η έκθεση και προσθέτει: «Η Βρετανία χρειάζεται μια νέα οικονομική στρατηγική για να τερματίσει τη στασιμότητα της και να κλείσει το χάσμα των 8.300 λιρών του μέσου βιοτικού επιπέδου».
«Μια νέα οικονομική στρατηγική που να βασίζεται στα πλεονεκτήματα της Βρετανίας ως υπερδύναμη των υπηρεσιών, πρέπει να δώσει προτεραιότητα στις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις και διασφαλίζει καλή δουλειά σε κάθε πόλη. Μόνο έτσι θα μπορούσε να βοηθηθεί η χώρα να καλύψει τη διαφορά και να κλείσει το χάσμα του βιοτικού επιπέδου. Η έκθεση προσθέτει ότι ενώ οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Βρετανία είναι τεράστιες, δεν είναι ανυπέρβλητες. Καθορίζει μια ολοκληρωμένη, σκληρή ατζέντα για τη μετατροπή της Βρετανίας από ένα έθνος στασιμότητας σε ένα έθνος επενδύσεων.
Νέα οικονομική στρατηγική
Η προτεινόμενη νέα οικονομική στρατηγική περιλαμβάνει:
- Μια νέα οικονομική στρατηγική που πρέπει να είναι τόσο σοβαρή για τη μείωση της ανισότητας όσο και για την τόνωση της ανάπτυξης και να περιλαμβάνει:
- Μια υπερδύναμη υπηρεσιών: Η Βρετανία πρέπει να αξιοποιήσει τις δυνάμεις της ως ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας υπηρεσιών στον κόσμο, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ.
- Μια νέα εμπορική στρατηγική θα πρέπει επίσης να αναγνωρίσει ότι το παγκόσμιο εμπόριο στις υπηρεσίες στις οποίες ειδικεύεται η Βρετανία αναπτύσσεται δύο φορές ταχύτερα από το εμπόριο αγαθών από το 2005, ενώ παράλληλα προστατεύει τη θέση της υψηλής αξίας παραγωγής της στις ευρωπαϊκές αλυσίδες εφοδιασμού.
- Νέες επενδύσεις: «Επενδύοντας στο μέλλον μας, χωρίς να ζούμε από το παρελθόν μας»: Τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες το Ηνωμένο Βασίλειο είχε τις χαμηλότερες επενδύσεις μεταξύ των G7. Η αντιμετώπιση αυτής της κληρονομιάς, παράλληλα με την πράσινη μετάβαση, απαιτεί οι δημόσιες επενδύσεις να αυξηθούν στο 3% του ΑΕΠ – και να παραμείνουν εκεί.
Οικονομική αλλαγή: η αλλαγή στην οικονομία επιβραδύνθηκε, δεν επιταχύνθηκε όπως πολλοί υποθέτουν, εμποδίζοντας την ανάπτυξη και βλάπτοντας τις προοπτικές των εργαζομένων. Οι καλές επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι σε θέση να αναπτυχθούν και οι κακές επιχειρήσεις να συρρικνωθούν, μέσω μεγαλύτερης ανταγωνιστικής πίεσης.
Τα φορολογικά πλεονεκτήματα θα πρέπει να επικεντρωθούν στις νέες και όχι στις μικρές επιχειρήσεις, και σε περισσότερους εργαζομένους που θα έχουν τη δυνατότητα να αναλαμβάνουν κινδύνους, με υψηλότερη ασφάλιση ανεργίας.
- Καλή δουλειά σε κάθε πόλη. Η επιτυχία του κατώτατου μισθού πρέπει να στηριχθεί με περαιτέρω αυξήσεις.
- Αύξηση της ευημερίας για όλους: Τα επίπεδα των παροχών δεν συμβαδίζουν με τις τιμές και οι περικοπές από το 2010, μειώνουν τα εισοδήματα των φτωχότερων νοικοκυριών κατά σχεδόν 3.000 λίρες, ετησίως. Κοινή ευημερία σημαίνει αύξηση της ηλικίας εργασίας και τις απολαβές των συνταξιούχων στο μέλλον.
- Καλύτεροι, όχι μόνο υψηλότεροι, φόροι: Η αυξανόμενη φορολογική επιβάρυνση δεν πρέπει να πέσει μόνο στα κέρδη, αλλά θα πρέπει να επωμιστεί από άλλες πηγές εισοδήματος και πλούτου.
- Μια νέα στρατηγική χρειάζεται στέρεα θεμέλια και ειλικρίνεια σχετικά με τις συναλλαγές. Απαιτούνται υψηλότερη ανάπτυξη και υψηλότεροι φόροι για την αύξηση των επενδύσεων, τη διάσωση των δημόσιων υπηρεσιών και την αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών. Οι αυξημένες επενδύσεις θα πρέπει να χρηματοδοτούνται από υψηλότερες αποταμιεύσεις στο εσωτερικό και όχι από δανεισμό από το εξωτερικό.
«Νέο μονοπάτι»
Ο Τόρστεν Μπελ, διευθύνων σύμβουλος του Resolution Foundation, τόνισε ότι «η Βρετανία έχει τεράστια δυνατά σημεία, αλλά βρίσκεται σε σχετική παρακμή. Ένα ή δύο χρόνια χαμηλών επενδύσεων και εξομάλυνσης των μισθών μπορούν να είναι ανεκτά, αλλά 15 χρόνια στασιμότητας θα ήταν καταστροφή. Σε συνδυασμό με την υψηλή ανισότητα, η αργή ανάπτυξή μας έχει αποδειχθεί τοξική για οικογένειες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, οι οποίες είναι τώρα πολύ φτωχότερες, σε σχέση με χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία. Το βιοτικό τους επίπεδο ήταν υπό πίεση πολύ πριν ξεσπάσει η κρίση κόστους ζωής».
Σύμφωνα με τον Μπέλ, το καθήκον που αντιμετωπίζει το Ηνωμένο Βασίλειο είναι να ξεκινήσει επειγόντως ένα νέο μονοπάτι. Μια νέα οικονομική στρατηγική που να βασίζεται, όχι στη νοσταλγία ή στην ευχή, αλλά στις πραγματικές δυνάμεις μας. Είναι καιρός η Βρετανία να αρχίσει να επενδύει στο μέλλον μας, αντί να ζούμε από το παρελθόν μας».
naftemporiki.gr