Για τον Τσάρλι Μάνγκερ, η απόφαση να περάσει τη ζωή του σε ένα «ταπεινό» σπίτι δεν ήταν θέμα τύχης. Ήταν μία συνειδητή επιλογή. Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής, πιστός φίλος και δεξί χέρι του Γουόρεν Μπάφετ, που πέθανε την περασμένη Τρίτη σε ηλικία 99 ετών, είχε εξηγήσει σε παλαιότερες συνεντεύξεις του στο CNBC, το γιατί.
Ζούσε στο ίδιο σπίτι, στην Καλιφόρνια, για τα τελευταία 70 χρόνια. «Ο Μπάφετ κι εγώ ήμασταν και οι δύο αρκετά έξυπνοι να βλέπουμε τους φίλους μας, που πλούτιζαν, να χτίζουν αυτά τα πραγματικά χλιδάτα σπίτια» είχε πει σε μία από αυτές τις συνεντεύξεις ο Μάνγκερ. Στόχος τους να κυνηγήσουν την ευτυχία. «Και μπορώ να πω ότι πρακτικά σε όλες τις περιπτώσεις, κάνουν τους ανθρώπους λιγότερο ευτυχισμένους, δεν δίνουν ευτυχία» είχε τονίσει.
Ένα «βασικό σπίτι», είχε εξηγήσει ο Μάνγκερ, είναι λειτουργικό. Ένα τεράστιο σπίτι μπορεί να φιλοξενήσει και να ψυχαγωγήσει περισσότερους ανθρώπους – αλλά εκεί τελειώνουν τα οφέλη του. «Είναι κάτι υπερβολικά ακριβό, που δεν σου κάνει πολύ καλό».
Σε άλλη συνέντευξη είχε πει ότι το να έχεις μία σούπερ έπαυλη ήταν μία ματαιόδοξη επίδειξη πλούτου που μπορούσε να κάνει τα παιδιά κακομαθημένα και να τους περάσει τη λάθος λογική ότι πρέπει να ζουν «τη μεγάλη ζωή». Ο Μάνγκερ είχε 9 παιδιά από δύο γάμους, συμπεριλαμβανομένων δύο θετών γιων και ενός γιου που πέθανε από λευχαιμία στην ηλικία των 9 ετών.
«Δεν θα ήταν καλό για τα παιδιά μου»
«Τόσο ο Γουόρεν όσο κι εγώ είχαμε σκεφτεί το ενδεχόμενο να αγοράσουμε μεγαλύτερα, καλύτερα σπίτια. Εγώ είχα και πολλά παιδιά, οπότε αυτό ήταν δικαιολογημένο. Και παρόλα αυτά επέλεξα συνειδητά να μην ζω σαν να είμαι ο Δούκας του Γουέτσεστερ ή κάτι τέτοιο. Το απέφυγα με κάθε τρόπο. Ήταν σκόπιμο. Πίστευα ότι δεν θα ήταν καθόλου καλό για τα παιδιά μου».
Να σημειωθεί ότι την ίδια τακτική ακολουθεί και ο Μπάφετ. Ο 93χρονος προφήτης της Όμαχα αγόρασε το 1958 ένα σπίτι στη Νεμπράσκα έναντι 31.500 δολαρίων και έκτοτε ζει σε αυτό. Το 2014 είχε πει στην καθιερωμένη ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της Berkshire Hathaway ότι η ποιότητα της ζωής του θα ήταν «πολύ χειρότερη εάν είχαμε 6 ή 8 σπίτια».
«Όχι στις τρέλες»
Ο Μάνγκερ συχνά κήρυττε τα πλεονεκτήματα του να ζεις σεμνά, δίνοντας συμβουλές όπως «μην έχεις πολύ φθόνο» και «μην ξοδεύεις υπερβολικά». Στην τελευταία συνέντευξή του στο CNBC είχε αποδώσει την επιτυχία και τη μακροζωία του σε μια μακροχρόνια αίσθηση προσοχής και στην ικανότητα «να αποφεύγει όλους τους συνήθεις τρόπους αποτυχίας».
«Αποφύγετε την τρέλα με κάθε κόστος», είχε πει ο Μάνγκερ. «Το να κάνεις παλαβομάρες είναι πολύ πιο συνηθισμένο από όσο νομίζουν οι περισσότεροι. Είναι εύκολο να γλιστρήσεις στην τρέλα. Απλώς αποφύγετέ το, αποφύγετε το, αποφύγετε το».