Ήταν γνωστή ως η πόλη της «Αφροδίτης» του Μποτιτσέλι και του «Δαβίδ» του Μιχαήλ Άγγελου. Τώρα κάποιοι την αποκαλούν πόλη της Airbnb.
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις στη Φλωρεντία αυξήθηκαν εκρηκτικά τα τελευταία χρόνια, ωθώντας στα ύψη τα ενοίκια και «διώχνοντας» τους κατοίκους, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η Wall Street Journal. Τα καταστήματα, που κάποτε εξυπηρετούσαν ντόπιους, είναι πια σπάνια. Στο κέντρο της πόλης σχεδόν σε όλα τα κτίρια υπάρχουν ειδικές κλειδοθήκες στις εισόδους, που επιτρέπουν στους επισκέπτες την πρόσβαση στο διαμέρισμα χωρίς να χρειαστεί να συναντήσουν ποτέ τον ιδιοκτήτη. Ορισμένα κτίρια έχουν 4 ή 5.
Είναι κάτι που συναντάς και στη Βενετία ή σε ορισμένους δρόμους της Ρώμης. Αλλά στη Φλωρεντία, «καθώς ήρθε η Airbnb, έφυγαν οι κάτοικοι», σημειώνει το ρεπορτάζ. Σχεδόν το 30% των σπιτιών στην κεντρική Φλωρεντία είναι εγγεγραμμένα στην Airbnb, σύμφωνα με μελέτη δύο καθηγητών στο πανεπιστήμιο La Sapienza της Ρώμης. Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται διαμερίσματα που είναι εγγεγραμμένα σε άλλες πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, όπως η Vrbo.
Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, το ιστορικό κέντρο της Φλωρεντίας – μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco- έχει περισσότερες κλίνες Airbnb από κατοίκους. «Ακόμη και εάν έχεις πολλά λεφτά, δεν βρίσκεις να νοικιάσεις κανονικά για όλο τον χρόνο σπίτι, γιατί όλα τα διαμερίσματα είναι στην Airbnb» εξηγεί στην αμερικανική εφημερίδα η Linda Sanesi, κάτοικος της πόλης, στην οποία διατηρεί και ένα κομμωτήριο. Κάποτε δούλευε μόνο με ντόπιους. Τώρα το 60% των πελατών της είναι τουρίστες.
Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε στη WSJ ότι η Airbnb γνωρίζει τα προβλήματα και τις πιέσεις που μπορεί να προκαλέσει μεγάλος όγκος τουριστών σε ιστορικές πόλεις όπως η Φλωρεντία. Ο αριθμός των διαμερισμάτων της Φλωρεντίας στην πλατφόρμα έχει υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με το 2016. Τα 3/4 των βραχυχρόνιων μισθώσεων αφορούν το ιστορικό κέντρο. Οι 40.000 κάτοικοι που παραμένουν στην κεντρική Φλωρεντία βλέπουν ξαφνικά τα πάντα να ακριβαίνουν, ενώ έρχονται αντιμετωποι με περισσότερη κίνηση και περισσότερο θόρυβο.
«Πόσο να αντέξεις…;»
«Εάν είσαι ο μόνος μόνιμος ένοικος σε ένα κτίριο και τα άλλα 7 διαμερίσματα είναι Airbnb, αντιστέκεσαι για λίγο και μετά φεύγεις» λέει ο Massimo Torelli, ντόπιος και μέλος οργάνωσης που δίνει αγώνα για πιο προσιτή στέγαση στην πόλη.
«Πόσο να αντέξεις ανθρώπους να έρχονται και να φεύγουν οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, να κάνουν συνεχώς πάρτι και όλα όσα κάνουμε όταν είμαστε σε διακοπές; Είναι φυσιολογικό για αυτούς που είναι τουρίστες. Αλλά μπορεί κάποιος να ζει μόνιμα σε ένα τέτοιο μέρος;» εξηγεί, και καταλήγει: «Η Βενετία χάθηκε. Αλλά μπορούμε ακόμη να σώσουμε τη Φλωρεντία».