Αυξήσεις επιτοκίων, τέλος. Σε αυτό συμφωνούν όλοι οι αναλυτές της αγοράς, καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί προς τον στόχο των κεντρικών τραπεζών ενώ η ανάπτυξη δέχεται ισχυρές πιέσεις. Ο πιο επιθετικός κύκλος περιοριστικής νομισματικής πολιτικής έχει λοιπόν κλείσει και το ερώτημα είναι πότε θα ανοίξει εκείνος της χαλάρωσης, πότε δηλαδή θα έρθουν οι πρώτες μειώσεις επιτοκίων.
Οι περισσότεροι προσδιόριζαν το δεύτερο εξάμηνο του 2024 ως πιθανότερη χρονική στιγμή. Η UBS για παράδειγμα στην έκθεσή της Year Ahead βλέπει την Τράπεζα της Αγγλίας να κάνει πρώτη το βήμα της μείωσης τον Μάιο, για να ακολουθήσει η ΕΚΤ τον Ιούνιο και στη συνέχεια η Federal Reserve των ΗΠΑ, τον Ιούλιο.
Ωστόσο η Goldman Sachs εκτιμά ότι η Κριστίν Λαγκάρντ και οι συνάδελφοί της στην Ευρωζώνη θα αναγκαστούν να κινηθούν νωρίτερα και συγκεκριμένα μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2024, με πιθανότερο μήνα τον Απρίλιο. Τη νέα αυτή εκτίμηση στηρίζει το γεγονός ότι ο πληθωρισμός μειώθηκε δραστικά στο 2,4% τον Νοέμβριο στη νομσματική ένωση. Ήταν για τρίτο διαδοχικό μήνα χαμηλότερος από ό,τι οι οικονομολόγοι προέβλεπαν.
Οι παράγοντες που φέρνουν τη μείωση των επιτοκίων πιο κοντά
Δεν είναι όμως μόνο η αποκλιμάκωση του ρυθμού των ανατιμήσεων που ωθεί τους αναλυτές της Goldman να αναθεωρήσουν τις προβλέψεις τους και να φέρουν πιο κοντά τον ορίζοντα των επιτοκιακών μειώσεων. Επικαλούνται το ισχυρό πλήγμα στη γερμανική οικονομία (που είναι ήδη στις αρχές ύφεσης και έχει να αντιμετωπίσει και μία τρύπα 60 δισ. ευρώ στα δημοσιονομικά της, που θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το ΑΕΠ), αλλά και ενδείξεις ότι η αγορά εργασίας κατεβάζει ταχύτητα.
Οι μειώσεις επιτοκίων ωστόσο δεν θα είναι επιθετικές. «Εξακολουθούμε να αναμένουμε έναν σταδιακό κύκλο χαλάρωσης» αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ έχει προγραμματιστεί για τις 14 Δεκεμβρίου και όλοι θα περιμένουν να δουν εάν θα υπάρξει κάποια ουσιαστική μεταβολή στη φρασεολογία και τις επισημάνσεις της κεντρικής τράπεζας, που θα σηματοδοτήσει και αλλαγή πολιτικής. Τα γεράκια της τράπεζας, πάντως, με πρώτο τον Γερμανό κεντρικό τρπαεζίτη, Γιοαχίμ Νάγκελ, δεν φαίνονται έτοιμα για κάτι τέτοιο. «Οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό παραμένουν ανοδικοί» προειδοποίησε χθες. Στον αντίποδα ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης, Φάμπιο Πανέτα, προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να διατηρηθούν για υπερβολικά μεγάλο διάστημα τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα, καθώς θα υπάρξουν παρενέργειες στην οικονομία.