Skip to main content

Οι 10 πιο ακριβές πόλεις για να ζεις

«Η επιβράδυνση του πληθωρισμού το 2023 ήταν, στην καλύτερη περίπτωση, μέτρια»- Οι αξιοσημείωτες αλλαγές προς τα πάνω και προς τα κάτω

Έχει τη φήμη της πιο ακριβής πόλης στον κόσμο και δεν χάνει ευκαιρία να την επιβεβαιώνει. Ο λόγος για την Σιγκαπούρη, η οποία στέφθηκε ξανά βασίλισσα ανάμεσα στις πιο ακριβές πόλεις. Φέτος, ωστόσο, έκανε χώρο στην Ζυρίχη με την οποία μοιράστηκε το «στέμμα», σύμφωνα με το Economist Intelligence Unit.

Η Σιγκαπούρη παρέμεινε στην πρώτη θέση λόγω του υψηλού κόστους των παντοπωλείων, του αλκοόλ, των ρούχων και του κόστος κατοχής οχήματος. Η πρωτιά οφείλεται επίσης στο ισχυρό νόμισμα και τις υψηλές τιμές για τα είδη οικιακής χρήσης και τις ψυχαγωγικές δραστηριότητες.

Πρόκειται για την ένατη φορά μέσα σε έντεκα χρόνια  που η Σιγκαπούρη βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, ενώ η Ζυρίχη έκανε ένα αξιοσημείωτο άλμα από την έκτη θέση που βρέθηκε πέρυσι.

Η Νέα Υόρκη, η οποία είχε μοιραστεί πέρυσι την πρώτη θέση με την Σιγκαπούρη, έπεσε στην τρίτη θέση, την οποία μοιράστηκε με την Γενεύη.

Οι δέκα πιο ακριβές πόλεις

Ο πληθωρισμός και οι ανοδικοί κίνδυνοι

Η έρευνα διεξήχθη από τις 14 Αυγούστου έως τις 11 Σεπτεμβρίου φέτος, συγκρίνοντας πάνω από 400 μεμονωμένες τιμές σε περισσότερα από 200 προϊόντα και υπηρεσίες σε 173 πόλεις.

Η EIU υπογράμμισε ότι σε πολλές πόλεις εξακολουθούν να καταγράφονται υψηλότερες τιμές ως αποτέλεσμα του πληθωρισμού, με τις τιμές να αυξάνονται κατά 7,4% σε ετήσια βάση σε τοπικό νόμισμα για πάνω από 200 συχνά χρησιμοποιούμενα αγαθά και υπηρεσίες. Αν και το ποσοστό αυτό είναι 0,7 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από το περσινό, εξακολουθεί να παραμένει υψηλότερο από την τάση που είδαμε την περίοδο από το 2017 έως το 2021.

«Η επιβράδυνση του πληθωρισμού το 2023 ήταν, στην καλύτερη περίπτωση, μέτρια. Το 2024 αναμένουμε να δούμε την καθυστερημένη επίδραση των υψηλών επιτοκίων, να επιβραδύνουν την οικονομική δραστηριότητα και, στη συνέχεια, τη ζήτηση των καταναλωτών. Αλλά ανοδικοί κίνδυνοι παραμένουν, όπως η περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, που θα ανέβαζε τις τιμές της ενέργειας, ή ο μεγαλύτερος από το αναμενόμενο αντίκτυπος από το φαινόμενο Ελ Νίνιο θα ανέβαζε ακόμη περισσότερο τις τιμές των τροφίμων. Μπορεί επίσης να διερυνθούν οι περιφερειακές ανισότητες, με τις ανεπτυγμένες χώρες να πλησιάζουν στην επίτευξη του στόχου του 2% των κεντρικών τραπεζών, αλλά πολλές αναπτυσσόμενες αγορές θα μπορούσαν να συνεχίσουν να βλέπουν τις τιμές στα ύψη», καταλήγει η έρευνα σημειώνοντας ότι αυτά τα στοιχεία πιθανόν θα αποτυπωθούν στην κατάταξη του επόμενου έτους.

Οι πιο φθηνές πόλεις

Η φθηνότερη πόλη στην κατάταξη παραμένει η Δαμασκός, παρόλο που το καλάθι τιμών αυξήθηκε κατά 321% σε ετήσια βάση σε τοπικό νόμισμα (εν μέσω άρσης των κρατικών επιδοτήσεων και υποτίμησης του νομίσματος, το οποίο αύξησε το κόστος εισαγωγής).

Επίσης, χαμηλά στην κατάταξη βρίσκονται η Τεχεράνη και η Τρίπολη, αν και ο πληθωρισμός της Τεχεράνης είναι υψηλός, σχεδόν στο 49%, και οι τιμές της Τρίπολης έχουν αυξηθεί κατά πάνω από 5% το προηγούμενο έτος.

Όσον αφορά την πόλη με τον υψηλότερο πληθωρισμό, για άλλη μια φορά, είναι το Καράκας, το οποίο καταλαμβάνει την 144η θέση στην κατάταξη.

Οι αξιοσημείωτες αλλαγές προς τα πάνω

Τρεις πόλεις της Λατινικής Αμερικής (Σαντιάγο ντε Κερέταρο, Αγκουασκαλιέντες και Σαν Χοσέ) έκαναν το μεγαλύτερο άλμα στην κατάταξη. Οι κεντρικές τράπεζες σε μεγάλο μέρος της Λατινικής Αμερικής ήταν από τις πρώτες που ακολούθησαν την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στις αυξήσεις των επιτοκίων, προκειμένου να στηρίξουν τα νομίσματά τους.

Ως αποτέλεσμα, το μεξικάνικο πέσο και το λολόν της Κόστα Ρίκα είχαν ανατιμηθεί έναντι του δολαρίου την περίοδο της σύνταξης της έρευνας. Οι τιμές έχουν επίσης ενισχυθεί από τις ισχυρές επενδύσεις στο εσωτερικό, ιδιαίτερα στο Μεξικό.

Οι ξιοσημείωτες αλλαγές προς τα κάτω

Ο κατάλογος των πόλεων που έχουν υποχωρήσει περισσότερο από την κατάταξη περιλαμβάνει αρκετές στη Ρωσία, την Κίνα και Ιαπωνία. Η Μόσχα και η Αγία Πετρούπολη έχουν υποχωρήσει εντυπωσιακά, κατά 105 θέσεις, στην 142η, και κατά 74 θέσεις, στην 147η, αντίστοιχα. Αν και οι τιμές έχουν αυξηθεί και στις δύο πόλεις (κατά 5,9% και 6,6%) εν μέσω περιορισμού των εισαγωγών και ελλείψεων εργατικού δυναμικού, ο αντίκτυπος έχει περιοριστεί από το ρούβλι που υποτιμήθηκε κατά περίπου 60% από πέρυσι.

Στην Ασία, η αποδυνάμωση του ρενμίνμπι και του γιεν οδήγησαν σε τέσσερις κινεζικές πόλεις (Ναντσίνγκ, Βούξι, Νταλιάν και Πεκίνο) και δύο ιαπωνικές (Οσάκα και Τόκιο) να υποχωρήσουν σημαντικά προς τα κάτω στην κατάταξη. Εκτός από ένα ασθενέστερο νόμισμα, η αργή ανάκαμψη μετά την πανδημία και η υποτονική καταναλωτική ζήτηση έχουν προκαλέσει την «βουτιά» στην κατάταξη.