Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς επανέλαβε ότι η διατήρηση της βοήθειας προς την Ουκρανία στον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας έχει «υπαρξιακή» σημασία για την Ευρώπη.
Αυτή η υποστήριξη είναι «υπαρξιακής σημασίας (…) για την Ουκρανία, αυτό είναι ξεκάθαρο, αλλά τελικά και για εμάς στην Ευρώπη», δήλωσε ο Σολτς σε ομιλία του στους Γερμανούς βουλευτές στο Βερολίνο, όπου ζήτησε να υπολογιστούν αναλόγως δημοσιονομικοί πόροι, ιδίως για την επόμενη χρονιά.
Εξάλλου μετά τις ΗΠΑ, η Γερμανία είναι η χώρα που παρέχει τη μεγαλύτερη βοήθεια στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των παραδόσεων όπλων. «Είναι σαφές ότι δεν πρέπει να χαλαρώσουμε την υποστήριξή μας στην Ουκρανία» και στην «επίλυση της ενεργειακής κρίσης» που ακολούθησε τον πόλεμο, αν και τα ερωτήματα της κοινής γνώμης αυξάνονται, με δεδομένο κιόλας ότι έχει βαλτώσει η κατάσταση.
Βέβαια, η Γερμανία διαβιοί ήδη μια δημοσιονομική κρίση, η οποία θα την αναγκάσει να καταφύγει περισσότερο από το αναμενόμενο σε δανεισμό για να χρηματοδοτήσει τις δαπάνες της, και ως εκ τούτου να αφήσει το δημόσιο έλλειμμα να διολισθήσει.
Γερμανία: Πώς σχεδιάζει το Βερολίνο να καλύψει την «τρύπα» των 60 δισ.
Η γερμανική κυβέρνηση επικρίθηκε επειδή παραβίασε έναν συνταγματικό κανόνα γνωστό ως «φρένο χρέους»: απαγορεύει ένα δημόσιο έλλειμμα άνω του 0,35% του ΑΕΠ, εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις.
Το Βερολίνο το είχε επικαλεστεί το 2020, το 2021 και το 2022, αλλά σκόπευε να σεβαστεί το ανώτατο όριο του ελλείμματος φέτος. Δεν μπορεί πια. Το Βερολίνο θα ζητήσει από τους βουλευτές να ψηφίσουν για αύξηση του ελλείμματος του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού κατά 45 δισ. ευρώ.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Le Figaro