Το χρηματοπιστωτικό σύστημα στη ζώνη του ευρώ είναι εύθραυστο, προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Λουίς ντε Γκίντος, κατά την παρουσίαση της εξαμηνιαίας έκθεσης για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, στην Φρανκφούρτη.
«Οι αδύναμες οικονομικές προοπτικές και οι συνέπειες του υψηλού πληθωρισμού επιβαρύνουν την ικανότητα των ανθρώπων, των επιχειρήσεων και των κυβερνήσεων να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους», δήλωσε Λουίς ντε Γκίντος.
«Οι τράπεζες της ζώνης του ευρώ επωφελούνται από την αύξηση των επιτοκίων, αλλά αντιμετωπίζουν αντίθετους ανέμους από το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης, τη χαμηλότερη ποιότητα ενεργητικού και τους χαμηλότερους όγκους δανείων», κατέληξε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ. Πρόσθεσε πάντως ότι «συνολικά, το τραπεζικό σύστημα της ζώνης του ευρώ είναι σε καλή θέση για να αντέχει αυτούς τους κινδύνους».
Ο Λουίς ντε Γκίντος, κατά την παρουσίαση της έκθεσης, ερωτηθείς εάν η ΕΚΤ θα αγοράζει συγκεκριμένα κρατικά ομόλογα από χώρες έναντι των οποίων οι διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος βρίσκονται σε εξέλιξη, τόνισε ότι το «το TPI θα συνεχίσει να αποτελεί μέρος της εργαλειοθήκης της ΕΚΤ, αλλά χρειάζεται επίσης ένα σαφές σύνολο κανόνων. «Πρέπει να δούμε πώς οριστικοποιηθούν οι δημοσιονομικοί κανόνες», πρόσθεσε.
Η Ιζαμπέλ Σνάμπελ, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ τόνισε επίσης ότι η πρόσφατη διαδικασία αποπληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ είναι πιθανό να επιβραδυνθεί. «Αναμένεται νέα προσωρινή αύξηση του συνολικού πληθωρισμού», είπε η Σνάμπελ μιλώντας σε φοιτητές του Πανεπιστημίου του Βίρτσμπουργκ.
Η γερμανίδα τραπεζίτης έκανε παραλληλισμούς με το «τελευταίο μίλι» μιας διαδρομής μεγάλων αποστάσεων. Ο λόγος για την επιμονή του πληθωρισμού είναι η ισχυρή αγορά εργασίας, η οποία ανεβάζει τους μισθούς, και οι πεισματικά υψηλές τιμές στον τομέα των υπηρεσιών.