Η Ε.Ε. συμφώνησε σε νέους κανονισμούς σε ευρωπαϊκό επίπεδο με στόχο την καλύτερη παρακολούθηση των δραστηριοτήτων στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, όπως η Airbnb, με στόχο την καταπολέμηση των «παράνομων ενεργειών».
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που εκπροσωπεί τους 27 ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για περαιτέρω ρύθμιση των δραστηριοτήτων σε αυτές τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, ενισχύοντας ιδίως τη διαφάνεια στη συλλογή δεδομένων.
«Οι νέοι κανονισμοί δημιουργούν ένα απλό και εύκολο σύνολο κανόνων ενημέρωσης για τις πλατφόρμες και διευκολύνουν τη διαδικασία εγγραφής για τους ιδιοκτήτες », τόνισε η Ροσένα Μορίλο Ροντρίγκες, υπουργός Τουρισμού της Ισπανίας, που ασκεί την εξαμηνιαία προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. «Ο στόχος είναι η βελτίωση της διαφάνειας στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη για τους χρήστες, αλλά και να καταπολεμηθούν παράνομες δραστηριότητες», πρόσθεσε.
Αναλυτικά, οι ψηφιακές πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης θα πρέπει να διαβιβάζουν κάθε μήνα, με αυτοματοποιημένο τρόπο, τα δεδομένα για τον αριθμό των διανυκτερεύσεων και τους πελάτες τους, στις δημόσιες αρχές. «Αυτά τα μέτρα θα εγγυηθούν ότι οι τοπικές κοινότητες θα έχουν τις πληροφορίες που χρειάζονται για να υποστηρίξουν τη βιώσιμη ανάπτυξη του τομέα της βραχυχρόνιας μίσθωσης», τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, Τιερί Μπρετόν.
Τα νέα ευρωπαϊκά μέτρα θα βοηθήσουν τις αρχές των χωρών μελών να έχουν επαρκείς πληροφορίες για τον καλύτερο έλεγχο της δραστηριότητας της βραχυπρόθεσμης ενοικίασης, όπως η Airbnb. Στην Ιταλία για παράδειγμα, οι αρχές υποχρέωσαν την Airbnb να καταβάλει πρόστιμο 779 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς δεν είχε αποδώσει φόρους από ενοίκια που έλαβαν οι ιδιοκτήτες μεταξύ 2017 και 2021.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία δρομολόγησε την πρόταση, τα μέτρα αυτά θα εναρμονίσουν τις απαιτήσεις εγγραφής των ιδιοκτητών που δραστηριοποιούνται σε βραχυχρόνιες μισθώσεις. Μόλις εγγραφούν, οι ιδιοκτήτες θα λάβουν έναν μοναδικό αριθμό εγγραφής, ο οποίος θα εμφανιστεί και θα επαληθευτεί.
Η συμφωνία για τους νέους κανονισμούς πρέπει να εγκριθεί επίσημα από τα δύο θεσμικά όργανα και στη συνέχεια, τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους δύο χρόνια για να μεταφέρουν την οδηγία στο εθνικό τους δίκαιο.