«Η αισιοδοξία μου έχει αυξηθεί ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε πολιτική συμφωνία φέτος», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ μετά τη σύνοδο του Ecofin. Ο Λίντνερ άφησε να εννοηθεί ότι η μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας θα μπορούσε πράγματι να έχει ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου, αποφεύγοντας έτσι την επιστροφή στους κανόνες που ίσχυαν πριν την πανδημία.
Μένει να γίνει κατανοητό βέβαια ποια συγκεκριμέν αιτήματα από τη Γερμανία και τις λεγόμενες φειδωλές χώρες του Βορρά θα γίνουν δεκτά .
Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές που έχουν γνώση για τις διαπραγματεύσεις στο Ecofin, δήλωσαν στη Ναυτεμπορική ότι η Γερμανία και οι φειδωλοί εταίροι της, φαίνονται απόλυτα ικανοποιημένοι με την υιοθέτηση από το Ecofin της αρχής της θέσπισης συγκεκριμένων αριθμητικών παραμέτρων ή «σημείων αναφοράς». Το Βερολίνο είναι ακόμη πιο χαρούμενο που πέρασε την αρχή της διασφάλισης της « ανθεκτικότητας στο έλλειμμα» των χωρών μελών.
Το ερώτημα είναι ποια αιτήματα θα ικανοποιηθούν για τις χώρες του ευρύτερου Νότου, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα ,που στοχεύουν στην αφαίρεση των δαπανών για δημόσιες πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις, αλλά και την άμυνα, από τις βασικές παραμέτρους του προϋπολογισμού, ώστε να βρεθεί μια πιθανή τελική συμβιβαστική λύση.
Η διαπραγμάτευση είναι ακόμη ανοιχτή, αλλά σύμφωνα με τις ίδιες πηγές της «Ν», τα δύο στρατόπεδα συγκλίνουν στην άποψη ότι «τα έργα που θα χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης το 2025 και η εθνική συγχρηματοδότηση των κονδυλίων της ΕΕ, θα λαμβάνονται στη συνέχεια υπόψη κάθε φορά που ένα κράτος μέλος ζητά εξαίρεση από την αρχή των σχεδίων δαπανών – υπό τον όρο ότι αυτό δεν θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική βιωσιμότητα μεσοπρόθεσμα».
Εξαίρεση των αμυντικών δαπανών
Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, «σχετικοί παράγοντες» που θα εξαιρούνται για τον υπολογισμό του ελλείμματος στο νέο Σύμφωνο θα είναι επενδύσεις στην άμυνα. Ένα άλλο σημείο που είναι υπό διαπραγμάτευση υπέρ των χωρών με χρέος που υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ είναι επίσης ο χρόνος αποπληρωμής.
Υπάρχει μάλιστα πρόταση της Δανίας που αναφέρει ότι διασφάλιση για τη μείωση του χρέους θα ξεκινήσει στα 4 χρόνια μετά την περίοδο προσαρμογής που έχει διάρκεια 4-7 χρόνια. Οι χρόνοι επεκτείνονται επομένως σε 8-11 χρόνια. Είναι μεγαλύτερη περίοδος για τη μείωση του χρέους, αλλά εξακολουθεί να είναι μικρότερη από την αρχική ισπανική πρόταση που κάνει λόγο για μια περίοδο μείωσης στα 14-17 έτη.
Καμία επιστροφή στο παλιό Σύμφωνο
Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές δήλωσαν στη Ναυτεμπορική , ότι η ισπανική προεδρία είναι έτοιμη να συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στα τέλη του μήνα, υπολογίζεται γύρω στις 23 Νοεμβρίου.
Η Νάντια Καλβίνο, υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας και προεδρεύουσα του Συμβουλίου για αυτό το εξάμηνο, απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει επιστροφή στο παλιό Σύμφωνο αντί για τη μεταρρύθμισή του.
«Αυτό που ακούσαμε από όλους είναι μια πολύ ισχυρή δέσμευση να υιοθετήσουμε τους νέους κανόνες», είπε. Στις διαπραγματεύσεις η «διάθεση είναι εξαιρετική» και «οδεύουμε προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.
Σύμφωνο Σταθερότητας: Σπριντ για ισορροπημένη συμφωνία έως 8 Δεκεμβρίου
Λιγότερη αδιαλλαξία
«Αυτή τη στιγμή τα δύο στρατόπεδα εξακολουθούν να αλληλεπιδρούν στρατηγικά για να διεκδικήσουν τις θέσεις τους», λένε οι διπλωματικές πηγές. «Οι ευρωπαϊκές οικονομικές προοπτικές επιδεινώνονται σταδιακά και το χάσμα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, διευρύνεται. Επιπλέον, η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ παραμένει σφικτή, επομένως είναι σημαντικό, σε αυτό το πλαίσιο, η δημοσιονομική πολιτική να μην γίνει υπερβολικά περιοριστική, όπως θα συνέβαινε αν επιστρέφαμε στους παλιούς κανόνες», τονίζουν στη «Ν» οι ίδιες πηγές.
Άλλωστε, προσθέτουν, η Γερμανία έχει ήδη επωφεληθεί από τη χαλάρωση των κανονισμών για τις κρατικές ενισχύσεις και αυτή η ευελιξία που επιτεύχθηκε θα πρέπει να αντισταθμιστεί με μια μεταρρύθμιση του Συμφώνου, στο όνομα της χαλάρωσης…Το Βερολίνο θα έπρεπε να είναι λιγότερο αδιάλλακτο. Τελικά όλοι μοιραζόμαστε τον ίδιο στόχο, τη δημοσιονομική βιωσιμότητα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».
Διαβάστε ακόμη