Η αντίδραση των χρηματιστηριακών δεικτών χθες στα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, καταλήγει σε μια απλή υπόθεση: τα κακά νέα είναι καλά για τις αγορές, αρκεί να μην είναι υπερβολικά άσχημα.
Οι μετοχές ανέβηκαν απότομα όταν το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι τον Οκτώβριο δημιουργήθηκαν 150.000 θέσεις εργασίας – 20.000 λιγότερες από τις εκτιμήσεις. Η διαφορά οφείλεται εν πολλοίς στις απεργιακές κινητοποιήσεις στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, οι οποίες φαίνεται να οδεύουν στο τέλος τους.
Γιατί πανηγυρίζουν οι επενδυτές;
Για τη Federal Reserve η κατώτερη των προσδοκιών τόνωση της απασχόλησης και οι συγκρατημένες μισθολογικές αυξήσεις συνιστούν συνιστούν ένα σενάριο στο οποίο δεν χρειάζεται πραγματικά να κάνει τίποτα στο μέτωπο των επιτοκίων – ούτε να τα αυξήσει κι άλλο, ούτε να αρχίσει τα μειώνει. Μπορεί απλώς να αφήνει τα δεδομένα να εισρέουν, χωρίς να ανησυχεί και να συνεχίσει να αξιολογεί τον αντίκτυπο των προηγούμενων 11 αυξήσεων.
«Η Fed επιτέλους απέκτησε αυτό που έψαχνε – μια ουσιαστική επιβράδυνση στην αγορά εργασίας», εξήγησε στο CNBC ο Mike Loewengart, επικεφαλής κατασκευής χαρτοφυλακίου μοντέλων για το Global Investment Office της Morgan Stanley.
«Έχουμε δει ένα ή δύο μηνύματα προς αυτή την κατεύθυνση στο παρελθόν, αλλά αυτή τη φορά η επιβράδυνση της απασχόλησης ήρθε ύστερα από τη δημοσίευση άλλων αδύναμων οικονομικών δεδομένων αυτή, που δημιουργεί την αίσθηση μίας λιγότερο “γερακίσιας” Fed» πρόσθεσε.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι η αγορά δεν περιμένει άλλες αυξήσεις επιτοκίων, για αυτό και πανηγυρίζει, παρά την αδύναμη εικόνα της οικονομίας.
Στις αγορές οψιόν οι πιθανότητες για νέα αύξηση επιτοκίων τον Δεκέμβριο περιορίστηκαν σε λιγότερο από 10%. Μάλιστα οι κινήσεις των επενδυτών δείχνουν ότι περιμένουν την πρώτη μείωση των επιτοκίων να έρχεται τον Μάιο του 2024.
«Να προσέχουν οι επενδυτές τι εύχονται»
Αν ωστόσο δούμε μείωση των επιτοκίων τον Μάιο, δεν είναι σίγουρο ότι θα δούμε τις αγορές να πανηγυρίζουν και πάλι. Και τούτο γιατί για να φτάσει στο σημείο η κεντρική τράπεζα να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική της, σημαίνει ότι η κατάσταση στην οικονομία θα είναι πιθανότατα δεινή. Δεν αποκλείεται οι ΗΠΑ να έχουν παγιδευτεί σε ύφεση. Η αργή, ελεγχόμενη ανάπτυξη είναι κάτι που επιδιώκουν οι αγορές και η Fed στο τρέχον κλίμα. Η ύφεση όμως θα ήταν εφιάλτης.
«Οι επενδυτές θέλουν να δουν τη Fed να μειώνει τα επιτόκια θα πρέπει να προσέχουν τι εύχονται», δήλωσε ο Michael Arone, επικεφαλής επενδυτικός στρατηγικός στην State Street Global Advisors, σε συνέντευξή του στο CNBC νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, πάντως την Τετάρτη ξεκαθάρισε ότι οι επιτοκιακές μειώσεις δεν είναι προς το παρόν στο τραπέζι.