Skip to main content

Ώθηση στη βιώσιμη χρηματοδότηση της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος»

Η γέφυρα του αυτοκινητοδρόμου Πάομαο που βρίσκεται στο βουνό Γουλίνγκ της πόλης Τσονγκτσίνγκ στην Αυτόνομη Κομητεία Πενγκσούι των εθνικών μειονοτικών ομάδων Μιάο και Τουτζιά στη νοτιοδυτική Κίνα κρύβεται μέσα στα σύννεφα και την ομίχλη. Φωτογραφία του Τσάο Γιόνγκ

To «Πλαίσιο» επιτρέπει στα ιδρύματα της Κίνας και των χωρών της Πρωτοβουλίας να αξιοποιήσουν αντίστοιχα εργαλεία για αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους τους όταν λαμβάνουν χρηματοδότηση από τις αγορές

Στις 18 Οκτωβρίου, το Υπουργείο Οικονομικών της Κίνας δημοσίευσε το «Πλαίσιο για την ανάλυση της βιωσιμότητας χρέους στην Πρωτοβουλία Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος», στο εξής «Πλαίσιο», που αφορά τις χρηματοδοτούμενες από τις αγορές χώρες της Πρωτοβουλίας. Το έγγραφο αυτό αποτελεί ένα εργαλείο για την ανάλυση της βιωσιμότητας χρέους, το οποίο αναπτύχθηκε με βάση τα διεθνή πρότυπα και τις καλές πρακτικές σε συνδυασμό με τα διαθέσιμα δεδομένα των χωρών που συμμετέχουν στην από κοινού οικοδόμηση της Πρωτοβουλίας. Τα κινεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οι χώρες της Πρωτοβουλίας καλούνται να το χρησιμοποιήσουν, εφόσον το επιθυμούν, για τις αναλύσεις τους.

Η οικονομική ολοκλήρωση αποτελεί σημαντικό πυλώνα της από κοινού οικοδόμησης της Πρωτοβουλίας «Μία ζώνη, Ένας Δρόμος». Ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου του Πεκίνου Λου Φενγκ δήλωσε ότι «τα σπουδαία επιτεύγματα της Πρωτοβουλίας δεν θα ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθούν δίχως τις οικονομικές επενδύσεις και την υποστήριξη της Κίνας και των συμμετεχόντων χωρών. Η προώθηση της καινοτομίας στους κανόνες, τις διαδικασίες και το σύστημα διακυβέρνησης με στόχο την αποτελεσματική πρόληψη των χρηματοοικονομικών κινδύνων και την επακόλουθη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους εξασφαλίζει τη σταθερή πρόοδο της Πρωτοβουλίας».

Από το 2017, δημοσιονομικές αρχές 29 χωρών ενέκριναν τις κατευθυντήριες γραμμές χρηματοδότησης της Πρωτοβουλίας που προτάθηκαν από την Κίνα και που καλούν τις κυβερνήσεις, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τις επιχειρήσεις των συμμετεχόντων χωρών να καταβάλουν κοινές προσπάθειες για τη δημιουργία ενός μακροπρόθεσμου, σταθερού και βιώσιμου συστήματος ελέγχου των κινδύνων χρηματοδότησης. Το 2019, το Υπουργείο Οικονομικών της Κίνας δημοσίευσε το «Πλαίσιο για την ανάλυση της βιωσιμότητας χρέους στην Πρωτοβουλία Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» για τις χώρες χαμηλού εισοδήματος.

Το «Πλαίσιο» που δημοσιεύτηκε φέτος αφορά την ανάλυση των χρηματοδοτούμενων από τις αγορές κρατών της Πρωτοβουλίας. Τα κράτη αυτά συνεχώς αντλούν κεφάλαια από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές μέσα από δανεισμό ή με την έκδοση τίτλων με λογικά επιτόκια. Το «Πλαίσιο» συμπληρώνει το αντίστοιχο έγγραφο του 2019 και καλύπτει συνολικά τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος της Πρωτοβουλίας. Στόχος είναι να στηριχθούν οι χώρες αυτές για να βελτιώσουν συλλογικά τη διαχείριση του χρέους τους και να ωθήσουν τη βιώσιμη χρηματοδότηση, πετυχαίνοντας μια διατηρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.

Ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Παγκόσμιας Οικονομίας του Ινστιτούτου Διεθνών Σπουδών της Σαγκάης Γε Γιου πιστεύει ότι το «Πλαίσιο» συνοψίζει την υπάρχουσα εμπειρία και τις πρακτικές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη κ.ά. διεθνών θεσμών. Ταυτόχρονα, σε συνδυασμό με την αναπτυξιακή εμπειρία της ίδιας της Κίνας και τις συνθήκες και ιδιαιτερότητες των χωρών της Πρωτοβουλίας, δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στον αναπτυξιακό προσανατολισμό και τη σχέση μεταξύ του ύψους του χρέους και της μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης. Πρέπει να υπάρξει εντατικότερος έλεγχος των κινδύνων του χρέους εντός της προώθησης της οικονομικής ανάπτυξης, ο οποίος δεν θα αντικαθιστά αλλά θα συμπληρώνει το υπάρχον διεθνές πλαίσιο και τα πρότυπα.

To «Πλαίσιο» αποτελεί ένα μη υποχρεωτικό πολιτικό εργαλείο που επιτρέπει στα ιδρύματα της Κίνας και των χωρών της Πρωτοβουλίας να αξιοποιήσουν το ίδιο ή άλλα αντίστοιχα εργαλεία για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους τους όταν λαμβάνουν χρηματοδότηση από τις αγορές, λειτουργώντας ως σημείο αναφοράς κατά τη λήψη των αποφάσεων χρηματοδότησης. Για ορισμένο χρόνο το «Πλαίσιο» θα εφαρμοστεί πιλοτικά ώστε να γίνουν οι απαραίτητες αναθεωρήσεις και προσαρμογές ανάλογα με τις ανάγκες και τα δεδομένα.