Η οικονομία της Ευρωζώνης έχει αποδυναμωθεί, γεγονός που αναγκάζει την ΕΚΤ να κάνει μία «παύση» στις αυξήσεις επιτοκίων. Ωστόσο η μάχη κατά του πληθωρισμού δεν έχει τελειώσει ακόμη και η ΕΚΤ δεν μπορεί να στείλει σήμα ότι ο κύκλος των επιτοκιακών αυξήσεων έχει κλείσει. Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε, η Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε από την έδρα της Τράπεζας της Ελλάδος, έχοντας και τον Γιάννη Στουρνάρα στο πλευρό της.
Δεν παρέλειψε να επισημάνει την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, καθώς και το γεγονός ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν χρειάζονται πλέον waiver (ειδική εξαίρεση), αλλά είναι ούτως ή άλλως επιλέξιμα για το PEPP.
Ύστερα από 10 διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων, σήμερα η ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο το κόστος δανεισμού.
Οι πληθωριστικές πιέσεις
Ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει «υπερβολικά υψηλός για μεγάλο διάστημα», σημείωσε η κ. Λαγκάρντ, αν και πρόσθεσε ότι το τελευταίο διάστημα έχει υποχωρήσει χάρη και στην κάμψη της ζήτησης. «Παραμένουμε αποφασισμένοι να οδηγηθεί κοντά στον στόχο του 2% εγκαίρως. Τα επιτόκια θα παραμείνουν σε περιοριστικά επίπεδα για αρκετά ακόμη».
Η πρόεδρος της ΕΚΤ επεσήμανε ακόμη ότι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στοχευμένα δημοσιονομικά μέτρα μπορούν να στηρίξουν την αποκλιμάκωση των τιμών.
Τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός των τροφίμων επιβραδύνθηκε, αλλά παραμένει πολύ υψηλός σε σχέση με τα ιστορικά δεδομένα, ενώ οι τιμές ενέργειας, σε ετήσια βάση, υποχώρησαν.
Χτύπησε δε καμπανάκι για το οικονομικό κλίμα λόγω του γεωπολιτικού ρίσκου, δηλαδή του πολέμου του Ισραήλ με την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς.
Καμπανάκι για την ανάπτυξη
Ήδη η οικονομική ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί αισθητά, είπε. «Η ανάπτυξη παραμένει αδύναμη, οι υπηρεσίες αποδυναμώνονται και η οικονομία θα συνεχίσει να είναι αδύναμη για το υπόλοιπο του έτους» είπε χαρακτηριστικά. Έκανε επίσης λόγο και για ενδείξεις αποδυνάμωσης της αγοράς εργασίας, ενώ επεσήμανε ότι οι επιχειρήσεις βάζουν φρένο στις επενδύσεις τους εξαιτίας των υψηλότερων επιτοκίων, σημείωσε σε σχετική ερώτηση.
Τα επόμενα βήματα
«Τηρούμε στάση αναμονής. Αυτή είναι η απόφασή μας σήμερα» εξήγησε και είπε πως είναι πρόωρο να μιλήσουμε για το τι θα γίνει με τα επιτόκια τους επόμενους μήνες. «Η παύση δεν σημαίνει ότι δεν θα αυξήσουμε ποτέ ξανά τα επιτόκια» υπογράμμισε, αρνούμενη έτσι να στείλει μήνυμα ότι ο κύκλος της περιοριστικής πολιτικής έχει κλείσει.
Η απόφαση του Δεκεμβρίου, όπως υπογράμμισε, θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα που θα υπάρχουν τότε για την οικονομία, η οποία πάντως, όπως επανέλαβε έχει σίγουρα αποδυναμωθεί.
Εύσημα στην ελληνική οικονομία
Η ελληνική οικονομία τα πηγαίνει «εξαιρετικά καλά», έχει επιδείξει «εντυπωσιακή ανάκαμψη» είπε η κ. Λαγκάρντ σε ερώτηση για την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ. Σε αυτό το σημείο ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, σημείωσε πως η ελληνική οικονομία είναι ένα success story, αλλά μένει πολλή δουλειά να γίνει.
Η ερώτηση της «Ν» για ελληνικά ομόλογα και επιτόκια τραπεζών
Σε ερώτηση της Ναυτεμπορικής και του Μιχάλη Ψύλου για τα ελληνικά ομόλογα, υπενθύμισε ότι είναι επιλέξιμα αυτή τη στιγμή για το PEPP, που είναι και το μόνο ενεργό πρόγραμμα της ΕΚΤ, μέσω των επανεπενδύσεων. Δεν χρειάζονται πλέον waiver (εξαίρεση) για την ένταξή τους, μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να εκτιμήσει τι θα γίνει με το APP και αν θα υπάρξει ανάγκη επενεπενδύσεων.
Κληθείσα επίσης από τον διευθυντή του Naftemporiki.gr να σχολιάσει το γεγονός πως τα επιτόκια καταθέσεων των τραπεζών παραμένουν μηδενικά, την ώρα που εκείνα των δανείων ενισχύονται, αναγνώρισε ότι είναι φαινόμενο που παρατηρείται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Σημείωσε ωστόσο ότι δεν είναι δικαιοδοσία της ΕΚΤ ή των εθνικών κεντρικών τραπεζών, αλλά των αρμόδιων τοπικών αρχών.