Όλα συνεχίζουν να πηγαίνουν σύμφωνα με τους κανόνες στο εκπτωτικό κατάστημα στο Κάτφορντ, στο Νότιο Λονδίνο. Είναι γύρω στις εννιά το πρωί και μόνο ένας πελάτης στέκεται στους διαδρόμους του μαγαζιού και εξετάζει μια κονσέρβα με ρεβίθια. Όμως ο υπάλληλος πίσω από την ταμειακή μηχανή εκτιμά ότι η πρώτη κλοπή δεν θα αργήσει να έρθει. «Έρχονται κάθε μέρα. Συνήθως είναι ομάδες πολλών ανθρώπων που συμπεριφέρονται σαν να μην γνωρίζονται», λέει ο ταμίας . «Το σαμπουάν και το τζελ ξυρίσματος είναι τα πιο δημοφιλή για κλοπή αντικείμενα, όπως και τα παιδικά γάλατα».
Το κατάστημα δεν έχει προσωπικό ασφαλείας, επομένως συνήθως δεν υπάρχει κανένας εμπόδιο στους κλέφτες. Ο υπάλληλος αναφέρει για έναν πελάτη που είχε μαζί του ένα μαχαίρι: «Πήρα τηλέφωνο το αφεντικό μου, αλλά μέχρι να έρθει ο τύπος είχε φύγει με τα κλεμμένα.» Φυσικά δεν προσπάθησε να τον σταματήσει. Ανάλογες ιστορίες κυκλοφορούν σε πολλά μέρη στη Βρετανία. Ο αριθμός των κλοπών στα καταστήματα έχει αυξηθεί δραματικά τον τελευταίο χρόνο. Η Σάρον Γουάιτ, πρόεδρος της αλυσίδας πολυκαταστημάτων John Lewis, κάνει μάλιστα λόγο για « μια πραγματική «επιδημία».
Χιλιάδες κάμερες ασφαλείας
Περισσότερα από 1,1 εκατ. περιστατικά κλοπών καταγράφηκαν το 2022, από 970.000 το προηγούμενο έτος, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας, σύμφωνα με έκθεση της Ένωσης Καταστημάτων Ψιλικών. Ο Τζέιμς Λόουμαν, διευθύνων σύμβουλος της ACS, η οποία αντιπροσωπεύει μικρά καταστήματα σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ότι τα επίπεδα κλοπής που συμβαίνουν καθημερινά είναι «άνευ προηγουμένου».
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι διαπράττουν κλοπές ,λόγω της χειρότερη κρίσης κόστους ζωής εδώ και μια γενιά στη Βρετανία. Πολλά νοικοκυριά αγωνίζονται να αντέξουν οικονομικά τα βασικά καθημερινά είδη καθώς οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται. Πολλοί έμποροι λιανικής έχουν εγκαθιστούν όλο και περισσότερες κάμερες παρακολούθησης ή έχουν προσλάβει δεκάδες φρουρούς. Ορισμένα καταστήματα τοποθετούν ετικέτες ασφαλείας σε ορισμένα προϊόντα, όπως το κρέας ή το τυρί. Οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ Waitrose και John Lewis άρχισαν επίσης να προσφέρουν δωρεάν καφέ και τσάι σε ένστολους αστυνομικούς για να τους ενθαρρύνουν να περνούν πιο συχνά για να αποτρέψουν πιθανούς κλέφτες.
Αύξηση 24% των κλοπών τροφίμων
Τον τελευταίο χρόνο ο αριθμός των κλοπών σε καταστήματα στην Αγγλία και την Ουαλία αυξήθηκε κατά 24% , αλλά μέρα με την ημέρα το φαινόμενο έχει γίνει ακόμη πιο συχνό. Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Co-op ανέφερε τον Ιούνιο ότι ποτέ δεν υπήρξαν τόσες κλοπές και περιπτώσεις επιθετικότητας προς τους εργαζομένους όσο το πρώτο εξάμηνο του 2023. Συνολικά, ο όμιλος έχασε 33 εκατομμύρια λίρες ,λόγω κλοπών.
Πριν από λίγες μέρες, οι επικεφαλής 88 εταιρειών λιανικού εμπορίου, με κοινή επιστολή τους στην κυβέρνηση, ζητούν αυστηρότερες κυρώσεις για τους κλέφτες. Στους υπογράφοντες περιλαμβάνονται οι ιδιοκτήτες της αλυσίδας ρούχων Primark και των φαρμακείων Superdrug. Στην επιστολή αναφέρεται επίσης ότι θα πρέπει να υπάρχει ξεχωριστό ποινικό αδίκημα για επιθέσεις κατά του προσωπικού του καταστήματος. Σε μια περίπτωση, μια ομάδα 12 νεαρών στην περιοχή Μίντλαντς καταγράφηκαν από τις κάμερες να προσπαθούν να εισβάλουν σε ένα κατάστημα καθώς οι φρουροί ασφαλείας προσπαθούσα να κρατήσουν τη συρόμενη πόρτα κλειστή. Εκπρόσωπος του Co-op έκανε λόγο για «οργανωμένη λεηλασία».
Η Εμελιν Τέιλορ , καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, λέει στον «Economist» ότι οι συμμορίες ευθύνονται κυρίως για το κύμα κλοπών . Μερικές φορές οι δράστες λαμβάνουν μια «λίστα αγορών» με τα προϊόντα που θέλουν. Το αλκοόλ, τα βρεφικά προϊόντα και το κρέας είναι τα πιο δημοφιλή.
Αυξανόμενη φτώχεια
Οι ειδικοί επισημαίνουν πάντως ότι πίσω από την αύξηση των κλοπών βρίσκεται η αυξανόμενη φτώχεια . Το υψηλό κόστος ενέργειας και οι ραγδαία αυξανόμενες τιμές των καθημερινών προϊόντων-ο πληθωρισμός στα τρόφιμα ήταν στο 18% το καλοκαίρι- έχουν βυθίσει πολλά νοικοκυριά στην απόγνωση.
Τον Αύγουστο, η οργάνωση κατά της φτώχειας, « Buttle UK», προειδοποίησε ότι οι φτωχότερες οικογένειες της Βρετανίας είχαν δει το βιοτικό τους επίπεδο να καταρρέει τον περασμένο χρόνο. «Δεν μιλάμε μόνο για μεγάλες δυσκολίες εδώ, αλλά και για βαθιά φτώχεια που αλλάζει τη ζωή» , αναφέρει η ανθρωπιστική οργάνωση. «Αυτή η δεινή κατάσταση ευθύνεται εν μέρει για τις κλοπές», λέει ο Λόρενς Γκίνες, πρόεδρος του ιδρύματος κατά της παιδικής φτώχειας «Childhood Trust», στο περιοδικό «Big Issue». «Μίλησα με πολλά παιδιά, μερικά από τα επτά, που έκλεψαν φαγητό επειδή πεινούσαν», λέει ο Γκίνες. «Ένα 15χρονο παιδί μου είπε ότι έκλεβε παιδικές τροφές για τη μικρή του αδερφή. Η απόγνωση έχει οδηγήσει στην αύξηση των κλοπών στα καταστήματα».