Στις απεργιακές κινητοποιήσεις επιστρέφουν οι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Chevron στην Αυστραλία, γεγονός που αναμένεται να πιέσει τις προμήθειες την ώρα που Ευρώπη και Ασία ετοιμάζονται για την χειμερινή περίοδο θέρμανσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ιι εγκαταστάσεις Gorgon και Wheatstone στη δυτική Αυστραλία αντιπροσώπευαν περίπου το 7% της παγκόσμιας προσφοράς LNG πέρυσι.
Το χρονικό και η νέα απόφαση
Το συνδικάτο των εργαζομένων στις δύο μονάδες (Gorgon και Wheatstone ) της Chevron είχε τερματίσει την απεργία που είχε ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο μετά από συμφωνία που επετεύχθη με τη διοίκηση του ενεργειακού κολοσσού.
Ωστόσο, οι εργαζόμενοι ψήφισαν να ξεκινήσουν εκ νέου απεργία, κατηγορώντας την εταιρεία ότι κωλυσιεργεί και κάνει πίσω σε δεσμεύσεις που υπαγορεύει η συμφωνία για τις αμοιβές και τις συνθήκες εργασίας που έβαλε τέλος στις προηγούμενες κινητοποιήσεις.
Τα συνδικάτα θα δώσουν στη Chevron προειδοποιητική περίοδο επτά εργάσιμων ημερών προτού ξεκινήσουν την απεργία. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του συνδικάτου, που μίλησε στο Reuters, η προειδοποίηση θα δοθεί στον ενεργειακό κολοσσό την Δευτέρα.
Από την πλευρά της, η Chevron δεν έχει σχολιάσει. Την Πέμπτη δήλωσε, ωστόσο, ότι συνεχίζει να συνεργάζεται με όλα τα μέρη για την ολοκλήρωση της συμφωνίας με βάση τις συστάσεις του βιομηχανικής εποπτικής αρχής της Αυστραλίας, της Fair Work Commission (FWC).
Άνοδος έως και 5,1% στο φυσικό αέριο
Μετά την ανακοίνωση των εργαζομένων στις εγκαταστάσεις της Chevron, οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου κατέγραψαν αύξηση έως και 5,1%. Στις 14:30 ώρα Ελλάδας τα κέρδη είχαν περιοριστεί, με τις τιμές να σημειώνουν άνοδο 1,6% και να διαμορφώνονται στα 36,78 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Οι νέες απεργιακές κινητοποιήσεις αυξάνουν και πάλι τον κίνδυνο διαταραχών στις προμήθειες φυσικού αερίου από την Αυστραλία, έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς καυσίμων στον κόσμο, την ώρα που αυξάνεται η εποχική ζήτηση στο βόρειο ημισφαίριο, σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg υπενθυμίζοντας ότι οι τιμές στην Ευρώπη και την Ασία εκτινάχθηκαν αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου εν μέσω ανησυχιών για τις επιπτώσεις στις τιμές λόγω της πιθανότητας απεργιών.
Βέβαια η Ευρώπη δεν προμηθεύεται σχεδόν καθόλου φυσικό αέριο απευθείας από την Αυστραλία, ωστόσο, έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα ευαίσθητη στους παγκόσμιους κινδύνους εφοδιασμού. Η Γηραιά ήπειρος εξαρτάται από το LNG καθώς το χρησιμοποιεί αντί για το ρωσικό φυσικό αέριο, επομένως εάν περιοριστούν οι διαθέσιμες προμήθειες στην αγορά θα πρέπει να ανταγωνιστεί την Ασία για να εξασφαλίσει καύσιμα που μεταφέρονται από δεξαμενόπλοια.